Güncelleme Tarihi:
AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hans Jorg Kretschmer, Türkiye'nin kısa zamanda katettiği mesafe ve siyasi kriterlerin yerine getirilmesiyle ilgili teşvik edici ve cesaret verici bir belge olduğunu söyledi. Kretschmer, belgenin kuru bir dille yazıldığını ve bu üslübun her halukarda objektifliği pekiştirdiğini söyledi. AB’nin bu belgede değinilen noktaları hükümetin başarılarının teyidi olarak gördüğünü söyleyen Kretschmer, Türkiye’nin çokkısa zamanda mesafe kattettiğini, geride kalan üç yılın sadece ekonomik açıdan değil birçok açıdan zor olduğunu ve Türkiye’nin alkışı hakettiğini belirtti.
Yargının ve idari yönetimin bu reformların çapını daraltmaya çalıştığını görüyoruz diyen Kretschmer, yenidenyargılanma konusunun tam anlamıyla hayata geçirilmediğini Leyla Zana davasının bu konuya örnek teşkil ettiğini söyledi.
KIBRIS SİYASİ KRİTER DEĞİL
Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs konusundaki tavrının büyük ölçüde Türkiye ile aynı olduğunu söyleyen Kretschmer, Kıbrıs’ın siyasi kriterlerin bir parçası olmadığını belirtti. Ancak Kıbrıs önemli bir meseledir diyen Kretschmer, Türkiye’nin çözüm için istekliliğini dile getirdiğini ve 2004'den önce bir çözüm bulunmasını istediklerini belirtti.
KARAR SİYASİ OLACAK
Reformların hemen tamamlanmasını kimse beklemiyor diyen Kretschmer, sözlerine şöyle devam etti, “daha önce de böyle bir örnek yok. Bu yüzden gelecek yıl verilecek karar siyasi bir karar olacak. Gelecek yıl gelinen noktaya bakılacak ve siyasi bir karar alınacak.”
UYUM PAKETLERİ TAKDİRE ŞAYAN
AB’ye uyum yolunda çıkarılan paketlerin birçok siyasi ve hassas konulara değindiğini ancak hükümetin kararlılığını ortaya koyduğunu söyleyen Kretschmer, özellikle işkenceye karşı savaş açılmasının takdire şayan olduğunu söyledi. Kretschmer, ayrıca 7. AB’ye Uyum Paketi’ndeki; Milli Güvenlik Kurulu, kültürel haklar, yeniden yargılanma ve uluslararası anlaşmalarla ilgili pek çok yükümlülüğün yerine getirilmesinin sevindirici olduğunun altını çizdi.
Müktesebat anlamında da ilerleme kaydedildiğini söyleyen Kretschmer, tam uyumun katılımın tamamlandığı dönemde gerçekleşeceğini ama yine de önemli ilerlemeler katedildiğini belirtti.
SİVİL-ORDU İLİŞKİLERİ HALA SORUN
Ancak siyasi kriterlerinin parçası olan; sivil kesimle ordu arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi, ifade özgürlüğü, dernekleşme, evlerinden edilmiş insanların geri dönmesi konularında hala eksikler olduğunu söyleyen Kretschmer, pekçok reformun meclisten geçtiğini ama aynı düzeyde hayata geçmediğini vurguladı. Kretschmer, yine de Reformları İzleme Kurulu’nun oluşturulmasının önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Şu an Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin işkence olduğunu belirten Kretschmer, işkencenin uygulandığına dair hala raporlar olduğunu, aynı eksikliğin Türkçe olmayan dillerde eğitim ve yayın ile dini azınlıkların hakları konularında da yaşandığını söyledi.