Güncelleme Tarihi:
Günümüz toplumunda ani para ihtiyaçları vatandaşları kredi çekmeye yönlendiriyor. Ev, araba gibi her türlü yatırım aracı aynı zamanda seyahat için bile tercih edilen kredi işlemlerinde vatandaşın nakit sıkıntısı gideriliyor.
Günümüzde her alandaki nakit ihtiyaçlarına yönelik olarak banka ve özel kredi kuruşları tarafından sunulmakta olan kredi destek hizmetleri bulunuyor. Ancak krediye uygulanan faiz oranları bankadan bankaya değişiyor.
KREDİ NOTU NEDİR?
Kredi notu ya da kredi puanı, bireyin banka ve finans kuruluşları ile arasında geçen her türlü mali dengelere dayanarak çeşitli analizler neticesinde ortaya çıkarılan sayısal bir ifadedir. Finans, reel sektör ve bireyler referans olarak bu kredi notunu kullanır. Uzun yıllardır bankaların müşterilerine kredi vermeden önce kişi veya kuruluşların mali durumunu incelerken referans aldıkları ve kredi riskini hesaplarken kullandıkları önemli bir referans notudur.
KREDİ NOTU NEYE GÖRE BELİRLENİR?
Kredi notu belirlerken birçok farklı faktörü göz önünde bulundurur. Bunların bazıları belgelenebilir net geliriniz, daha önce kullandığınız krediler ve kredi kartları, bu borçları nasıl kapattığınıza dair ödeme geçmişiniz, kredi kartlarınızın türleri ve sayısı, şu anda ödemekte olduğunuz krediler ya da kredi kartı borçlarınız, geçmişte yaptığınız çek işlemlerinizin durumu ve kefil olduğunuz kredilerin ve borçların ödeme geçmişi şeklinde sıralanabilirler. Ancak unutulmamalıdır ki bu saydığımız faktörlerden çok daha fazlası üzerinden hesaplama yapılır. Buradakiler yalnızca notunuzdaki büyük değişiklikleri etkileyen faktörlerdir.
Herkesin farklı bir skoru ve her bankanın da farklı bir beklentisi vardır. Yani sahip olmanız gereken net bir skor olmadığını söylemek doğru olur. Bir bankaya düşük görünen KKB (Kredi Kayıt Büroso) puanı başka bir banka için yeterli olabilir. Bu değerlendirme kişiden kişiye, bankadan bankaya ve borçtan borca değişmektedir. Dolayısıyla kredi notum kaç olmalı gibi bir soru sormak doğru olmaz zira bu sorunun net bir cevabını asla bulamazsınız.
Bankalar ve sigorta şirketleri borcunuzu ödeyip ödeyemeyeceğinizle ilgilenir. Tabii ki bu durumda puanınızın yüksek olması işleminizi garanti altına almanızı sağlar. Hatta puanınız yeterince yüksekse, bazı bankalar siz istememiş olsanız dahi ihtiyacınız olduğunda çekip kullanabileceğiniz kredinizi sizin için hazır tutarlar. Bu durumda herhangi bir başvuru yapmanıza bile gerek kalmaz.
KREDİ HESAPLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Faiz oranı, kredi hesaplamalarının en temel unsurlarından biridir. Kredi kullanacak kişiler tercih edecekleri bankayı genellikle faiz oranına göre tercih eder. Kredi hesaplama işleminde faiz oranı, aylık taksitleri ve toplam geri ödeme rakamını doğrudan etkiler.
Fakat faiz oranı kredi hesaplamada tek başına belirleyici değildir. Kredi hesaplamada vade süresi de bir diğer belirleyici unsurdur. Zira vade süresi çoğu zaman kredi faiz oranını da belirler. Şayet kredinin vade süresi kısa ise faiz oranı da düşük olacaktır. Özellikle konut kredisi kullanırken faiz oranı ve vade süresi hayat önem taşıyacaktır.
Bir diğer önemli husus da kullanılacak kredi tipidir. Kredi türüne karar vermek için ihtiyacınızın ne olduğunu belirlemek önemlidir. Örneğin tatil kredisi mi? İhtiyaç kredisi mi? Konut kredisi mi? Eğitim kredisi mi? Sağlık kredisi mi ihtiyacınıza daha uygundur? Bu konudaki belirleyici bilgiyi de bankaların kredi kampanyalarının bulunduğu internet sayfalarından ve bilgi merkezlerinden edinebilirsiniz.
KREDİ NOTU YÜKSELTME İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?
Kredi başvurusu yaptıysanız ancak başvurunuz sebepsizce reddedildiyse bunun sebebi büyük ihtimalle notunuzun yetersiz olmasıdır. Her banka kredi notu konusunda hassastır ve her birinin kendine uygun gördüğü bir alt sınır vardır. Öte yandan notunuzu yükseltmeniz de mümkündür. Bunun için en önemli kural ödemelerinizde daha temkinli davranmanızdır.
Ayrıca kredi başvurularınızı çok kısa aralıklarla yapmamak, nadiren adres değişikliği yapmak, kartlarınızın asgari ödemelerini hiç aksatmamak, kredi çekmek istediğiniz bankanın farklı ürünlerini de kullanmak, kart limitinizi sonuna
kadar kullanmamak, kullanmadığınız kartlarınızı kapatmak ve idari takipten kaçınmak da puanınızı yükseltmenize yardımcı olur. Bu ve benzer faktörler puanınızı yükseltse de borçsuz olduğunuzu ve ödemelerinizde
özenli davrandığınızı belgelemeniz, kredi alma şansınızı artıracaktır.
Ayrıca düşük vadeli kredi başvurusu yapmanız ve notu yüksek bir kefil göstermeniz de aynı oranda başvurunuzun kabul edilme şansını artırır. Kredi skoru konusunda daha detaylı bilgi için bankanızla da görüşebilirsiniz. Bankalar puanınızın hangi sebeplerle düştüğünü görebilir ve bu puanı yükseltmek için nasıl bir yol takip etmeniz gerektiği konusunda yönlendirebilirler.