Kredi Kartı Yönetmeliği'ne iptal davası

Güncelleme Tarihi:

Kredi Kartı Yönetmeliğine iptal davası
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2007 14:38

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, BDDK tarafından yayınlanan kredi kartı yönetmeliğine ilişkin iptal davası açıldığını anımsatarak, “Anayasa, Tüketici Kanunu ve Merkez Bankası kararları yok sayılara yayınlanan yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edileceğine inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Özer, yaptığı yazılı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından hazırlanan banka ve kredi kartlarına ilişkin yönetmeliğin iptali istemiyle Danıştay'a müracaat ettiklerini söyledi. Özer, "Tüketicilerin haklarını koruması bir tarafa bankacılık sektörünün eline yeni bir giyotin veren Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliği'nin ilgili maddelerinin iptal edileceğine inanıyoruz" dedi. Yönetmeliğin göre bankanın tek taraflı olarak tüketici ile müzakere etmeden sözleşmenin tüm hükümlerini istediği zaman değiştirme hakkı tanıdığını kaydeden Özer, şunları söyledi:

"Bu tek taraflı giyotin dünyanın hiçbir hukuk sisteminde bile söz konusu değildir. Bu yönetmelikle BDDK bankaların eline açık vermek suretiyle kurda tüm kuzuları teslim etmektedir. Bu nedenle sürekli bankaların yanında yer alan BDDK için tarihi bir lekeden başka bir anlam taşımamaktadır. Hiçbir hukuk sisteminin kabul etmeyeceği akla ziyan hükümler güçlü taraf için istediği zaman tek taraflı hükümler koyma hakkı vermektedir."

"BDDK HUKUK SINIRLARINI AŞTI"

BDDK'nın bu yönetmelikle hukuk sınırlarını aştığını anlatan Özer, bankaların keyiflerine göre kredi kartı ücreti belirlemelerine olanak sağlandığını söyledi. Özer, şöyle devam etti;

"Anayasanın amir hükmü ile ilgili kamu kurumlarına da bu görev yüklenmiştir. Peki, BDDK’nın elinden tüketici kim koruyacaktır? Bu nedenlerledir ki Danıştay’ın en kısa sürede açıkça tüketici aleyhine olan açık bir haksızlığa, dengesizliğe ve keyfiliğe neden olan bu hükmünde iptali yönünde karar vereceğini diğer yargı kararlarına bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!