Güncelleme Tarihi:
Ödeme süresini yarım saniyenin altına indiren uygulama kapsamında Bonus Trink'te olduğu gibi işlem başına 35 YTL'lik limit verilecek. Bu limitin üzerindeki meblağda alışveriş ise şifreyle yapılabilecek.
Projenin tanıtımına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, teknoloji dünyasının hızla değişerek ilerlediğini, burada ön plana çıkan üç ana unsurun ise mobilite, internet ve bilişim olduğunu söyledi.
Artık telefonların önemli bir kısmının sadece iletişim aracı olmakla kalmadığını, aynı zamanda kimlik, imza, kredi kartı gibi akıllı uygulamaları da içerdiğini aktaran Ciliv, tanıtımını yaptıkları mobil cüzdan sayesinde de ödemelerin artık bu sistem aracılığıyla yapılabileceğini söyledi.
Mobil ödeme ve temassız bankacılıkta yeni bir devrin başlangıcı olması beklenen projenin yapılması için Dünya GSM Birliği tarafından ABD, Avustralya, Filipinler, Fransa, İrlanda, Kore, Malezya, Norveç, Singapur, Tayvan ve Türkiye'den birer operatör seçildiğini, Türkiye'yi Turkcell'in temsil ettiğini kaydeden Ciliv, Türkiye'deki uygulamanın Kore ve Fransa'nın ardından Türkiye'de yapılacağını belirtti.
“BERABER ÇALIŞMA KÜLTÜRÜNÜ ORTAYA KOYMALIYIZ”
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen de, projenin sektörde çığır açacağına inandığını dile getirerek, “Neden Turkcell? Çünkü Turkcell'den başkası olamazdı. Biz Garanti Bankasının hız, kolaylık, teknoloji ve inovasyonu hatırlattığına inanıyoruz. İnovasyonu yaşam biçimi haline getirmek bizim için önemliydi. Yoğun rekabetin yaşandığı bankacılık sektöründe ancak yenilikçi yaklaşımlar ayakta kalabiliyor” diye konuştu.,
Garanti Bankası olarak, her yıl çıkardıkları yeni ürün ve hizmetlerle önemli rekabet avantajı elde ettiklerini vurgulayan Özen, her yıl müşterilerin kullandığı 10-15 ürünü raflarına koyma becerisini gösterdiklerini, bu projenin de çok kısa sürede olumlu sonuçlar vereceğine inandığını söyledi.
Soruları da yanıtlayan Özen, bir soru üzerine “Bizim Türk firmalar olarak yan yana gelip beraber çalışma kültürünü ortaya koymamız lazım” dedi.
Bir gazetecinin “Sistem, kartın fiziksel kullanımını geri planda bırakıyor. Bu Garanti'yi arka planda bırakmış olmuyor mu?” sorusunu da “Hayatımız değişiyor. İnanılmaz mobilite, hız geliyor. Bir de maliyet indirici unsurlar var. Kazan-kazanı nasıl yaratırız, onu düşünmemiz gerekiyor. Garanti'nin markası arkada kalır diye düşünmedik. Hiç öyle bir kompleksimiz yok” şeklinde yanıtladı.
“GAZETE BAYİLERİNİ, TAKSİLERİ HEDEFLEDİK”
Garanti Bankası Ödeme Sistemleri Genel Müdürü Mehmet Sezgin de, telsiz ödemeler teknolojisinin öneminin gelecek yıllarda artacağını söyledi.
Sezgin, “Tüketiciler bu işi seviyorlar. 150 bin kişinin cebinde uygulamalar var. Önümüzdeki aylarda bu tür uygulamaların tüketicilerin cebine gireceğini düşünüyorum” dedi.
Gelir paylaşımının nasıl olacağı yönündeki bir soruya ise Sezgin, “Kendi aramızda komisyon anlaşması yaparız. O anlaşmalar aynen devam edecek” yanıtını verdi.
Mehmet Sezgin, “Taksitli kullanım gibi kredi kartı özellikleri aynı şekilde devam edecek mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Sinema bileti ve hamburger, taksitle satmayı düşünmediğimiz ürünler. Bozuk paranın, küsuratların ortadan kalkmasına yardımcı olacak küçük uygulamalar için bakmak lazım. Yoksa Bonus kazandırmaya devam edecek, ama taksit uygulaması burada olmayacak. Daha çok dondurmacılara, gazete bayilerine, taksilere girelim... Türkiye'de biraz orayı hedeflemiş vaziyetteyiz. 35 YTL üzerinde şifreli işlemlerde taksit yapabiliyorsunuz.”
Sezgin, kart üyelik ücreti dışında yıllık ayrı ücretler olmasını öngörmediklerini bildirdi.
Proje kapsamında işbirliği anlaşmasının söz konusu olduğunu kaydeden Sezgin, bunun belli bir zaman sonra her iki tarafı da kısıtlayıcı anlaşma niteliği taşımadığını söyledi.
-“UYGULAMA 3 BİNİ AŞKIN NOKTADA GERÇEKLEŞTİRİLECEK”-
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Serdar da, projenin teknik detaylarına ilişkin bilgi vererek, yakın alan iletişimi (NFC) teknolojisi kullanılarak hayata geçirilecek projede, cihazların birbirleriyle anlık olarak haberleşebileceğini anlattı.
Serdar, artık telefonların mobil cüzdan şeklinde kullanılabileceğine işaret ederek, gelecekte ise cep telefonlarının kredi kartı, güvenlik kartı, ulaşım kartları gibi bir çok uygulamayı içinde barındırabileceğini anlattı.
Cenk Serdar, bütün bunların cep telefonu içindeki sim kartlar aracılığıyla yapılabileceğini, tüm bilgilerin tek bir sim kartta saklanabileceğini belirterek, 35 YTL altındaki işlemlerde şifre sormaksızın, 35 YTL üzerindeki harcamalarda ise şifre sorarak müşterilerin alışverişini gerçekleştireceğini aktardı.
6 ay süreyle uygulanacak pilot projede çalışan ve müşterilerinden oluşan 100 kullanıcı bulunduğunu belirten Serdar, bu amaçla üretilen özel prototip telefonların kullanıldığını, uygulamanın Türkiye içinde 3 bini aşkın noktada gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Serdar, cep telefonlarının çalınması ya da kaybedilmesi halinde tek bir numara aranarak bütün uygulamaların kapatılabileceğini kaydetti.
Uygulamanın bu yıl sonuna doğru hayata geçirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Serdar, yeni bankaların da sisteme girmesini ve bu işin yaygınlaşmasını arzu ettiklerini ifade etti.
“20 ÜLKEDE, 80 BİNİ AŞKIN NOKTADA...”
MasterCard Güneydoğu Avrupa Genel Müdürü Özlem İmece ise, MasterCard olarak amaçlarının kredi kartı kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmak olduğunu, mobil cüzdan uygulamasıyla Türkiye'de bir ilk olarak cep telefonlarına MasterCard Paypass kredi kartı özelliği kazandırmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.
İmece, kullanıcıların kredi kartı cep telefonlarını New York metrosu ve stadyum girişlerinin yanı sıra 20 ülkedeki restoran, sinema, taksi ve toplu taşıma araçlarını kapsayan 80 bini aşkın satış noktasında kullanabileceklerini bildirdi.