Güncelleme Tarihi:
Alınan bilgiye göre, kredi kartı ve banka hesaplarındaki paraların başka kişiler tarafından çekildiği yönünde vatandaşlardan gelen ihbarları değerlendiren Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.
Mali Büro Amirliği ekipleri, bankalarla yaptığı ortak çalışma sonucunda, bazı ATM ve BTM cihazlarında sonradan değişiklikler yapıldığını tespit etti.
İstihbarat ve teknik takip sonucu, zanlıları belirleyen ekipler, Ankara, Adana ve Antalya'da eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi.
Banka ve kredi kartlarını kopyalayarak hesap sahiplerini mağdur eden çıkar amaçlı suç örgütüne yönelik operasyonda, 30 gün önce “banka ve kredi kartlarının kötüye kullanımı” suçundan girdiği cezaevinden yeni çıkan Y.U, aynı suçtan 2006 yılında tutuklanan M.S. ve İ.Ç. ile M.K, Ü.B. ve T.T. gözaltına alındı.
Zanlıların evlerinde yapılan aramalarda, 79 kopyalanmış banka ve kredi kartı, 3 “minimod 123 encoder” (kart kopyalama) cihazı, 1 “MSR 206 encoder” cihazı, 1 kopyalama aparatı, 6 ATM kart yuvası, 2 “skimmer” (karta bilgi yükleme cihazı), 1 çanta içi kamera düzeneği, 4 değişik bankaya ait POS cihazı, 3 şifrematik, 1 ATM için düzenlenmiş levha, 2 ATM kabinlerine monte edilmek üzere hazırlanmış dijital kamera sistemi, 3 PC kasası, 2 dizüstü bilgisayar, 1 hardisk, 2 flash disk, 28 CD, 1 bilgisayar disketi, 6 kredi kartı ve 1 banka hesap cüzdanı ele geçirildi.
KOPYALAMAK İÇİN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER KULLANDILAR
Gözaltına alınan zanlıların, banka ve kredi kartlarını kopyalayabilmek için çok çeşitli yöntemler kullandıkları belirlendi.
Zanlıların, objektifi düğme şeklinde hazırlanmış gizli kamerayı gömleğine yerleştirdiği, ATM ve BTM'lerde para çeken, alışveriş sonrası POS cihazını kullanan vatandaşların, şifre ve kart bilgilerini kopyaladığı tespit edildi.
Ayrıca, zanlıların bankamatiklerin sık kullanılmadığı gece saatlerinde ATM cihazlarının tuş takımını sökerek, yerine kendilerinin hazırladığı ve içindeki çip ile bilgileri bir yandan bankaya gönderirken, bir yandan da kendi bilgisayarlarına aktaran tuş takımlarını yerleştirdiği belirlendi.
Bankamatiklerin kart giriş haznelerini de değiştiren zanlıların, haznelerin iç tarafına skimmer (kart okuma cihazı) yerleştirdikleri tespit edildi. Kartı bankamatik haznesine bir kez giren vatandaşın işlem yapmasa bile tüm bilgilerini bu cihaz sayesinde dolandırıcılara kaptırdığı öğrenildi.
Bankamatik haznelerinin aynısından kullandıkları, bu nedenle banka görevlilerinin bile bunu fark etmekte zorlandığı kaydedildi. Zanlıların, bankamatiklerde değişiklik yaparken ATM ve BTM cihazlarındaki gizli güvenlik kameralarını da tespit ederek, bir plakayla kapattıkları bildirildi.
Zanlıların ayrıca, POS cihazları ile şifrematikleri de kart bilgisi kopyalamada kullandıkları bildirildi. Şifrematik cihazına yerleştirilen bir çipin, vatandaşlar şifreyi girdiği anda kopyalayarak zanlıların bilgisayarına gönderdiği öğrenildi.
Kart bilgilerini bilgisayarda toplayan zanlıların, daha sonra encoder (kart kopyalama) cihazıyla kartları çoğalttıkları vurgulandı. Zanlıların, bilgileri kopyalamak için boş ve çeşitli marketlere ait promosyon kartlarını kullandıkları tespit edildi.
MAĞDURLARIN TESPİTİNE DEVAM EDİLİYOR
Yetkililer, zanlılardan ele geçirilen iki dizüstü bilgisayardaki kart bilgileri kontrol ettiklerini ve mağdurlara ulaşmaya çalıştıklarını kaydettiler.
Birçok mağdurun halen durumdan habersiz olduğunu ifade eden yetkililer, bazı vatandaşların banka tarafından haciz işlemi başlatılmasının ardından, “Ben kartımı hiç kullanmadım” diyerek kendilerine başvurduğunu ve dolandırıldığının farkına vardığını söylediler.
Yetkililer, Emniyet Müdürlüğüne çağırdıkları bazı mağdurların da dolandırıldıkları yönünde bilgileri olmadığını, ancak, internet ve telefon bankacılığıyla kartları hakkında bilgi alınca durumu öğrendiklerini bildirdiler.
Suç örgütü tarafından dolandırılan mağdurların sayısının belirlenmesi için çalışmaların devam etmesi nedeniyle henüz zanlıların vatandaşları ne kadar dolandırdığı belirlenemediği öğrenildi.
DOLANDIRICILIĞA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
KOM Şube Müdürlüğü yetkilileri, hesap sahiplerinin ATM'den işlem yaparken şifrelerinin görülmemesi için önlem alması ve bankamatikler üzerinde şüpheli bir cihaz görmeleri durumunda makineyi kullanmamaları gerektiğini söylediler.
Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde POS cihazlarının bizzat müşteri tarafından kullanılması gerektiğini ifade eden yetkililer, şu uyarılarda bulundu:
“İş yerlerinde manyetik şeritli kart ile ödeme yapılırken POS cihazına ve şifre girilen cihaza dikkat edilmeli, şüpheli durum görülürse kart kullanılmamalı. Kart her zaman kart sahibinin nezdinde kullanılmalı.
İnternet bankacılığı kullanan hesap sahipleri, bilgisayarlarının güvenliğini sağlamadan bankacılık hizmetlerinden yararlanmamalı. İnternetten indirilen her dosyanın risk taşıdığı unutulmamalı. Bilgisayar korsanlarının başvurduğu bir yöntem de telefon ile aradıkları hesap sahiplerinin kart bilgilerini bankadan arayan müşteri temsilcisi süsü ile ele geçirme yöntemidir. Hesap sahipleri bankacılık hizmetlerinde kullandıkları numara ve şifreleri telefon ile isteyen kişilere vermemeli.”