A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 11:22
Yılda 7-8 metreyle dünyanın en hızlı büyüyen ağacı paulownia, mobilyadan tarıma, hayvancılıktan arı besiciliğine, verimsiz toprakların ıslahından kent peyzajına kadar farklı alanlarda kullanılma özelliği taşıyor.
Adana'da bahçe bitkileri üretimi ve pazarlaması yapan Mustafa Avşaroğlu, Türkiye'nin iklim ve toprak şartlarına uygun olan paulownia ağacının, Çin'de yaklaşık 2 bin 600 yüz yıldan beri yetiştirildiğini söyledi.
Günümüzde dünyada yaklaşık 24 milyon dönüm alanda ekildiği bilinen bu ağaç türünün, biyo teknoloji ve genetik mühendisliği teknolojileri kullanılarak ekonomik amaca yönelik hızlı büyüme temposuna kavuşturulduğunu belirten Avşaroğlu, yılda 7-8 metre uzadığı, 10 yıllık sürede ise boyunun 20-25 metreyi bulduğunu ifade etti.
Avşaroğlu, ortalama ömrü 70 yılın üzerinde olan, ısı toleransları 10 dereceden 25 dereceye kadar değişkenlik gösteren ağacın Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin değişik yörelerinde yetiştirilme şansının bulunduğunu belirterek, “Mobilyadan tarıma, hayvancılıktan arı besiciliğine, keresteden kağıt sektörüne, erozyon önlemeden verimsiz toprakların ıslahına, kent ormanı oluşturulmasında peyzaja kadar çok sayıda alanda kullanılma özelliğine sahip” dedi.
Ana vatanı olan Çin'de, kral sarayları, mobilyaları ve bazı özel ahşap kullanım eşyalarının yapımında kullanılmasından dolayı paulownia ağacının “kral ağacı” olarak isimlendirildiğini de belirten Avşaroğlu, şöyle konuştu:
“Çin, Japonya, ABD ve Avustralya'da bu ağacın kerestesinden büyük kazançlar elde ediliyor. İlk ekildiği yıl boyu 7 metreye kadar ulaşan bu ağaç 70 yıl boyunca hasat edilebiliyor. Özellikle kumlu ve humuslu topraklara ekilmesi tavsiye edilen paulownia Sakarya ve Ankara gibi çok az sayıdaki ilde dar alanlarda bulunuyor. Ekim alanının darlığı ise bu ağacın özelliklerinin ve ekonomik değerinin bilinmemesi. Ülke ekonomisi için altın değerinde olan bu türün üretiminin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz.”
Avşaroğlu, ağacın özellikleri ve ekonomiye sağlayacağı katkıyı üreticilere anlatabilmek amacıyla çok sayıda kitapçık bastırarak ücretsiz dağıtımını yaptıklarını söyledi.
Adana'da oluşturdukları 12 dönümlük alanda bu ağacın üretimini yaptıklarını, şimdilik peyzaj çalışmalarında kullanılmak üzere belediyelere satış yaptıklarını belirten Avşaroğlu, üreticiler için çok önemli bir yatırım aracı olduğunu kaydetti.
Avşaroğlu, kral ağacının, köylüyü fakirlikten, belediyeleri borçtan kurtarabileceğini de ifade ederek, şöyle konuştu:
“Köylü vatandaşlarımız bu ağacı üretip satmaları halinde önemli oranda kazanç elde edebilir. Belediyeler de kendi oluşturacakları alanlarda bunun üretimini yapıp satmaları halinde hatırı sayılır gelir kazanır. ABD, Japonya ve Avustralya'da belediyeler bunlardan muazzam ormanlar yapıyor, kerestesini satıp kentlerin altyapı yatırımları ve personel giderlerinde kullanıyor. Günümüzde Türkiye piyasasında 5 yaşındaki bir ağaç 1500 YTL değerinde alıcı buluyor. 8 yaşındaki bir kral ağacının değeri ise 3 bin YTL'nin üzerinde. Bir dönüme 100 tane ekimi yapılabilir. Bu kadar alandan 5 yıl sonra 140 bin YTL gelir elde edilebilir. Bir çam ağacının 60-70 yılda eriştiği boyuta bu ağaç 3 yılda erişir. Bu konuda yatırım yapmak isteyenlerin bu ağacı görmeleri ve özelliklerini öğrenmelerini tavsiye ediyoruz.”