Güncelleme Tarihi:
Tekirdağ yakınındaki Harekettepe Tümülüsü'nde bulunan ve günümüzden yaklaşık 2 bin 300 yıl önce yaşadığı sanılan Trakların Odyris Kralı Kersebleptes'in iskeleti, ülkemizde ilk kez ‘‘etlendirme’’ yöntemiyle gerçeğe uygun olarak canlandırıldı.
KRAL Kersebleptes'in iskeletinin gerçeğine uygun olarak yapımını, Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Özbek ile Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel üstlendi.
Prof. Dr. Uzel, bu tür yöntemin daha önceleri İngiliz uzmanlar tarafından ülkemizde Kral Midas ve Kraliçe İda'nın etlendirildiğini belirterek, ‘‘Türk uzmanlar tarafından ilk kez bir kral etlendirildi. Bilimsel çalışma sonucu yaptığımız etlendirmede, Kral Kersebleptes, aslına uygun hale getirildi. Kralın heykelini 1 ay içinde Tekirdağ Müzesi'ne göndereceğiz’’ dedi.
Tekirdağ Müze Müdürü M. Akif Işın, Kral Kersebleptes'in, kazı sonucunda ortayı çıkarıldığında üzerinde erguvan renginde kral elbisesinin bulunduğunu belirterek, ‘‘Kralın erguvan rengindeki elbisesini diktireceğiz. Konunun uzmanları tarafından gerçek boyutlarda yapılan kralın heykelini müzemizde sergileyeceğiz. Bu eser arkeolojik açıdan olduğu kadar, turizm açısından da önemli. Müzemize gelen çok sayıda yerli ve yabancı turist kralımızı görmek isteyecek’’ diye konuştu.
Işın, M.Ö 342 yıllarında yaşayan Kersebleptes'in 22 metre yüksekliğindeki tümülüsün ortasındaki sanduka mezarında biri krallığını, diğeri rahipliğini simgeleyen iki tacı, yüzükleri ve denizkabuklarından elde edilen erguvan renkli elbisesi ile gömülü olarak 1997'de bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:
‘‘Bulmuş olduğumuz iskelet, Trakya'da bulunan ilk kral iskeletidir.1.60 metre boyundaki kralın sol kolundaki kırığın iltihaplanması sonucu sol kolunun kısa kaldığını ve iltihaplanmanın bütün vücudunu sardığını ve uzun yıllar yatağa bağlı olarak yaşadığı ortaya çıkarıyor. 40 yaşlarında öldüğü sanılan kralın saçlarının bir bölümü ise hala kafatasında bulunuyordu. Bu önemli çalışmayı yapmanın mutlulunuğunu yaşıyoruz.’’
Pompeiopolis'te tanrılar gün yüzüne çıktı
MERSİN'de M.Ö 7'nci yüzyılda Rodoslu ve Ardoslu kolonistler tarafından kurulan, Roma İmparatorluğu döneminde mimari gelişme göstererek tarihe damgasını vuran Soli-Pompeiopolis kazılarında, Yunan tanrı heykelleri gün ışığına çıkıyor. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Ankara Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı ile Mezitli Belediyesi'nin katkılarıyla bu yıl 2'nci kazısı gerçekleştirilen Mezitli'nin Viranşehir semtindeki arkeolojik kazılar devam ediyor. Soli Höyük ve Pompeiopolis'i limana bağlayan tarihi antik sütunlu yolda yapılan kazılarda arkeoloji öğrencileri, mimarlar ve arkeologlar çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürürken, toprağın altından her geçen gün değişik tarihi eserler çıkartılıyor.