Güncelleme Tarihi:
Memur olmak için gün sayan vatandaşlar, 2016 KPSS sınav sonuçlarını sorgulamaya devam ediyor. Ortaöğretim sonuçları için sabırsızlanan adaylar, resmi kurumlardan bir açıklama olup olmadığını da sıklıkla araştırıyor. Bu yıl KPSS sonuçlarının, sınava giren kişi sayısının fazla olması sebebiyle gecikebileceği konuşuluyor. Peki, yeni bir açıklama geldi mi? Tercih süreci ne zaman başlayacak? İşte, 2016 KPSS sınav sonuçlarına dair bilinmesi gerekenler!
KPSS ortaöğretim sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı, sınava giren binlerce memur adayı arasında merak konusu oldu. 2016-2017 KPSS sınavı 20 Kasım'da yapılan sınavla gerçekleştirilmişti. Bu yıl her zamankinden çok daha fazla kişinin memur olma hayaliyle girdiği KPSS sınavı için geri sayım başladı. Sınava giren kişi sayısının fazla olması sebebiyle sınav sonuçlarının açıklanmasında gecikme yaşanabilir. KPSS sınavının hemen ardından gündeme gelen bir başka soruda tercihlerin ne zaman yapılacağı oldu. Peki, KPSS ortaöğretim sınav sonuçları ne zaman açıklanabilir? Tercihler ne zaman başlayacak? İşte tüm detaylar!
SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANIR?
KPSS ortaöğretim sınavlarının ne zaman açıklanacağına dair resmi kurumlardan henüz bir açıklama gelmedi ancak geçtiğimiz dönemlerin sınavların sonuç tarihleri ve ÖSYM sınav takvimine bakıldığında sonuçların 15-22 gün içerisinde açıldığı göze çarpıyor. Ancak, KPSS sonuçları sınava giren kişi sayısına bağlı olarak gecikebiliyor. 3,5 milyona yakın adayın ve 550 bin kişinin görev yaptığı düşünülünce bu yıl 20 Kasım’da gerçekleşen sınavın sonuçlarının gecikebileceği yapılan yorumlar arasında.
SONUÇLAR NEREDEN ÖĞRENİLİR?
Memur olup olamayacaklarını merak eden adaylar, KPSS ortaöğretim genel yetenek ve genel kültür sorularına verdikleri doğru yanıtlara göre aldıkları sonuçları T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sonuç belgelerinde adayların verdikleri doğru ve yanlış cevap sayısı bilgisinin yanı sıra KPSS puanları yer alacak.
KPSS SORU KİTAPÇIĞI VE CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYIN
TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Memur adaylarının en az sınav sonuçları kadar merak ettikleri bir diğer konu da tercihlerin başlayacağı tarih oldu. Peki, KPSS tercihleri ne zaman başlayacak, net bir tarih var mı? KPSS ortaöğretim sonuçları her yıl olduğu gibi bu yıl da Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından açıklanacak. KPSS sonuçlarının açıklanması ardından tercih süreci başlayacak. İşlemi hiçbir ücret ödemeden yapabilecek olan adaylar, tercihlerini kılavuzu ve açılan kadroları baz alarak gerçekleştirebilecekler. Sonuçlar gibi tercihlerle ilgili de resmi bir açıklama gelmedi ancak tercihlerin başlayacağı tarihin ÖSYM resmi sitesinden duyurulması bekleniyor.
KPSS SONUÇ BELGESİ KONTROL KODU
ÖSYM, KPSS sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.
HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
KPSS sonuçları için gün sayan memur adayları, soru ve cevapların yayınlanması ardından yaklaşık puanlarını hesaplamanın yollarını araştırmaya başladı. İşte, tahmini puanını öğrenmek isteyen adaylar için KPSS hesaplamanın adımları!
KPSS puanın hesaplanmasında o yıl sınava giren öğrencilerin her bir test için ayrı ayrı aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri ile testlerden yapılan maximum netler belirleyici olmaktadır. Bu değerler bilinmeden o yıla ait puanların hesaplanması mümkün değildir. Pek çok memur adayının girdiği sınavda 60 tane genel yetenek, 60 tane genel kültür olmak üzere toplamda 120 soru soruluyor, 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Adayların en çok yapamadığı soru, belirli adaylar tarafından yapıldığında o sorunun puan değeri +5 veya -5 olarak hesaplanabiliyor. KPSS puan hesaplamasında öngörülen bir puan sistemi mevcuttur. Klasik olarak 0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla ortalama puan belli olmaktadır. Genel Kültürden ve genel yetenekten doğru ve yanlış soruların oranında net belli olmaktadır ve net üzerinden 0.5 ile çarpma işlemi yapılır. En son olarak + veya – 5 puan üzerinden puan belli olur.
DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ TESTİ NE ZAMAN?
Kamu Personel Seçme Sınavı ortaöğretim sınavının ardından gündeme gelen bir diğer konu da 2016-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi (DHBT) oldu. 4 Aralık 2016 tarihinde uygulanacak olan DHBT’ye katılacak adayların KPSS Ön Lisans Sınavına, ortaöğretim düzeyinde DHBT’ye katılacak adayların ise KPSS Ortaöğretim Sınavına başvuru yapmaları ve ilgili sınavın GENEL YETENEK-GENEL KÜLTÜR oturumuna katılmaları zorunludur. Sınav merkezi tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan merkez veya bu merkezlere yakın olarak ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılacaktır. Bu alanlara sadece sistem tarafından izin verilen sınav merkezlerinden biri yazılabilir.