Güncelleme Tarihi:
KPSS 2016 önlisans sınav sonuçları için tarih belli oldu. Yüz binlerce öğrencinin 16 Ekim tarihinde katıldığı KPSS önlisans sınavı için sonuçlar merak edilmeye başlandı. Sınavda kaç net yaptığını bilen fakat standart sapmalar nedeniyle kaç puana tekabül ettiğini öğrenemeyen adaylar, KPSS önlisans sınav sonuçlarını araştırmaya başladı. İşte KPSS sınav sonuçları ve atama konusu hakkında detaylı bilgiler
KPSS ÖNLİSANS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
ÖSYM tarafından yayımlanan sınav ve sonuç açıklama takvimine göre 16 Ekim Pazar günü yapılan KPSS'nin, 10 Kasım Perşembe günü açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde üç haftalık bir süre dahilinde açıklanan KPSS sonuçlarının, bu yıl daha kısa bir zaman diliminde açıklanması bekleniyor.
YÜKSEK PUAN ALAN DA ATANAMAYABİLECEK
ÖSYM, KPSS Ön Lisans kılavuzunda yaptığı bilgilendirmede KPSS'den yüksek puan almanın, kamu kurum ve kuruluşlarında görev almada tek başına bir hak teşkil etmeyeceğini bildirdi. Ayrıca, yanlış, yanıltıcı veya yalan beyanda bulunanlar ile başvuru sırasında verdiği bilgiler yüzünden yerleştirmesi yapılamayan veya daha alt tercihlerine yerleştirilen adayların da bu durumdan dolayı bir hak iddia edemeyeceği bildiride yer alıyor. Diğer taraftan, kamu kurum ve kuruluşlarının atama için öngördükleri koşulları karşılayamayan adaylar ise yerleştirmeden doğan tüm haklarını kaybedecekler.
KPSS ATAMALARI NASIL YAPILACAK?
Lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunları için yapılacak olan 2016-KPSS sonuçlarının açıklanmasından sonra B Grubu Kadrolar için ÖSYM tarafından bir Tercih Kılavuzu hazırlanacak. Bu Kılavuzda kamu kurum ve kuruluşlarına ait B Grubu Kadrolar, kadro sayıları ve koşulları yer alacaktır. Adaylar, Tercih Kılavuzunda yer alacak yönteme göre tercihlerini İnternet aracılığıyla yapacak. Tercihlerin hangi tarihler arasında nasıl yapılacağı ÖSYM’nin internet adresinden adaylara duyurulacak.
Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaydan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra Merkezimiz tarafından yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde adaydan yerleştirme ücreti alınır.
KADRO YERLEŞTİRMESİ İÇİN ÇEŞİTLİ KRİTERLER DİKKATE ALINACAK
Adaylar, ÖSYM tarafından B Grubu Kadrolara; puanları, tercihleri ve kadro sayıları göz önünde tutulmak suretiyle yerleştirilecek. Yerleştirme işlemleri ile ilgili esaslar Tercih Kılavuzunda yer alacak. Yerleştirme işlemlerinde aynı puanı alan adaylar arasından diploma tarihi itibarıyla önce mezun olmuş olana, bunun aynı olması hâlinde yaşı büyük olana öncelik tanınacak.
ATAMA İŞLEMLERİ MÜLAKATSIZ YAPILACAK
ÖSYM'den yapılan açıklamaya göre; yerleştirilen adaylar, başka bir sınav veya mülakat yapılmaksızın ilan edilmiş kadrolara doğrudan atanacaklar. Ancak, atama için öngörülen koşullara uymayan veya gerekli belgeleri süresi içinde getiremeyen adayların atamaları yapılmayacak.
SINAV SONUÇLARI NASIL VE NEYE GÖRE HESAPLANIYOR?
Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenek’te, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır.
Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. Buna göre bir adayın KPSS puanının hesaplanabilmesi için Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az bir soruyu doğru ya da yanlış işaretlemesi gerekir.
Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP’nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasına giren testlerin her birinden standart puanı olması gerekir. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir.