Güncelleme Tarihi:
1235 sayfalık iddianamede, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda, Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yetkisizlik kararı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen dosya, yaklaşık 2.5 yıl süreyle herhangi bir işleme tabi tutulmadan adli emanette bekletilmiştir” değerlendirilmesi yapıldı. Dosyayı bekletmekle suçlanan Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan görevi yeri değiştikten sonra HSYK tarafından hakkında soruşturma başlatılmıştı.
HARDDİSKLER KAYBOLDU
İddianame, 2010 yılında yapılan soruşturmada usulsüzlükler olduğu da öne sürüldü. İddianame, soruların sızdırıldığı adres olduğu iddia edilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinde yapılan aramada, Yönetim Kurulu odasındaki bilgisayarın hardiskin kopyalandığı, ancak bu harddiskin daha sonra ortadan kaybolduğu anlatıldı. Soruşturmada, görevlendirilen yeni savcının söz konusu harddiskin akıbetinin belirlemesi için çalışmalar yaptığı, ancak söz konusu harddiske ulaşılamadığı ifade edildi.
'AMACA GİDEN HER YOL...'
İddianamede, Aydın Nazilli Merkez Ortaokulunda İngilizce Öğretmeni olarak görev yapan F.N.G’nin ifadesine de yer verildi. Arkadaşı A.D’nin deneme sınavlarında başarısız olmasına rağmen 2010 yılındaki KPSS’de sürpriz bir şekilde yüksek puan aldığını belirten F.N.G., “A.D bir keresinde ‘Hocaefendi bizim Milli Eğitim’e girmemiz lazım, Milli Eğitim’in suyu çıkmış, amaca giden her yol mübahdır, girin de nasıl girerseniz girin demiş’ dediğini söyledi. A.D deneme sınavlarında çok düşük puan alıyordu. Ancak 2010 KPSS sınavından çıktıktan sonra A.D ile telefonla görüştüm. ‘Ben hiç zorlanmadım, 120 soruda 120 soruyu doğru yapmış olabilirim’ dedi. Sınavda da 97 puan aldığını duyunca şok oldum. A.D’nin sınav sorularını nasıl ele geçirdiğini bilmiyorum ancak bir şekilde elde etti, cemaat ile bağlantısı olduğu için cemaatten almış olabileceğini düşünüyorum” dedi. İddianamede, A.D’nin 2010 yılı KPSS’da 119 doğru 1 yanlış yaptığı, tekrarlanan sınavda ise 85’den 35 yanlış yaptığı anlatıldı.
İKİ BAŞKANA DA SUÇLAMA
İddianamede dosyada şüpheliler arasında bulunan eski ÖSYM Başkanları Ünal Yarımağan ve Ali Demir hakkındaki suçlamalara da yer verildi. Yarımağan, ‘Bilgi ve veri güvenliği zafiyetlerinin oluşmasına idare sıfatıyla neden olma, binanın soruların çalınmasını engelleyecek şekilde güvenliği ve insan hataları gidermeye dönük önlemleri almamakla’ suçlanıyor. Diğer eski Başkan Ali Demir’in de soru kitapçıklarını imha talimatı vermesi nedeniyle de ‘suç delillerini yok etme’ suçunu işlediği ifade edildi.