Güncelleme Tarihi:
İddianamede, şüphelilerin, 2010 yılındaki KPSS soruşturması savcısı Şadan Sakınan koruması ve ÖSYM yetkililerinin telefonlarını dinlediklerinin altı çizildi. Usulsüz dinlemelerin amacının siyasete müdahale etme olduğu belirtilen iddianamede, şüphelilerin Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nün illegal suç örgütü haline getirdikleri iddia edildi.
Savcı Halil Maçkaya, 10’u halen tutuklu 54 şüpheli hakkında dava açtı. İddianamede müştekilerin 3 ay ile 27 ay arasında değişen sürelerde usulsüz dinlendikleri belirtildi.
İFTİRA SUÇLAMASI
Şüphelilere “örgüt kurmak ve yönetmek, özel hayatın gizliliğini ihlal, haberleşmenin gizliliğini ihlal, resmi belgede sahtecilik” suçlamalarının yanı sıra ilk defa olarak da “iftira” suçlaması yöneltildi. Şüphelilerin, sahte ve gerçek olmayan örgüt isimleri ve suçlamalarla müştekileri dinlemeleri iftira suçuna dayanak gösterildi. İddianamede şüphelilerin 8 emniyet müdürünün telefonlarını usulsüz bir şekilde, farklı şahıs adlarıyla dinledikleri anlatıldı.
İddianamede kopya iddialarıyla gündeme gelen 2010 yılındaki KPSS soruşturmasının eski Savcısı Şadan Sakınan’ın koruması polis memuru A.T. için “Polis memurunun alınan ifadesinde o dönemde Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’ın koruması olduğu GSM hattını alıp hiç kullanmadan savcının oğluna verdiği telefonun 6 ay dinlendiği” belirtildi. İddianamede, ÖSYM Genel Sekreteri M.A ile ÖSYM Bilgi İşlem Şube Müdürü M.T.’nin, 12 ay dinlenildiği belirtilirken, “Dinlemelerin asıl amacının delil toplamak olmadığı” vurgulandı.
ZEKİ ÇOCUKLAR VURGUSU
“Hizmet Hareketi” içinde yer alıp sonra ayrılan kişilerin açıklamaları hatırlatılarak, “Yetiştirilen zeki çocukların önceden belirlenen devlet kurumlarına yerleştirildikleri, sınavlarda soruları ele geçirip (Komiser yardımcılığı, KPSS, üniversite giriş, hâkim ve savcı sınavları vb.) kendi mensuplarına vererek başarılı olmalarının sağlandığı, bu sayede yüksek mevki ve makamlara gelmelerine imkan tanınmıştır” değerlendirmesi de iddianamade yer aldı.