Köyüne dönene teşvik

Güncelleme Tarihi:

Köyüne dönene teşvik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2013 00:00

Hükümet, PKK’nın 8 Mayıs’ta başlayacak çekilmeyi tamamlamasının ardından, bir dizi sosyal çalışmayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

“Terörle mücadele kapsamında boşaltılan 4 bin köye dönüşe güçlü destek, köy korucularının yeni döneme ayak uydurma projeleri ve suça bulaşmamış Türkiye’ye dönen PKK’lıların rehabilitasyonu” sürecin üç önemli ayağını oluşturuyor. AK Parti kurmayları, çözüm sürecinin “çekilmeden sonraki aşamasını” rehabilitasyon olarak nitelendiriyor. Kurmayların yaptığı toplantılarda, “sosyal adımlar” olarak nitelendirdikleri bir dizi çalışma şu başlıklardan oluşuyor:

500 BİNİN ÜZERİNDE GÖÇMEN
Terörle mücadele dönemlerinde boşaltılan ve baskı nedeniyle köylerini terk edenler, büyük şehirlerde göçmen olarak işsiz ve mutsuz bir hayat sürüyor. Boşaltılan yaklaşık 4 bin köye dönüşü teşvik etmek için sosyal düzenlemeler yapılacak. Sosyal Yardımlaşma Fonu’ndan yararlanılarak, bu kişilerin evlerini onarmaları, tarım ve hayvancılık kredileriyle, eski hayatlarına dönmeleri sağlanacak. TBMM’de 1998’de kurulan Boşaltılan Köyler ve Göç Sorunu Komisyonu’nun raporuna göre, boşaltılan köy ve mezralarda, 500 binin üzerinde kişi göçmen durumuna düştü.

KORUCULARI REHABİLİTE PROJELERİ
Hükümet, Türkiye genelinde 22 ilde 46 bin 113 geçici köy korucusuyla ilgili bir dizi uygulama başlatacak. Köy korucularına, erken emeklilik hakkı, tazminat ve yeni iş olanakları yaratılmasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı çalışma yürütecek. Geçici köy korucularının ailelerine sağlanan sosyal imkanlar da ellerinden alınmayacak. Ailelerin tedavilerinin devlet tarafından karşılanması gibi sosyal uygulamalar devam edecek. Silahsızlandırma ise Jandarma Genel Komutanlığı marifetiyle yapılacak.

SUÇA KARIŞMAYAN PKK’LILAR
Çözüm sürecinin en sıkıntılı ve önemli sosyal ayağını ise suça karışmayan PKK’lılarla ilgili yapılacak düzenlemeler oluşturuyor. Çekilmenin tamamlanmasından sonra silah bırakarak Türkiye’ye dönecek olan PKK’lıların, normal hayata karışabilmeleri için bir dizi düzenleme gerekecek. Bu militanların özellikle bazıları için “eğitim, vatandaşlık, askerlik, iş, meslek edinme, seçme ve seçilme hakları” gibi konularda düzenleme yapılacak. Bu düzenlemenin önümüzdeki yasama döneminde, TBMM’ye sevkedilmesi planlanan 5. yargı paketiyle yapılması bekleniyor. Hükümetin İnsan Hakları Eylem Paketi’nden yola çıkarak hazırlayacağı bu pakette, süreç dışında da düzenlemeler olacak.

BUNDAN SONRASI SUÇ SAYILACAK
Çözüm sürecinin sosyal ayağında, silahtan arındırılan ve sosyal destek projeleriyle rehabilite olanağı verilen eski PKK militanları ile korucular için aynı kurallar geçerli olacak. Bu kişilerin herhangi bir yerde silahlı yakalanmaları suç sayılacak. PKK’lıların terörist faaliyette bulunmaları, kırsal ve şehirlerde yasadışı faaliyetlerinin tespit edilmesi durumunda hiçbir ayrıcalıkları olmayacak.

ŞİRKET BİLE İKİ YILDA TASFİYE EDİLİYOR
AK Parti kurmayları, PKK’nın silahtan arındırılmasının sürecin en sonuna konulmasının kendi planlarına aykırı olmadığını dile getirerek, şöyle dediler: “Biz de çekilme, silahların bırakılması ve sosyal restorasyondan bahsediyoruz. PKK Türkiye dışına çekildikten sonra, son aşama, PKK’nın lağvedilmesi olarak görülüyorsa, haklılar. Çünkü bir şirketin tasfiyesi bile en az iki yılda tamamlanıyor. PKK açısından olaya bakarsak, ortada bir örgüt, güç ve para var. PKK’nın tamamen tasfiyesi o nedenle en son aşama olarak görülmeli.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!