Köylüleri ‘Tokatlı Obama’yı bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Köylüleri ‘Tokatlı Obama’yı bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2008 13:04

Almanya’da Yeşiller Partisi’nin eş başkanlığına seçilerek, bu ülkede bir siyasi partinin başına geçen ilk Türk kökenli siyasetçi olma unvanını kazanan Cem Özdemir, Tokat’ın Pazar İlçesi'ne bağlı Kaledere Köyü'ndeki hemşehrileri ve akrabalarının gururu oldu.

Haberin Devamı

Babası Abdül Özdemir’in doğup büyüdüğü, kendisinin de zaman zaman ziyaret etitği Kaledere Köyü'nün sakinleri, Cem Özdemir’in daha büyük başarılara imza atacağına inandıklarını belirtti. Kaledere köylüleri, ‘Tokatlı Obama’ dedikleri hemşerileri Cem Özdemir'i en kısa zamanda yeniden aralarında görmek ve onunla kucaklaşarak zaferini kutlamak istediklerini söyledi.

Önce Avrupa Parlamentosu milletvekilliği ile dikkat çeken ve ardından geçen hafta yapılan kongrede Claudia Roth ile birlikte Alman Yeşiller Partisi’nin eş başkanlığına seçilen ve ‘Almanya'nın Obaması’ diye nitelendirilen Cem Özdemir, en çok Tokat’ta babaocağındaki hemşerilerini sevindirdi. Almanya’da dünyaya gelmesine rağmen, babasının doğup büyüdüğü Kaledere Köyü'nü gençliğinde sık sık ziyaret eden Cem Özdemir’le köydeki akrabaları ile hemşerileri büyük gurur duyduklarını belirtti.

Haberin Devamı

BABASI YOKSULLUK NEDENİYLE ALMANYA’YA GİTTİ

Kafkas göçmeni Çerkez bir ailenin çocuğu olan Cem Özdemir’in babasının, 1960’lı yıllarda Almanya’ya işçi olarak gittiğini belirten köyün yaşlılarından 75 yaşındaki Emir Hekim, şunları söyledi:
“Almanya’nın işçiye ihtiyacı olduğu dönemde, herkesin olduğu gibi Cem'in babası Abdül Özdemir'in de maddi durumu zayıftı ve işçi olarak Almanya’ya gitti. Orada İzmirli bir ailenin kızı olan Nihal hanım ile tanışıp evlendi. Bu evlilikten Cem dünyaya geldi. Türkiye’den işçi olarak giden bir köylümüzün oğlunun Almanya’da milletvekili olması ve parti lideri seçilmesiyle iftihar ediyoruz.”

‘İKİ DÜVELİ BAĞLADI YAVRUM’

Cem Özdemir’in köydeki akrabalarından, babasının teyzesi olan 80 yaşındaki Nazmiye Seyhan, yeğeninin eş başkan olduğunu duyunca sevinç gözyaşları döktüğünü söyledi. Cem Özdemir'in başarısını televizyonlardan takip ettiklerini anlatan Nazmiye Seyhan, şunları söyledi:
“Cem en son 4 sene önce köye geldi. Vazifesi nedeniyle sürekli gelemiyor ama köyden ve bizlerden hiç kopmadı. Eş başkan olması bizleri çok mutlu etti. Allah iki devlete de hayırlı etsin, iki ülke arasında bağlantı oldu. Çocukluğunda da akıllıydı, amaçları vardı. Küçükken, ‘Okuyacağım, kazanacağım, gelip sizi gezdireceğim’ derdi de gülerdik. Köyünü, memleketini, Tokat’ı unutmadı, unutmaz da. 4 yıldır görmüyorum. Sesini duysam yeter. Televizyondan haberleri dinliyordum, Yeşiller Partisi'nde Cem Özdemir kazandı denildiğinde sevincimden bayılacaktım. Babaannesi, dedebi göremedi yavrumuzun iki düveli birbirine bağladığını.”

Haberin Devamı

ÇOCUKKEN EŞEĞE BİNMEYİ SEVERMİŞ

Çocukluğunda her yaz köyüne tatile gelen Cem Özdemir’i anlatan Kaledere köylülerinden Yusuf Bakraç, onun en büyük merakının eşeğe binmek olduğunu söyledi. Yusuf Bakraç o günleri şöyle anlattı:
“Cem ailesiyle her yaz dedesinin, babaannesinin yanına tatile gelirdi. Yazları çocukluğu köyde geçti sayılır. Köye geldiğinde eşeklere binmek isterdi. Bir fırsatını bulup hemen eşeğe bindiğini hatırlıyorum. Almanya’da elde ettiği başarı ile gurur duyuyoruz. Hem Almanya hem Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum.”

40 haneli ve 110 nüfulu Kaledere Köyü'nün muhtarı Kazım Bozkurt ise, “Köyümüzden gurbetçi olarak Almanya’ya giden, bizden biri olan Cem’le iftihar ediyoruz. Bu başarısından sonra köyünü tekrar ziyaret etmesini bekliyoruz” dedi.

Kaledere Köyü

CEM Özdemir'in babaocağı Kaledere Köyü, daha önce Tokat'ın Turhal İlçesi'ne bağlıyken, Pazar'ın ilçe olmasıyla oraya bağlandı. Pazar İlçcesi'ne 15, Tokat'a 40 kilometre uzaklıktaki köy, iki tarafınde dere ve arkasında da kale bulunması nedeniyle Kaledere adını almış.

Haberin Devamı


Köy halkının ağırlıklı kesimini Kafkasya'dan göç eden Çerkezler kökenliler oluşturuyor. Yoksulluk nedeniyle çok sayıda kişi yurt dışına ve başka illere göç etmiş. 1980'li yıllarda ise Çerkezler ve Karadenizli aileler arasında zaman zaman çıkan anlaşmazlık da göçü hızlandırmış.
Kaledere Köyü'nde halen 40 hane ve 300 nüfus bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!