Köyden gelip Hollywood'da ünlü oldular

Güncelleme Tarihi:

Köyden gelip Hollywoodda ünlü oldular
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Köy ve kasabalarından ünlü olmak için İstanbul'a giden genç kız ve delikanlıların hikayesi bir çok Türk filmine konu olmuştur. Aynı durum Amerikan sinema sanayi Hollywood için de geçerli. Hollywood ve medyanın bir çok ünlü ismi köy ve kasaba kökenli ve doğup büyüdüğü topraklarda hala bir kahraman olarak görülüyor. Adlarına müzeler açılıyor festivaller düzenleniyor.

Hollywood ünlülerinin tüm dünyada milyonları bulan hayranı sanatçıları idol olarak kabul ediyor. Ancak bu ünlü isimlerin doğdukları köy ve kasabalarda durum çok daha farklı. 1950'li yıllara damgasını vuran James Dean'in doğup büyüdüğü Indiana Eyaleti'nin Jamestown kenti Fairmount kasabasında her yıl Dean festivali düzenleniyor. Kasabada 7'den 70'e neredeyse herkesin cüzdanları içinde James Dean'in bir fotografı saklı.

Kasabanın 15 kilometre dışında ise dev bir tabela asılı: "James Dean ülkesine hoşgeldiniz."

Fairmount kasabasında James Dean adı ayrıca bölgenin ekonomisinde de önemli bir etkiye sahip. Her etkinlik binlerce turistinbölgeye gelmesine neden oluyor. Ve kasaba esnafı Dean etkinlikleri sayesinde kayda değer bir gelire sahip oluyor.

MÜZESİ BİLE VAR

Kasabada ayrıca James Dean müzesi de bulunuyor. 1955 yılında bir trafik kazası sonucu hayatını yitiren James Dean hayranı milyonlarca Amerikalı her yıl bu müzeyi ziyaret ediyor.

Indiana eyaletinin Bedford kasabasında ise, bir başka James, James Stewart anılıyor. Bu küçük kasabanın kahramanı da Hollywood'un bir başka ünlü ismi. Kasabada 1983 yılından bu yana James Stewart'ın doğum günü kutlanıyor. Kiliselerde her Pazar Stewart için dualar okunuyor. 1995'TE DE Stewart için bir müze açıldı.

ABD'nin bir çok kasabasında bölgelerinde doğup büyümüş daha sonra da Hollywood'da ünlü olmuş sanatçılar için birbirinden değişik etkinlikler düzenleniyor.

Kasaba kahramanları

Walter Cronkite (Televizyon habercisi): 1916 yılında Montana eyaletinin küçük bir kasabası olan St. Joseph'de dünyaya geldi. Daha sonra Kansas kentinde yaşamaya başladı. Televizyon haberciliği alanında ünlendi. St. Joseph köyünde babasının dişçi muayenehanesi bir müze haline getirildi.

Henry Fonda: (Oyuncu): Nebraska'nın Grand Island kasabasında 1905 yılında doğdu. Hollywood'un tarihe geçmiş ünlülerinden biri olmayı başardı. Doğduğu kasabada kendi adını yaşatan bir müze var.

Johnny Carson (Talk-show programı sunucusu): 1925'de Iowa eyaletinin Corning kasabasında doğdu. Nebraska'nın Norfolk kentinde büyüdü. Yaptığı yardımlar nedeniyle Norfolk'da çok seviliyor.

John Wayne (Oyuncu) : 1907 yılında Iowa'nın Winterset kasabasında doğdu. Western filmlerinin tarihe geçen ünlü ismi oldu. Doğduğu kasabada herkez Wayne'denbaşka ünlü tanımıyor.

John Mallencamp (Müzisyen) : 1951 yılında Indiana Eyaleti'nin Seymour kasabasında doğdu. Seymour kasabasını anlatan şarkısı ile meşhur oldu. Seymour'da aradan uzun yıllar geçse de bu parça en çok dinlenen şarkı.

Dean Martin (Oyuncu-müzisyen): 1917 yılında Ohio Eyaleti'nin Steubenville kasabasında doğdu. Kasabadan geçen ana yola ünlü sanatçının adı verildi. Ölüm yıldönümü her yıl büyük törenlerle kutlanıyor.

Orson Welles: (Oyuncu-yönetmen): 1915 yılında Wisconsin eyaletinin Kenosha kasabasında doğdu. Ünlü yönetmen 4 yaşına kadar bu kasabada yaşadı daha sonra Chicago kentine taşındı. Kasaba Welles'i milli evlat ilan etti.

Dolly Parton (Oyunca-şarkıcı) : 1946 yılında Tennessee Eyaleti Lucust Ridge kasabasında dünyaya geldi. Kasaba yönetimi bir milli parka ünlü oyuncunun adını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!