Köy okulları eğitimde kaliteyi sanal ortamda sağlayacak

Güncelleme Tarihi:

Köy okulları eğitimde kaliteyi sanal ortamda sağlayacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 09:51

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Intel başta olmak üzere çok sayıda kurum ve kuruluşun destek verdiği “Dijital Dünyana Beni Dahil Et” projesinin, öğrencilere sosyal ortam yaratıp, arkadaşlık ve dayanışmayı artıracağı, ucra köşedeki bir köy okuluna giden öğrenciye, Türkiye'nin en iyi okulundaki eğitim içeriğine ulaşma fırsatı sunarak, eğitimde eşitlik sağlanmasına katkıda bulunacağı bildirildi.

Haberin Devamı

 3 Aralık tarihinde başlatılan “Dijital Dünyana Beni Dahil Et” projesi kapsamında oluşturulan “www.benidahilet.org” adresindeki internet sitesinde, pilot seçilen 11 okuldaki öğrenciler birbirleriyle mesajlaşmaya, yükledikleri videoları ve ödevleri paylaşmaya başladı.

Siteyle, günümüzde bilgisayar teknolojisini aktif olarak kullanan öğrencilerin, “Facebook” ve “YouTube” gibi popüler internet sitelerinde gerçekleştirdikleri mesajlaşma ve video paylaşımı gibi eğlenceli etkinlikleri öğrenim sürecinde de uygulamaları, eğitim sistemine kendi hazırladıkları içeriklerle dahil olmaları ve başka öğrencilerin eğitimine katkı sağlamaları hedefleniyor.

Ancak projenin asıl hedefi ise bilgisayar kullanmayı bilmeyen ya da bilgisayar teknolojisine ulaşamayan kırsal kesimdeki ve köylerdeki okullarda okuyan öğrencilerin, bir yandan siteyi kullanırken temel bilgisayar kullanımını öğrenmeleri, bir yandan da Türkiye'nin en iyi okullarında okuyan akranlarının yükledikleri eğitim içeriklerinden yararlanarak, eğitimde genel kalitenin artırılması ve eşitliğin sağlanması olarak belirtiliyor.

Sitede öğrenciler, MSN programı ve Facebook sitesindeki gibi birbirleriyle ve öğretmenleriyle mesajlaşabiliyor, herhangi bir konuda kendilerinin hazırladığı ders anlatımlarını YouTube sitesindeki gibi video olarak yükleyebiliyor ve başka öğrencilerin videolarını izleyebiliyor, sitede hazır olarak yer alan öğretici bilgilere ulaşabiliyor.
Ayrıca öğretmenler sitede öğrencilere ödev verip ödevin durumunu görebiliyor, başka öğretmenlerle iletişim kurabiliyor, veliler ise çocuklarının durumları hakkında öğretmenlerinden bilgi alabiliyor.

Haberin Devamı

“ÖĞRENCİLER ÇOK COŞKULU”

İntel İş Geliştirme Müdürü ve Proje Sorumlusu Avşar Akal,  projeye MEB ve kendileri dışında, Devlet Planlama Teşkilatı, Birleşmiş Milletler Gelişim Programı, Habitat İçin Gençlik Derneği ve Türkiye Bilişim Vakfının da destek verdiği söyledi.

Projenin, pilot okullardan Sarıyer Anafartalar, İskitler Evliya Çelebi, Sincan Burak Reis, Beynam Emine Erişen ve Çankırı İlker Tuncay ilköğretim okullarında uygulamaya sokulduğunu belirten Akal, “Kısa sürede kalan okullarda da uygulamaya başlanacak. Pilot çalışma sonucunda, resmi okullardan 800'ü kız bin 600 öğrenciye bilgisayar dağıtarak, öğrencilerin içerik üretmelerinin sağlanmasını hedefliyoruz” dedi.

Pilot okullardaki öğrencilerin siteye çok hızlı şekilde adapte olduklarını ifade eden Akal, şöyle devam etti:
“İçerik oluşturma konusundaki coşkuları çok fazla. Yaklaşık 1-1,5 yıl pilot uygulamayı sürdürüp aksaklıkları gidereceğiz. Sistemin son halinde, Ceyhan'ın bir köyündeki öğrenci, İstanbul'un en iyi okullarındaki öğrencileri hazırladığı videolara, ödevlere ve ders anlatımlarına ulaşabilecek.

Öğretmenlerin de dayanışmasını sağlayacak. Bir öğretmen, Türkiye'deki herhangi bir öğrenciye ulaşabilecek. Böylece örneğin, öğretmen atama yapılamaması gibi nedenlerle boş geçen dersler, bu sistemin iyi kullanımıyla boş geçmekten kurtulacak. Türkiye'nin her noktasına eğitim götürülmüş olacak. Ayrıca site, okullara yapılacak bağışların koordine edilmesine de olanak verecek.”

Site sayesinde, ansiklopedilerde bulunamayacak yerel bilgiye de ulaşılacağını vurgulayan Akel, “Örneğin, Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı İşhan köyünde bulunan İşhan Kilisesi hakkında ansiklopedilerde çok az bilgi bulunabilir. Ama o kilise hakkında orada yaşayan öğrenciler, kitapta yazmayan pek çok hikaye anlatabilir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!