Kosova'nın nihai statü müzakereleri yarın Viyana'da başlayacak

Güncelleme Tarihi:

Kosovanın nihai statü müzakereleri yarın Viyanada başlayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2006 22:10

Haberin Devamı

Müzakereye hazırlıklı olduklarını açıklayan Belgrad ve Priştine heyetlerinin, ademi merkeziyetçilik konusunu ele almaları bekleniyor.

Bugün Viyana'ya hareket eden Kosova Yerel Yönetim Bakanı Lütfi Haziri'nin başkanlığındaki Priştine heyeti üyeleri, iyi hazırlandıklarını, ele alınacak olan yerel yönetimle ilgili reform planlarının gerçekçi olduğunu ve müzakerelerde yapıcı olacaklarını açıkladılar.

Genelde Arnavut liderlerden oluşan 8 kişilik Kosova Heyeti'nin içinde farklı soydan halkları temsilen bir Boşnak olan Sağlık Bakanı Sadık İdrizi bulunuyor.

Gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Belgrad heyeti ise Kosovalı Sırp liderlerden ve Sırbistan Başkanı ve Başbakanı'nın danışmanları Leon Koyen ile Slobodan Samarciç'ten oluşuyor.

Yarın başlayacak olan müzakerelerin, ertesi gün 21 Şubat günü tamamlanması öngörülüyor.

SEKİZ MADDE

Kosova'nın nihai statüsünün çözümüyle ilgili uluslararası topluluğun ortaya koymuş olduğu 8 ana maddeden biri, Belgrad ve Priştine arasında doğrudan diyalogun başlatılmasıyla ilgili.

AHTİSAARİ

Kosova'nın nihai statüsüyle ilgili müzakerelerde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Özel Elçisi olan Finlandiya'nın eski Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Fin Hufvudstadsbladet gazetesine demecinde, anlaşmazlığın çözümünde Belgrad ile Priştine arasında uzlaşmanın tek esas olamayacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kosova basınında aktarılan haberde, Ahtisaari'nin Kosova'nın geleceğinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin elinde olduğunu ve Konsey'in dört daimi üyesi arasında çözüm konusunda ilke uzlaşması sağlandığını belirttiği duyuruluyor.

Sırp basını ise Almanya'nın Der Spigel dergisine demeç veren Ahtisaari'nin Kosova'nın geleceğini çoğunluğun belirleyeceğine dikkat çektiğini aktardı.

NATO'nun tarihindeki tek sıcak müdahalesi olan, 24 Mart-10 Haziran 1999'daki 78 günlük bombardımanda Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'i ikili görüşmesinde ikna kabiliyetini gösteren lider olarak hatırlanan, o tarihte de özel elçilik yapan Ahtisaari, ”Azınlıkların korunması anahtar öneme sahip. Bu, Sırp veya çoğunlukta olan Arnavutlara herkese uygulanmalı ki hangi taraf şiddete başvurursa onun için ağır yaptırım olmalı...” demişti.

Haberin Devamı

Ahtisaari, 10 Haziran 1999'da Belgrad'da cumhurbaşkanlığı sarayında Miloşeviç ile görüşerek onu ikna etmiş, saray çıkışı merdivenlerden inerken üç NATO savaş uçağı saray üstünde alçak uçuşta ses duvarını aşmış ve ses duvarının büyük patlaması ile “düşmana koşulun dikte edildiğini” askeri dilde yansıtmıştı.

Gerçekten 48 saat sonra Priştine havalimanına Rus ordusu birliği ve arkasından İngiliz birliği indi.

Kosova Barış Gücü KFOR, ülkeye, 12 Haziran şafak vaktinden önce, Rus askerlerinin Priştine Havalimanı'na şaşırtmaca intikaliyle konuşlanmaya başlamıştı. NATO'yu, hesapta olmayan bu hareketle çok şaşırtan Ruslar ile arada oluşan gerginlik, KFOR'un eski başkomutanı İngiliz Korgeneral Michael Jackson'ın Priştine Havalimanı'nı plan dışı ”ele geçiren” Rus askerleriyle görüşmesi sayesinde de rahat aşılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!