Kosovalı Sırplardan barış çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kosovalı Sırplardan barış çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 17:25

Kosova Başkanı İbrahim Rugova'nın akciğer kanserinden 61 yaşındaki ölümünün ardından, Kosovalı Sırp liderleri barış çağrısında bulundu.

Belgrad ile Priştine arasındaki müzakerelerin devam etmesi çağrısında bulunan Sırp liderleri, “Kosova'nın kurumlarının bölgede barışı korumasının hayati önemde olduğunu” kaydetti. Ilımlı Sırp lideri Oliver İvanoviç, Sırp azınlığını “ihtiyatlı olmaya”, uluslararası toplumu da olası şiddet eylemlerini engellemeye ve barışı korumaya çağırırken, bir başka lider Momçilo Traykoviç, Rugova'nın ailesine taziyelerini sunarak, Rugova'nın ölümünün “bağımsız bir Kosova'nın oluşturulması için fanatik bir eylemin sonunu temsil ettiği” yorumunda bulundu.

Milliyetçi Sırp lideri Milan İvanoviç ise, Rugova'nın ölümünün ”Arnavut liderleri arasında bir iktidar mücadelesine yol açacağı” uyarısında bulundu.

BM'nin arabulucusu Kosova için Finlandiyalı Martti Ahtisaari de Rugova'nın ölümünün ardından sükunet çağrısında bulundu. Ahtisaari, düzenlediği basın toplantısında, “Rugova'nın, Kosova'nın statüsüne ilişkin bir sonuca ulaşılması için müzakerelere devam ettiğimizi görmekten mutlu olacağından eminim” ifadesini kullandı ve durumun sakin kalacağını ve anayasaya uyulacağını umduğunu söyledi.

Hırvatistan Devlet Başkanı Stipe Mesiç, Rugova'nın “siyasi bilgeliğine” saygı duyduğunu belirttiği açıklamasında, “Rugova'nın ölümüyle Kosova ve Kosovalı Arnavutlar, bilgeliği ve kararlılığı Kosova'nın girdiği kilit dönem için çok yararlı olmuş olan bir siyasi lideri kaybetti” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de birer taziye mesajı yayımladı.
Rugova'nın “tarihi rolünü ve siyasi cesaretini” saygıyla andığını belirten Chirac, “Nihai statüyle ilgili soruna ilişkin müzakerelerin devam ettiği bir döneme rastlayan ölümü trajikten öte” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy de, “Onun mirasına herkesin sadık kalması gerektiğini” ifade etti.

İtalyan Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini de, Kosovalılara ve Kosova yönetimine İtalyan hükümetinin taziyelerini iletti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!