Güncelleme Tarihi:
Adını müşteri koydu
Denizlili Hacı Adil Dindar Bey, İkinci Meşrutiyet arifesinde (1907'de), İstanbul'da Sirkeci tren istasyonunun karşısında bir helvacı dükkanı açar. Dükkanını genişletmek amacıyla 1931 yılında Beyazıt'a, Simkeşhane-i-Humayun'a taşınır. Adil Dindar Helvacı ve Şekerlemecisi Laleli'yle Beyazıt arasındaki Koska yolu üzerindedir. Bu yüzden müşteriler dükkanı ‘‘Koska’’ adıyla anarlar. Hacı Dindar 40 metrekarelik dükkanının arkasında mis kokulu helvalar yaparken, iki tezgahtar da gelenlere helva satmadan önce tadımlık ikramlarda bulunurlar. Bugün 90 yaşına basan Koska, tahinli helvadan lokuma, şam tatlısından pişmaniyeye, mevlüt şekerine kadar geniş ürün yelpazesiyle tüm dünyaya geleneksel Türk tatlıları satıyor. Hatta diyet helva bile...
MALEZYA'DAN RUSYA'YA
Bir marka yaratarak Türk tatlı geleneğini dünyaya tanıtan Koska, İstanbul'da yedi mağazasıyla yerel müşteriye hizmet verirken, Rusya, Almanya ve Malezya'da da birer satış mağazası açmış. Müşterilerinin yarısını yabancılar oluşturuyor. Kanada'dan Güney Afrika'ya, Avrupa ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri'ne kadar 20'yi aşkın ülkeye ihracat yapıyor.
DİYET ÜRÜNLER GELİYOR
Bayram alışverişi için Koska'ya uğrayanlarınız çoktur. Henüz diyet helvalarını kamuoyuna duyurmayan Koska, bayramdan sonra tanıtım çalışmalarına başlıyor. Şeker hastalarını düşünerek sugar free (Şekersiz) helvalarını piyasaya sürecek olan firma, eğer bu ürünler tutulursa her tatlının diyetini üretecek.
Gelenekle teknoloji birleşti
Helva, baklavacı ustası Adil Dindar Bey işlerini ilerletmeye başlayınca yüz metrekarelik daha büyük bir dükkana taşınır. Personel sayısı artar, İstanbul'un her köşesinden siparişler gelmeye başlar. 25 yıl sonra ise Koska, artık üç bin metrekarelik fabrikasında üretime geçmiştir. Fabrikanın başında oğlu Mahir Dindar vardır. Babasından devraldığı aile şirketini büyütmek için 24 saat çalışan Dindar, 1980 sonrası ekonominin dışa açılmasıyla birlikte yeni atılımlar yapar. Koska artık geleneksel tatlı sanatını, çağın gelişen teknolojisiyle birleştirmiş bir markadır.
Diyet helvaya ne dersiniz
Ambalajının üzerinde ‘‘sade diabetik helva’’ yazıyor. İçindekiler tahin, doğal tatlandırıcı, çöğen, emülgatör ve asit düzenleyici. Şeker oranı sıfır. Kalori değeri 514 kcal/gr. Tadı diğer normal helvalardan farksız. Mahir Dindar sadece helva değil, fıstıklı, fındıklı lokum, badem ezmesinin de diyet olanlarını ürettiklerini söylüyor. Eğer bu ürünler tutulursa her tatlının diyetini üretmeye devam edecekler. ‘‘Uzun zamandan beri bu projenin üzerinde çalışıyorduk. Bakanlık'tan gerekli izni alınca üretime geçtik. Form tutmak ve zayıf kalmak isteyen müşterilerimiz de diyet ürünlerimizden faydalanabilecek’’diyor.
Malezya hatırası
Koska Tozkoparan'daki fabrikasından ayrılmak üzere. Güneşli'deki yeni tesislerine taşınma hazırlığı içindeler. ‘‘Amacımız İSO 9000 standartlarında çalıştığımızı göstermek ve bu belgeyi alarak kalitemizi ispatlamak. Böylece kapasitemizi de artırıp çok yakında mağazalar zinciri oluşturmak istiyoruz.’’
1993 yılından bu yana Malezya'da da bir satış mağazası olan Koska'nın bu ülkedeki kuruluş öyküsü çok ilginç:
‘‘Birgün mağazamıza Malezyalı bir aile geldi. İmalatı görmek için fabrikamızı gezmek istediler. Ortayaşlı, kısaboylu, güleç yüzlü kadıncağız bizden 500 kg mal almak istediğini söyledi. Bir yandan sevindik bir yandan da bu kadar malı Malezya'ya götüremeyeceğini düşünüp ona bu endişemizi anlattık. O çok istekliydi ve bizden kargoyu sadece havaalanına getirmemizi, gerisine karışmamamızı istedi. Meğerse bu gelen kişi Malezya Başbakanı'nın kızıymış. Aradan bir ay kadar zaman geçti, Malezya'dan bir faks aldık. Bu sefer 10 tonluk bir sipariş vermek istediklerini belirtmişlerdi. Bu kadar ürünü ne yaptıklarını çok merak ediyorduk. Gerçi Müslüman ülkeydi Malezya ama hava sıcak olduğu için bu kadar tatlıyı tüketebileceklerini ummuyorduk.’’
Birkaç ay sonra Malezya Türk Büyükelçiliği'nden tebrik telefonu almış Mahir Dindar ve olayı çözmüş: ‘‘Meğerse Malezya'nın en büyük alışveriş merkezinde bir Koska dükkanı açmışlar. Dükkanı Türk bayraklarıyla süslemişler. Biz de hayırlı olsun dedik ve patent hakkı istemedik. Önemli olan geleneksel Türk tatlısının tanıtımının yapılmasıydı. Bizim sayemizde Türkiye'nin de tanıtımı yapılıyordu. Şimdi de arasıra Malezya'ya siparişler yolluyoruz.’’
Helvalı sigara böreği
Koska'nın İngiltere, Rusya ve Almanya'da birer satış mağazası var. ‘‘Müessesemiz imaj değiştirdi. Eskiden müşterilerimiz Türk iken bugün müşterilerimizin yarısını yabancılar oluşturuyor. Türkiye'ye gelen turistler yakınları için pişmaniye, lokum ve helva satın alıyorlar. Konsolosluklar, büyükelçilikler önemli günler, bayramlar için bize sipariş veriyorlar’’ diyor Mahir Dindar.
O da fazlasıyla tatlı düşkünü olduğunu söylüyor. ‘‘Yemeklerde vazgeçemediğim iki şey çorba ve tatlıdır. Her yemekten sonra mutlaka tatlı yerim. Hem de üzerine kaymak ilave ederek.’’ Helvanın türevlerini de keşfetmiş Mahir Dindar. ‘‘Rusya'ya gittiğimde yaşlı bir kadından helvalı sigara böreği yapmayı öğrendim. Tadına doyum olmayan bir tatlı. Kimi zamansa helvayı limonla ezip meze yapmaktan hoşlanıyorum.’’
ŞEKERLE KONUŞAN ADAM
Koska'nın sahibi Mahir Dindar'ın hedefi 2000 yılına girmeden, Türkiye'nin
dört bir yanında mağaza zinciri oluşturmak ve Amerika, Japonya, Rusya pazarlarına girebilmek. Doğduğu günden itibaren babasının
hünerlerini yakından izleyerek büyüyen Mahir Dindar kalite kontrolu yaparken kimi zaman tadına bakmadan o helvanın kaliteli olup olmadığını anlayabiliyor. Teknoloji kullanmadan, sadece tadına bakarak o helvanın şeker miktarını tahmin edebiliyor. Bu yüzden yakın arkadaşı ve manevi ortağı Prof. Dr. Mehmet Pala ona ‘‘şekerle konuşan adam’’ ismini koymuş.
KOSKA MÜPTELALARI
Prof. Dr. Süheyl Ünver
Celal Bayar
Adnan Menderes
Turgut Özal
Hamiyet Yüceses
Bedrettin Dalan
Özellikle Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminde Köşkün tüm pekmez, helva, lokum ihtiyacını Koska karşılamış.