Köşk’te “Üçlü Zirve” konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Köşk’te “Üçlü Zirve” konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2010 00:00

Yargı organları başkanlarıyla yaptığı görüşmeler hakkında bilgi vermeyi ve son gelişmelerle ilgili liderlerin değerlendirmelerini almayı amaçlayan Gül, ilk görüşmesini CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’la yaptı. Görüşmede, yüksek yargı organı başkanlarıyla buluşmasının sonuçları hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Gül, Baykal’ı “Köşk’teki Üçlü Zirve” hakkında da bilgilendirdi. 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in durumu da Gül ve Baykal arasındaki görüşmede gündeme geldi.

Sorumluluklar hatırlatıldı

Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un katılımıyla geçtiğimiz hafta gerçekleşen “Köşk Zirvesi” hakkında, değerlendirmelerde bulundu. Gül, “Özellikle TSK komuta kademesinin ‘kurum yıpratıldı’ değerlendirmesini gidermeye yönelik olumlu bir görüşme oldu. Taraflara, kurumların yıpratılmaması konusundaki sorumlulukları hatırlatıldı” dedi.

Görüşmede terör örgütü üyesi olmakla suçlanan 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ile tutuklu Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’le ilgili süreç de gündeme geldi. Gül’ün, Orgeneral Berk ile ilgili “Top TSK komuta kademesinde” mesajını verdiği bildirildi.

Baykal ise yargı krizi, Üçlü Zirve ve sonrasında yaşanan tahliyelerle ilgili kendi değerlendirmelerini Gül’le paylaştı. Baykal, “Ergenekon davası, Balyoz soruşturması, Erzincan tutuklamaları; her biri hukuki değil, siyasi bir yaklaşımın örnekleri. Bu örnekler, Türkiye’de hukuka, adalete yönelik güveni sarsmaktadır” diye konuştu.

Sürecin dışındayız

“Anayasa değişikliği sürecinin” dışında kalacaklarını yineleyen Baykal, “Yargıyı ele geçirmeyi ve siyasileştirmeyi amaçlayan bir anayasa değişikliği yapma amacının karşısındayız. AKP’nin 12’ye 5 kala böyle bir anayasa değişikliğinin peşinde koşmasının tek amacı yargıyı siyasallaştırmaktır. Bu yolla denetimi altına aldığı yargı sayesinde hukuki sorumluluktan kurtulmak istiyor” dedi.

Görüşme sonrasında CHP’den yapılan açıklamada ise “Genel Başkan Baykal Anayasa değişikliği ve yargı reformuna yönelik düzenlemeler hakkındaki düşüncelerini ayrıntılı olarak Sayın Cumhurbaşkanı Gül’e ifade etmiştir.Ülkede yaşanan yargılama süreçleriyle ilgili olarak kaygılarını, değerlendirmelerini ve düşüncelerini Sayın Cumhurbaşkanı Gül’e iletmiştir” denildi.
Gül’ün görüşme trafiği bugün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’la sürecek. Bahçeli ve Demirtaş’ı ayrı ayrı kabul edecek Gül, Başbakan Erdoğan’la her perşembe gerçekleştirdiği rutin görüşmeyi de “Liderler zirvesi” kapsamında gerçekleştirecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!