Güncelleme Tarihi:
KOSGEB, “KOSGEB Destek Yönetmeliği”nin bazı maddelerine ek, bazı maddelerinde de değişiklik öngören yeni yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na gönderdi. KOSGEB destek yönetmeliğinin Resmi Gazete'de aynen yayınlanması halinde küçük ve orta boy işletmelere destek yağacak. Değişiklik ile KOSGEB'in, KOBİ'leri AR-GE çalışmaları yapmaları ve yaptıkları çalışmaları hayata geçirmeleri konularında teşvik etmek amacıyla toplam 25 bin YTL tutarında hibe ile desteklemesi öngörülüyor.
KOSGEB'in sağlayacağı bu destek iki kısımdan oluşuyor. KOSGEB, “Başlangıç Sermayesi Temini” adı ile vereceği birinci kısım destekte bir AR-GE projesi geliştiren ve bu proje kapsamında şirket kuran, Teknoloji Geliştirme Merkezi bünyesinde işlik tahsis edilen işletmelere, işliklerde AR-GE faaliyetlerine başlamalarından sonra geri ödemesiz olmak üzere 10 bin YTL destek verecek.
KOSGEB, aynı kapsamda söz konusu KOBİ'lerin geliştirdikleri AR-GE projesini hayata geçirirken, projesini başarı ile tamamlayan işletmelerin yararlanması için de yine geri ödemesiz olmak üzere 15 bin YTL daha “İş Geliştirme Desteği” verecek.
SİSTEM BELGELENDİRMEDE DESTEK KAPSAMINDA
KOSGEB, Türk Standartları Enstitüsü (TSE), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Milli Savunma Bakanlığı'ndan alınacak sistem belgeleri için de destek sağlayacak. KOSGEB, işletmelere, bu kuruluşlardan alacakları her bir belge için 2 bin 500 YTL olmak üzere toplam 10 bin YTL'ye kadar geri ödemesiz sistem belgelendirme desteği verecek.
Sistem belgelendirmeye yönelik danışmanlık desteği hizmet alımı başlamış olan işletmelerin desteği ise devam edecek. Ancak sistem belgelendirmeye yönelik yeni destek talepleri de bu destek kapsamında değerlendirilecek.
KREDİ FAİZ DESTEĞİ
KOSGEB ayrıca, işletmelerin Ziraat, Vakıf ve Halk Bankası dahil olmak üzere kamu bankalarından kullanacakları ihracat, işletme ve yatırım amaçlı kredilerin faizini de geri ödemesiz olarak “Faiz Destek Kredisi” adı altında işletmelere verecek.
Bu kredinin faiz desteğinin usul ve esasları ise bir yönerge ile belirlenecek. KOSGEB'in diğer desteklerinden yararlanırken uygunsuzluk yaptığı belirlenen işletmeler ise bu destekten hiçbir şekilde yararlandırılmayacak.
Desteğin kullandırılmasında küçük ölçekli işletmelere ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki (KÖY) işletmelere belirli bir kontenjan ayrılacak. Bu kontenjan KOSGEB tarafından belirlenecek. Desteği uygun şekilde kullanmayan işletmelerden aldıkları destek, “6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun” hükümlerine göre tahsil edilecek.
FUARLARA KATILIM DESTEĞİ
KOSGEB, “Yurt İçi Sanayi Fuarları” ile “Yurt İçi Uluslararası Sanayi İhtisas Fuarları”na verdiği desteğin kapsamı da yönetmelik değişikliği ile genişletiliyor. Bununla KOSGEB'in fuarlara verdiği desteğin teşvik edici ve tetikleyici özelliğini arttırmak hedefleniyor. Bu hedef kapsamında her fuar için işletme başına destek verilecek ürün sergileme alanı üst limiti 24 metre kareden 40 metre kareye çıkartılacak.
Yine “Yurt İçi Sanayi İhtisas Fuarları” kapsamında desteklenecek fuarların birim metre kare fiyatı üst limiti kaldırılarak daha nitelikli fuarların da destek kapsamına alınmasına imkan tanınacak. Değişiklik ile her bir fuarda desteklenecek toplam alan üst limiti, fuar toplam ürün sergileme alanının yüzde 40'ını aşmamak kaydıyla bin metre kareden bin 500 metre kareye çıkarılarak, daha fazla işletmenin destekli olarak fuara katılımı hedefleniyor. Yine değişiklikle “Yurt İçi Genel Sanayi Fuarları” kapsamında desteklenecek fuarların birim metre kare fiyat üst limiti de kaldırılacak.
Bu kapsamdaki fuarlarda kapalı alan metre kare destek üst limiti 30 YTL'den 50 YTL'ye, açık alan metre kare destek üst limiti de 20 YTL'den 35 YTL'ye yükseltilecek. Yine yapılacak değişiklikle her bir fuarda desteklenecek toplam alan üst limiti, fuar toplam ürün sergileme alanının yüzde 40'ını aşmamak kaydıyla bin metre kareye çıkartılacak. KOSGEB, yönetmelikle “Yurt İçi Uluslararası Sanayi İhtisas Fuarlarına Katılım Desteği”nde de değişiklikler öngörüyor.
Buna göre her işletme için işletme başına destek verilecek ürün sergileme alanı üst limiti 40 metre kareye çıkarılırken, desteklenecek fuarların birim metre kare fiyatı üst limiti kaldırılacak. Yine değişiklik ile bu nitelikteki fuarlarda kapalı alan metre kare destek üst limiti de 110 metre kareye çıkartılacak.