Güncelleme Tarihi:
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) desteklenmesi ve gelişmesi amacıyla geri tahsil edilmemek üzere sağlanan Genel Destek Programı’nda yer alan desteklerin üst limitleri yüzde 74 artırılarak 270 bin TL’den 470 bin TL’ye çıkarılacak. KOSGEB, Genel Destek Programı'nı yeniden revize edecek ve program kalemlerinin tamamındaki üst limitlerde artış yapacak. Genel Destek Programı kapsamında KOBİ’lere sağlanan destek ödemeleri geri alınmaz.
KOBİ’lere sağlanan ve geri ödemesiz destek programı olan Genel Destek Programıyla; proje hazırlama kapasitesi düşük KOBİ’lerin de mevcut KOSGEB desteklerinden faydalanması, KOBİ’lerin kaliteli ve verimli mal/hizmet üretmelerinin sağlanması, KOBİ’lerin rekabet güçlerini ve düzeylerini yükseltmek amacıyla genel işletme geliştirme faaliyetlerinin teşvik edilmesi ve KOBİ’lerin yurt içi ve yurt dışı pazar paylarını artırmak amacıyla tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
- Yurt içi fuar desteğinde bir önceki fuarda kullandırılan toplam net stant alanının azami yüzde 40'tan yüzde 50'ye yükseltilecek.
- İlk defa düzenlenecek fuarlar da destek kapsamına girecek ve böylece organizatör kuruluş tarafından beyan edilen toplam net stant alanının azami yüzde 25'i desteklenecek.
-Nitelikli eleman istihdam desteği, 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının da yararlanmasının önü açılacak.
- Danışmanlık desteği kapsamında KOBİ danışmanlarından alınacak hizmetlerin desteklenmesine yönelik çalışmalar devam edecek.
- Genel Destek Programı kapsamında, yurt içi fuar desteği üst limiti 30 bin TL’den 45 bin TL’ye, yurt dışı iş gezisi ile eğitim destekleri üst limitleri 10 bin TL’den 20 bin TL’ye, tanıtım desteği üst limiti 15 bin TL’den 25 bin TL’ye, eşleştirme desteği üst limiti 15 bin TL’den 30 bin TL’ye, nitelikli eleman istihdam desteği 20 bin TL’den 50 bin TL’ye, danışmanlık ve tasarım destekleri üst limiti 15 bin TL’den 22 bin 500 TL’ye, enerji verimliliği desteği üst limiti 50 bin TL’den 75 bin TL’ye çıkarılacak.
- Sınai mülkiyet hakları desteği üst limiti 20 bin TL’den 30 bin TL’ye, belgelendirme desteği üst limiti 10 bin TL’den 30 bin TL’ye, test, analiz ve kalibrasyon desteği üst limit 20 bin TL’den 30 bin TL’ye, bağımsız denetim ile gönüllü uzmanlık destekleri 10 bin TL’den 15 bin TL’ye, lojistik desteği 20 bin TL’den 40 bin liraya yükseltilecek.