’Koruyucu melek’ bizde de olsun Türk’e vizesiz Avrupa başlasın

Güncelleme Tarihi:

’Koruyucu melek’ bizde de olsun Türk’e vizesiz Avrupa başlasın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 00:00

Avrupa’nın en üst yargı organı olan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın Türklerin AB’ye vizesiz giriş hakkı olduğu yönündeki kararının hayata geçebilmesi için toplumsal bir bilinçle hareket edilmesi gerektiğini söyleyen TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı, "İtalya’da yurtdışındaki vatandaşlarının haklarını korumak için ’koruyucu melek’ anlamına gelen Patronati adıyla oluşturulan örgütlenme Türkiye’de de olsun" dedi.

AVRUPA Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) Türkler’in Avrupa’ya vizesiz giriş hakkı olduğu yönündeki 20 Eylül 2007 tarihli kararının hayata geçirilebilmesi için İtalya’da kurulan ve ’koruyucu melek’ anlamına gelen Patronati benzeri bir kurum oluşturulmasını öneren Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Saraylı, "Bu süreç siyasi değil hukuki ve teknik bir süreç. Bu yüzden de toplum örgütleri ve bireyler üzerlerine düşeni yapmalı. Bu süreçte Avrupa Birliği’ni ve onun kurumlarını daha iyi tanıyacağız" dedi.

DIŞİŞLERİ AÇIKLAMASI: Bugün Ankara’da TÜGİAD Ankara Temsilciliği’nde ’vizesiz Avrupa’ süreci ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyecek olan Murat Saraylı, Dışişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan ve ATAD kararının Türk vatandaşları açısından AB’ye vizesiz giriş imkanı sağlamayacağı şeklindeki değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığını belirtti. ATAD’ın tüm Avrupa Birliği ülkeleri için en üst düzeydeki yasal organ olduğunu ve ATAD kararlarının da tüm AB ülkeleri için bağlayıcı durumda bulunduğunu belirten Saraylı, 20 Eylül tarihli kararın son maddesinde de bu durumun açıkça belirtildiğini söyledi. Saraylı, bu kararın mevcut benzer sorunların yanısıra, bundan sonra oluşabilecek fiili durumları da kapsadığını belirtti.

HAK ARAYIŞI SÜRECEK: Murat Saraylı, vizesiz Avrupa sürecini yürütmek üzere konuya taraf olabilecek tüm sivil toplum örgütleri ve kuruluşlarla temasa geçeceklerini belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde hak arayış sürecinin vize uygulamasının kalkması ile bitmeyeceğini de belirten Murat Saraylı, bu nedenle İtalya’da olduğu gibi Patronati benzeri bir örgütlenmenin gerekli olduğunu söyledi. Saraylı, Türkiye’nin de kendi yapısına, imkanlarına ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde Patronati benzeri bir kuruluşu hayata geçirmesi gerektiğini kaydetti.

ÜÇÜNCÜ KARAR: Avrupa Birliği hukuk sistemi içinde daha önce de iki kez Türk vatandaşlarının vizesiz selyahat haklarını kullanabilmelerini öngören kararlar alınmıştı. 2000 tarihli Abdulnasir Savaş ve 2003 tarihli Abatay Şahin davalarında da Avrupa hukuk sistemi, 1973 tarihli Katma Protokol maddelerinin uygulanması gerektiği sonucuna varmıştı. ATAD tarafından 20 Eylül tarihinde alınan son karar, Türklerin vizesiz Avrupa mücadelesindeki en önemli karar olarak kabul ediliyor. Çünkü ATAD kararlarının tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerce bağlayıcılığı bulunuyor.

AÇMA İMKANI:
ATAD’ın aldığı bu karar Türk TIR şöförlerinin Avrupa’daki vize sıkıntısını da ortadan kaldırabilecek. Çünkü, kararda uygulanması istenen Katma Protokol, Avrupa’ya hizmet götürmek için giden Türkler’in de vizeden muaf olması gerektiğini öngörüyor. Bu durumda Türk TIR şöförleri Avrupa Birliği sınırları içinde vizesiz çalışabilecekler. Karar ayrıca, yurtdışında iş kurmak isteyen Türk vatandaşlarının önündeki engellerin de kaldırılmasını öngörüyor.

Borç kesinleşti, hadi tahsil edelim

AVRUPA Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) 20 Eylül tarihli kararı ile Türkiye’nin artık Avrupa Birliği’nden alacağı bir borcu kesinleştirdiğini ve bundan sonra tahsilat için gerekenleri yapması gerektiğini belirten TÜGİAD Başkanı Murat Saraylı, şöyle devam etti: "Şu an Türkiye, yurtdışına göndermek istediği lobicisine bile vize alamaz duruma gelmiştir. Bu gerçekten çok acı bir tablo. Bu yüzden duygu değil, bilgi merkezli bir tavır sergilemeliyiz. Bu sadece ihracatçıların, işadamlarının önündeki tarife dışı bir engel değil. Bu sanatçıların, gazetecilerin, doktorların, öğretim görevlilerinin de sorunu. Bu Avrupa Birliği’ne hukukun üstünlüğünü hatırlatma mücadelesidir."

Patronati nedir?

İTALYA dünyada diğer ülkelere en çok göç veren ülkeler arasında bulunuyor. Yurtdışında bu kadar fazla vatandaşı olan İtalyanlar, bu vatandaşlarının haklarını koruyabilmek için Hristiyan kültüründe ’koruyucu melek’ anlamına gelen Patronati adında bir örgüt kurdular. Devlet tarafından oluşturulan ve neredeyse tüm sivil toplum görgütlerince desteklenen bu örgüt için bir fon ayrılıyor. Dünyanın belli başlı ülkelerinde Patronati tarafından lisanslanan sivil toplum görgütü ofisleri, yurtdışındaki İtalyan vatandaşları için çalışıyor. Bir başka ülkedeki İtalyan vatandaşı, bu bulunduğu ülkede hukuki bir sorun yaşıyorsa ve bu sorun da Patronati tarafından listelenen sorunlar arasında ise, o uİtalyan vatandaşının tüm hukuki ihtiyaçları ücretsiz olarak Patronati tarafından karşılanıyor.

ATAD’a göre kimler AB’ye vizesiz girebilir

AVRUPA Toplulukları Adalet Divanı’nın (ATAD) 20 Eylül tarihinde aldığı karar Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında 1972 yılında imzalanan Katma Protokol’e dayanıyor. Katma Protokol, işverenler, doktorlar, gazeteciler, sanatçılar ve öğretim görevlilerine üye ülkelere vize almadan girebilme hakkı veriyor. ATAD’ın 70 maddeden oluşan bu kararının uygulanması sağlanırsa adı geçen meslek gruplarında çalışan Türkler ve öğrenciler 25 Avrupa ülkesine vize almadan girebilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!