Korsanlar artık para için 'haklıyor'

Güncelleme Tarihi:

Korsanlar artık para için haklıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2004 11:54

Bir zamanlar virüs yazıp, site çökerterek bilgisayar camiasında şanını yürütmeyi hedefleyen hacker'ların yerini paza kazanmayı hedefleyen yeni nesil bilgisayar korsanları alıyor. TrendLabs tarafından hazırlanan rapor ekim ayında tüm zararlı kodların yüzde 22 oranında arttığını gösterdi. Bu kodların yarısı ise yeni nesil hacker'ların 'geçim kaynağı' olan truva atları.

Haberin Devamı

CNet'in haberine göre, güvenlik firması Trend Micro'ya bağlı Trend Labs'ın raporunda ekim ayında tespit edilen tüm zararlı kodların yüzde 47'sinin truva atları olduğu vurgulanarak, "Bu, bilgisayar korsanlarının şan ve şöhret gibi geleneksel amaçlardan uzaklaşarak tatlı para kazanma peşine düştükleri yönündeki tahminleri doğruluyor" denildi.

Güvenlik uzmanlarının bu yöndeki endişeleri 1,5 yıl öncesine kadar uzanıyor. Truva atlarını bilgisayarlara yerleştiren korsanlar daha sonra bu makineler aracılığıyla 'denial of service' (DoS) türü saldırılar düzenleyebiliyor. Kurbanlarının makineleri üzerinden siteleri veri bombardımanına tutan korsanlar, saldırdıkları firmalardan (örneğin online bahis siteleri) para ödemeleri için şantaj yapabiliyor.

Korsanlar ayrıca ele geçirdikleri makineleri spam'cilere (istem dışı gönderilen mesajlar) pazarlayarak bu makineler üzerinden e-posta gönderilmesini sağlayabiliyor. Örneğin geçen sene tespit edilen Sobig'in bu tür emellere hizmet ettiği sanılıyor.

Haberin Devamı

BİR AYDA BİN 817 ZARARLI YAZILIM

Trend Labs'ın raporunda bir önceki aya göre zararlı kodlarda yüzde 22'lik bir artış olduğu görülüyor. Ekim ayında bin 817 zararlı yazılım vakası tespit edilirken, listede en fazla yayılan 10 virüs ile truva atları başı çekiyor. Truva atları yüzde 47'lik bir paya ulaşırken, ilk on virüsün toplam oranı ise bir önceki aya göre yüzde 20 oranında düştü. Diğer virüslerin aksine yükselişini sürdüren Netsky.P bulaşma oranını yüzde 30'a yükseltti.

İlgili haberler 

Kar amaçlı e-posta virüsleri 'akıllanıyor'
Netsky'nin önlenemez yükselişi sürüyor
İlk İnternet solucanı 16 yaşında
Yeni Bagle virüsüne dikkat

İlgili linkler

CNet
TrendMicro

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!