Güncelleme Tarihi:
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle korsan yazılım kullananlara 4 yıla kadar hapis ve 150 milyar liraya kadar para cezası verileceğini hatırlatan Tomruk, şöyle devam etti:
“Korsan yazılımların arkasında mafya ve terör örgütleri var. Aldığınız her korsan yazılımın geliri bu örgütlere gidiyor. Ancak yaptığımız bir ankete katılanların yüzde 74.6'sı korsan yazılım satın alarak mafya ve terör örgütlerine destek sağladığını bilmiyor. Eğer korsan yazılım devam ederse, lisanslı yazılımları üretenler artık yeni ürün ortaya çıkarmayacaklar. Çünkü haklarını yeterince alamıyorlar.”
Tomruk, korsan yazılımın kaynağının sayıları 7 bini aşan toplama bilgisayar yapan firmalar olduğunu öne sürerek, bunları denetlemeninse oldukça zor olduğunu kaydetti.
HEDEF KORSANI DÜNYA SEVİYESİNE ÇEKMEK
Almanya'da kullanılan yazılımların yüzde 30'unun, Fransa'da yüzde 43'ünün, İsrail'de yüzde 37'sinin, Mısır'da yüzde 56'sının, Kuveyt'te yüzde 73'ünün, Tayvan'da yüzde 50'sinin, ABD'de yüzde 22'sinin Türkiye'de ise yüzde 58'inin korsan olduğunu söyledi.
Korsan yazılımda dünya ortalamasının yüzde 36 olduğuna işaret eden Tomruk, Türkiye'de korsan yazılım kullanımı oranını 5 yıl içinde dünya ortalaması seviyesine indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
EKONOMİYE 830 MİLYON DOLARLIK DOPİNG
Tomruk, Türkiye'de gelecek 2 yılda korsan yazılım kullanımının yüzde 48'e düşmesi halinde bilişim teknolojileri sektörünün yüzde 100'den daha fazla büyüyeceğini ifade ederek, “Bu, ekonomiye 830 milyon dolar katkı sağlayacak. 2 bin 300 yeni istihdama olanak tanıyacak ve devlete 59 milyon dolar ek vergi geliri sağlayacaktır” dedi.
İlgili linkler: