Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor      Â
 Â
Ernst & Young'ın 3 ayda bir yayınladığı Euro Bölgesi Tahmin Raporu'nda (EEF), üye ülkelerin iflas tehlikesini atlatmalarına raÄŸmen krizin etkilerinin devam ettiÄŸine dikkat çekildi. EEF, bölgenin büyüme hızına yönelik tahminini bu yıl için yüzde 0.8'e, 2011 için de yüzde 1.3'e düşürdü.     Â
Çalışmaya göre, euro bölgesinde yaşanan büyük sorunları çözmek için gerekli olan yapısal reformlar hayata geçirilmezse, özellikle Güney Avrupa ülkelerinde 1990'larda Japonya'da olduğu gibi ‘kayıp bir 10 yıl’ yaşanma riski bulunuyor.
Ernst & Young Kıdemli Ekonomi Danışmanı Marie Diron, "Ülke borçları krizi nedeniyle önümüzdeki 5 yıl boyunca Euro Bölgesi'nin büyüme hızı ABD'dekinin yüzde 1 ile 2.5 altında seyredecek. Krizin istihdama etkisi de aynı derecede sarsıcı olacak. 2010-2014 döneminde ABD ekonomisinde 10 milyonun üzerinde yeni iş yaratılırken, euro bölgesinde istihdam düzeyi aynı seviyede tutulmaya çalışılacak" dedi.
EURODAKÄ° ZAYIFLAMA SÃœRECEKÂ Â Â
EEF tahminlerine göre, euro/dolar paritesi 2011'in sonuna kadar 1.05'e gerileyecek, euro bölgesi toparlanmaya başladıktan sonra bu oran biraz yükselecek. Euro bölgesi ticaret yapısını yansıtan döviz sepetine bakıldığında, Euro'nun yılbaşındaki zirve değerinde yaklaşık yüzde 20 oranında bir kayıp yaşanacak.
Diron, eurodaki değer kaybı için, "Euro Bölgesi'ndeki bazı ülkelerin maliye politikalarının sürdürülebilirliği konusundaki kaygılar ve temeldeki sorunlara karşı oldukça kayıtsız kalınması euro üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Halen 1.20 civarında olan euro/dolar paritesi 2006 yılı başından beri en düşük seviyesinde ve euro 2010 yılı başından beri doları karşısında yüzde 20 değer kaybetmiştir" yorumunu yaptı.
Büyümenin yavaş seyretmesi ve enflasyon kaynaklı risklerin bulunmaması nedeniyle, EEF, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 2011 yılı ortalarına kadar faiz oranlarını değiştirmeyeceğini tahmin ediyor.
AVRUPA'DA Ä°KÄ° AYRI BÃœYÃœME HIZI
Raporda, Mayıs ayında Yunanistan, İspanya ve Portekiz'in bütçe açıklarını azaltmak için sert önlemler alacaklarına yönelik yaptıkları açıklamalar nedeniyle, Avrupa'da iki ayrı büyüme hızının olacağının daha çok netlik kazandığına da işaret edildi.
2010-2012 döneminde euro bölgesinin Kuzey Avrupa'daki Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika gibi başlıca ülkelerinde yıllık GSYİH artış hızının ortalama yüzde 1.7 olacağı, Güney Avrupa'nın ise yüzde 0.1 küçüleceği tahmin ediliyor.
ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI YETERSİZ KALACAK
Çalışmada, özel sektör yatırımlarının da ekonomik toparlanmanın lokomotifi olmayacağı öngörülüyor. Geçen yıl keskin bir düşüşle yüzde 14 daralan yatırım hacmi EEF'nin tahminlerine göre 2010'da yüzde 2.8 daha daralacak. Tahminlere göre, 2011 yılından sonra yatırımlar bir ölçüde toparlanacak ancak 2014'te bile kriz öncesi rakamlara ulaşılamayacak.
Rapor, işsizlik ve tüketim harcamalarının da pek iç açıcı görünmediğini ortaya koydu. Ekonomideki belirsizlikler nedeniyle şirketlerin yeni personel alımını ertelemesi öngörülüyor.
EFF'de tüm bu gelişmelerin ışığında sonuç olarak şu değerlendirme yapıldı: "Tüm bu faktörler ve birçok ülkede ücret ve yan faydalarda kesinti yapılması ve/veya vergilerin artırılması, gelirlerin azalacağı sonucunu doğuruyor. Sonuç olarak, bu yıl da özel tüketim harcamalarının geçen yılki düşük seviyesinde kalacağı öngörülüyor. 2011'de bile tüketim artışının yüzde 1'i geçmeyeceği ve yavaş yavaş yüzde 1.8'e doğru yükseleceği tahmin ediliyor."
Â
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet   Â
http://twitter.com/HurriyetEkonet
Â