Güncelleme Tarihi:
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya hükümlüler Mustafa Altınok ve Abdülgani Kızılkaya katıldı.
Mahkeme, yeni TCK'yı dikkate alarak Korkut Eken'in daha önce “Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek” suçundan 6 yıl ağır hapis olarak belirlenen cezasını, 4 yıl 2 ay olarak düzenledi.
Mahkeme kararında, aynı suçtan 6 yıl ağır hapis cezası verilen İbrahim Şahin hakkında ise, 2003 yılında Cumhurbaşkanı tarafından cezasının kaldırılmış olması dolayısıyla uyarlama yapmadı. Mahkeme, daha önce 4'er yıl ağır cezasına çarptırılan diğer 12 sanığın cezasını da 3 yıl 1 ay 15'er gün olarak düzenledi.
EKEN'İN AVUKATI
Duruşmada söz alan eski MİT görevlisi Korkut Eken'in avukatı Şener Atılgan, müvekkilinin 25 yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'nde görev yaptığını ve herhangi bir disiplin soruşturması dahi geçirmediğini, kamuoyunda “efsane yarbay” olarak bilindiğini savunarak, Eken hakkında lehe olan hükümlerin uygulanmasını talep etti.
Diğer sanık avukatları da müvekkilleri lehine olan hükümlerin uygulanmasını istedi.
KARAR
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı.
Kararda, hükümlülerin, “delil durumu göz önüne alınarak çeşitli suç tarihlerinde halk arasında korku, endişe ve panik yaratacak şekilde ammenin selameti aleyhine kasten adam öldürme, adam kaldırma, yağma fiillerini işlediğini, cürümleri işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğunu, teşekkül mensuplarının dağlarda, kırlarda, meskun yerde silahlı olarak dolaştıkları”nın tespit edildiği belirtildi.
Kararda, “Hükümlüler aleyhine eski yasaya göre hüküm kurulmakla birlikte, lehe olan yasayı belirlerken suçun işlendiği tarihte yürürlükte bulunan yasa ile sonradan yürürlüğe giren yasanın lehteki ve aleyhteki hükümleri ayrı ayrı ele alınarak somut olaya göre sonuçları karşılaştırılarak hükümlünün lehine olan yasanın bir bütün halinde uygulanması yoluna gidildiği” kaydedildi.
Korkut Eken'in cezası, “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” suçundan 4 yıl olarak düzenlenen kararda, örgütün silahlı olmasından dolayı 4'te 1 oranında artırılan ceza 5 yıla çıkarıldı. Hafifletici nedenler dikkate alınarak sonuçta Korkut Eken'in cezası, 4 yıl 2 ay olarak uyarlandı.
Kararda, aynı gerekçeyle yargılanan ve daha önce 6 yıl hapis cezası verilen İbrahim Şahin'in, “rahatsızlığı nedeniyle tahliye edildiği, cezasının ertelendiği,tehirden sonra cezasının kalan kısmı için Cumhurbaşkanından af talebinde bulunduğu, Cumhurbaşkanının 14 Temmuz 2003'teki kararıyla hükümlüyü affettiği” belirtilerek, Şahin hakkında yeniden hüküm kurulmasına yer olmadığı kaydedildi.
DİĞER SANIKLAR
Mahkeme heyeti, eski polisler Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Ercan Ersoy ve Ziya Bandırmalıoğlu, eski milletvekili Sedat Edip Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, “katliam hükümlüsü” Haluk Kırcı, ”uluslararası uyuşturucu kaçakçısı” Yaşar Öz, öldürülen kumarhaneci Ömer Lütfü Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir'in cezalarını da, “Cürüm işlemek amacıyla kurulan teşekküle üye olmak” suçundan sonuçta 3 yıl 1 ay 15'er gün olarak düzenledi.
Kararın bu şekilde tutanaklara geçmesi ve duruşmasın sonlandırılmasının ardından, mahkeme heyetine, Oğuz Yorulmaz'ın 2005 yılı Mayıs ayında öldüğü bildirildi.
Daha sonra yapılan incelemede, Yorulmaz ile ilgili ölüm evrakının dosya içerisinde bulunduğu anlaşılınca, mahkeme heyeti bu hükümlüyle ilgili de hüküm kurulmasına gerek olmadığına karar verdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Susurluk'ta 3 Kasım 1996 tarihinde meydana gelen trafik kazasının ardından ortaya atılan iddialarla ilgili açılan davayı 12 Şubat 2001 tarihinde karara bağlayan İstanbul 6 No'lu DGM, sanıklardan eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin ve eski MİT görevlisi Korkut Eken'i, “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek” suçundan 6'şar yıl, eski polisler Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Oğuz Yorulmaz, Enver Ulu, Mustafa Altunok, Ercan Ersoy ve Ziya Bandırmalıoğlu ile eski milletvekili Sedat Edip Bucak'ın şoförü Abdülgani Kızılkaya, Haluk Kırcı, Yaşar Öz, öldürülen kumarhaneci Ömer Lütfü Topal'ın iş ortakları Sami Hoştan ve Ali Fevzi Bir hakkında “cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak” suçundan 4'er yıl ağır hapis cezası vermişti.
DGM, tüm sanıklar hakkındaki “yakalama ve gıyabi tevkif müzekkeresi bulunan kişiyi saklamak veya saklı olduğu yeri bildiği halde yetkili mercilere derhal haber vermemek” suçunun ise 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Ceza ve Davaların Ertelenmesine İlişkin Yasa uyarınca ertelenmesini kararlaştırmıştı.
DGM'nin bu kararı, Yargıtay 8. Ceza Dairesince “bazı sanıkların gizli celsede açıklama yapma istemlerinin kabul edilmemesi ve Ömer Lütfü Topal cinayetine ilişkin dava sürecinin sorulmaması” dikkate alınarak, “eksik soruşturma” gerekçesiyle oy birliği ile bozulmuştu.
Dosya, İstanbul DGM'ye gönderilmeden dönemin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun itirazı üzerine 8. Ceza Dairesine yeniden gönderilmişti.
Yargıtay, esasa ilişkin yaptığı inceleme sonucu, Eken ve Şahin'in 6'şar, diğer 12 sanığın da 4'er yıllık ağır hapis cezalarını onamıştı.
Bu arada, sanıklardan Mustafa Altunok, yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinin ardından lehe olan hükümlerin incelenerek uygulanması için, kaldırılan 6 No'lu DGM'nin yerine kurulan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine başvurmuştu.
Altunok'un bu talebini kabul eden mahkeme, lehe hükümlerin değerlendirilmesi için 14 kişinin yeniden yargılamasına karar vermişti.