Korku gecesi

Güncelleme Tarihi:

Korku gecesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

10 saniye süren deprem sırasında insanlar balkonlardan, pencerelerden atladı. Bu nedenle yaralanan ve korkudan fenalaşan çok sayıda kişi hastanelere kaldırıldı. Marmarisliler ile binlerce turist sokak, plaj ve teknelerde sabahladı. 03.53'teki depremden sonra 45 artçı sarsıntı kaydedildi.

Turizm cenneti Marmaris'te deprem korkuttu. Sabaha karşı meydana gelen Richter ölçeğine göre 5.2 büyüklüğündeki depremle uykularından fırlayan Marmarisliler ile binlerce turist, sokaklarda, plajlarda ve teknelerde sabahladı. Deprem sırasında balkonlardan ve pencerelerden atlayıp yaralananlarla, korkudan fenalaşan çok sayıda kişi hastanelere kaldırıldı. Marmaris, ilk depremin ardından 45 artçı depremle beşik gibi sallandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Merkezi'nin merkez üssünü Marmaris olarak saptadığı deprem saat 03.53'te meydana geldi ve yaklaşık 10 saniye sürdü. Aydın, Muğla ve Denizli'de de hissedilen bu depremi, saat 03.59'da 4, 04.04'te de 4.2 olmak üzere sabaha kadar 22 artçı şok izledi.

Can kaybına yolaçmayan ancak bazı binaların duvarlarının çatlamasına neden olan depremle birlikte halk panik halinde sokaklara fırladı. Depremden hemen sonra Devlet Hastanesi'ne 47, Özel Ahu Hetman Hastanesi'ne de 18 kişi geldi. Yaralılar arasında Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan 8 askerin de bulunduğu öğrenilirken, sabah saatlerinde hastanelede tedavi altına alınanların sayısı 100'ü geçti. Hastanelerde tedavi altına alınanlardan 19 kişinin binalardan atlarken ayaklarını ve kollarını kırdığı belirtildi. Yaralılar arasında bir İngiliz turistin olduğu belirlendi. Bacağında kırık olan Sementha Taylor, Özel Ahu Hetman Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İlçe halkı ve turistler, caddelerde, plajlarda ve teknelerde sabahlarken, artçı depremler de korkuttu. Marmara Bölgesi'ni yerle bir eden 7.4 büyüklüğündeki depremde evleri yıkılınca Marmaris'teki Köy Hizmetleri Kampı ve Öğretmenevi'ne yerleştirilen Kocaelili ve Yalovalı felaketzedeler, ikinci korkuyu yaşadı.

FETHİYE DE SABAHLADI...

Fethiye'de de hissedilen deprem sırasında korku içinde evlerini terkeden vatandaşlarla, turistler, çay bahçelerinde, otomobillerde ve plajlarda sabahladı. Evlerinin balkon ve pencerelerinden atlayanlardan yaralananlar oldu.

Gün ışıyınca evine girdi...

Armutalan Beldesi'ndeki evinde yaşayan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, deprem sırasında büyük bir gürültüyle uyandığını belirterek. ‘‘Hiç hareket etmeden geçmesini bekledim. Bu benim yaşadığım üçüncü deprem. Ama en şidetlisiydi’’ dedi. Depem geçtikten sonra dışarıya çıkan Evren, evinin önünde park halindeki otomobiline girdi. Otomobilde yatan Evren, gün aydınlanınca saat 07.30'da yeniden evine döndü.

Marmara depremiyle ilgisi yok

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Sismoloji Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Ali Pınar, Marmaris'teki depremin Marmara Bölgesi'ndeki depremle ilgisinin olmadığını belirtti ve halkı tedbirli olmaya çağırdı. Ege Bölgesi'nde birçok tali fay hattı bulunduğunu hatırlatan Doç. Dr. Pınar, ‘‘Muğla birinci derece deprem bölgesi. Aktif bir alan. Bu bölgedeki en büyük deprem 25 Nisan 1957'de Fethiye'de meydana geldi, büyüklüğü 7.1 olarak kaydedildi. Marmaris'te 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından aletsel büyüklüğü 2 ila 4.2 arasında değişen 45 deprem oldu. Sarsıntının büyüklüğüne bakacak olursak burada 1.5-2 kilometre uzunluğunda bir kırık oluşmuştur ancak, yüzeye erişmeyebilir. Artçı depremlerin periyodları uzuyor ve şiddeti giderek azalıyor. Birkaç gün daha sürecektir. Türkiye'nin her yeri deprem bölgesi. Her an, her yerde sarsıntı olabilir’’ dedi.

Tepeden kaya yuvarlandı

Marmaris'in Turunç Beldesi'nde oturan Akdeniz Ailesi deprem sırasında ölümden döndü. Alanpınar Mevkii'nde tepeden yuvarlanan büyük bir kaya, önce kestane ağacının dallarını kopardı, eve yöneldi. Birkaç metre kala, incir ağacına çarpıp yön değiştiren kaya parçası, evin önündeki 48 N 0026 plakalı traktöre, ardından da 48 M 4582 plakalı minibüse çarptı. Ezilen minibüs yan yattı. Olay sırasında evde uyuyan Gülsüm, İhsan, Mehmet ve Gülümser Akdeniz ile Durmuş Yıldız şans eseri ölümden döndü.

Okullar 1 gün tatil

MARMARİS'te deprem nedeniyle dün okullar tatil edildi. Kaymakam İsa Küçük, okul binalarında hasar olup olmadığını belirlemek ve geceyi dışarıda geçiren çocukların panik ve şoktan kurtulabilmeleri için bir günlük tatil kararı aldıklarını söyledi. Depremin can kaybına yol açmadığını, yıkılan bina olmadığını kaydeden Kaymakam Küçük, ‘‘Bazı binaların duvarları ve kolonlarında çatlaklar meydana geldi. Marmaris-Muğla Karayolu'nda da kaya yuvarlanmaları nedeniyle ulaşım tek şeritten sağlanabildi’’ dedi. Lojmanının eski deprem evi olduğunu, tabandan gelen titreşimle tüm bölgenin sallandığını kaydeden İsa Küçük, ‘‘Koordinasyonu sağladık. Bazı binalarda çatlaklar dışında büyük oranda mal kaybı yok’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!