Köprülü ekolü ömrünü doldurdu

Güncelleme Tarihi:

Köprülü ekolü ömrünü doldurdu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2006 00:00

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nin açılış sempozyumunda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, Tarih ve Türkoloji uzmanı Ord. Prof. Dr. Fuat Köprülü’den adını alan "Köprülü Ekolü"nün ömrünü doldurduğunu savundu.

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Mustafa İsen, Türkiye’de sosyal bilimlerin geçirdiği değişime dayalı olarak, arkeoloji, kazı ve müze anlayışının da değişmesi gerektiğini söyledi. Ord. Prof. Dr. Fuat Köprülü’nün adıyla anılan "Köprülü Ekolü"nün ömrünü doldurduğunu iddia eden Prof. İsen, bu ekolün milli devlet politikasına uygun bir yaklaşım olduğunu savunarak, "Sosyal bilimleri, küreselleşmenin getirdiği bakış açısına uygun yorumlamalıyız" dedi.

Sosyal bilimlerde kendine özgü bakış açısı olan bilim adamı yetiştirmenin fen bilimlerinde bilim adamı yetiştirmekten daha zor olduğunu belirten Prof. İsen, "Fen bilimleri baştan itibaren Batı’ya entegre bir yaklaşım sergilediği için burada bir ortak zihniyet oluşmuştur. Oysa Türkiye sosyal bilimlerinde böyle bir yapılanma yok denecek kadar az. Bunun artması lazım" diye konuştu.

Konferansta Koç Üniversitesi Fen-İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Yurtsever ve Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Scott Redford da konuştu. Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, araştırmacılara konaklama, kütüphane, konferans salonu gibi hizmetler sunuyor. Her yıl Türkiye’den ve yurtdışından 20 bilim adamına, dokuz aylık bir sürede klasik çağdan, Osmanlı’ya kadar Anadolu tarihi ve kültürünü araştırması için burs veriliyor.

ORD. PROF. FUAT KÖPRÜLÜ KİMDİR

1890-1966 yılları arasında yaşayan ve sadece Türk tarihyazıcılığının değil, bilim metodolojisinin de kurucuları arasında yer alan Ord. Prof. Fuad Köprülü, 1925’te dönemin ünlü Türkologları Barthold, Kraçkovsky ve Oldenburg’ın ortak teklifi ile Sovyet Bilimler Akademisi üyeliğine seçildi. Ancak Stalin’in yalanlarını ortaya koyduğu için Stalin’in emriyle 1948’de Akademi’den çıkartıldı. Stalin’in ölümünden sonra gelen teklifi reddetti. Prof. Köprülü’nün, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kuruluşu, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvuflar, Bizans Müesseselerinin Osmanlı Müesseselerine Tesiri gibi henüz aşılamamış eserleri vardır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!