Köprü ve otoyol zammına iptal

Güncelleme Tarihi:

Köprü ve otoyol zammına iptal
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2007 15:26

Ankara 10. İdare Mahkemesi, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın iptaline karar verdi.

Haberin Devamı

Ankara 10. İdare Mahkemesi, CHP'li Mehmet Sevigen'in, 31 Ağustos 2006 tarihinde İstanbul Boğaz köprülerine yüzde 33, paralı otoyol geçiş ücretlerine ise yüzde 20 oranında yapılan zammın iptali istemiyle açtığı davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Mahkemenin kararında, kapsamlı bir araştırma ve inceleme yapılmaksızın yeniden ücret belirlenmesine gidildiği ve ücret ayarlamasının iç kaynak teminine yönelik olduğu vurgulandı.

Davalı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü kararı temyiz ederse dosya Danıştay'a gidecek. Danıştay, 10. İdare Mahkemesi'nin kararını onarsa kesinleşecek.

DAHA ÖNCE KABUL VE RET KARARLARI VERİLMİŞTİ

Tüm Tüketicileri Koruma Derneği de aynı işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Ankara 6. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulması istemini reddederken, Sevigen'in açtığı ve esastan sonuçlanan davada, Ankara 10. İdare Mahkemesi yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. İtiraz üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulması yönündeki kararını kaldırmıştı.

KARAYOLLARI, ZAM DURDURMAYA İTİRAZ EDECEK

Haberin Devamı

Karayolları Genel Müdürlüğü, Ankara 10. İdare Mahkemesinin, köprü ve otoyol araç geçiş ücretlerine yapılan zammın iptaline dönük kararının ardından, itiraza hazırlanıyor. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, iptal kararını bir üst mahkeme olan Danıştay'a götüreceklerini açıkladı.
   
GEÇİŞ ÜCRETLERİNDE EN AZ 1 AY ESKİ ÜCRETE DÖNÜŞ YOK
     

 Köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin bugünden itibaren eski seviyesine çekilip çekilmeyeceğine ilişkin soruya karşılık Turhan, mahkemenin iptal kararının kendilerine tebliğ edilmesinden itibaren 1 aylık uygulama süreleri olduğunu hatırlatarak, “O süreyi bekleyeceğiz. Eğer o sürede Danıştay'dan karar alırsak, zamları geri almaya gerek kalmayacak” dedi. Dolayısıyla en az bir aylık sürede, köprü ve otoyol geçiş ücretlerinin aynı kalacağını anlatan Turhan, Danıştay'dan bu sürede bir karar çıkmaması durumunda ise zam öncesi fiyatlara dönüleceğini kaydetti.
   
“ZAM ORANININ YÜKSEKLİĞİ, YUVARLAMADAN KAYNAKLANIYOR”
     
   
İdare Mahkemesinin, yapılan zammın 'fiyat artışlarıyla uyumlu olmadığı' gerekçesiyle iptale karar verdiğini de hatırlatan Turhan, şöyle devam etti: “TÜİK ile görüşmelerimiz devam ediyor. O zaman da bu görüşleri almıştık, ama tabii fiyatların belirlenmesinde yuvarlatılmış rakamları kullandığımız için, tam olarak fiyat artış oranlarını oturtamıyoruz. Dolayısıyla bazı kesimlerde fiyatlar enflasyonun artış oranı üzerinde oluyor, bazılarında altında oluyor. Ama hukuk ne derse onu yapacağız, işin özü bu.”

Haberin Devamı

BAYKAL: KARAR BİR AN ÖNCE UYGULAMAYA KONULSUN

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, köprü ve otoyol zammının yargı kararıyla ortadan kaldırıldığını ifade ederek, “Bir an önce uygulamaya konulmasını istiyorum. Yargı kararıyla ilgili hukuk mücadelesi yeni bir aşamaya gelmiştir ve konu noktalanmıştır” dedi.

Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada,     “müjde” niteliğinde bir gelişmeyi söylemek istediğini belirterek, otoyol ve köprülere anlamsız bir şekilde uygulanan ve milleti canından bezdiren yüksek zammın, CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'in çabasıyla iptal ettirildiğini söyledi.

“İstanbul'daki köprü zammı ve otoyol zammı, yargı kararıyla ortadan kaldırılmıştır” diyen Baykal, yargının, bu zammın, “makul, işin icabı bir uygulama olmadığını, sadece Hazinenin kazancını artırmaya yönelik bir fırsat gibi değerlendirildiğini, kamu hizmeti olduğunu” ifade ettiğini kaydetti. Baykal, ”Bir an önce uygulamaya konulmasını istiyorum. Yargı kararıyla ilgili hukuk mücadelesi yeni bir aşamaya gelmiştir ve konu noktalanmıştır” dedi.
   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!