Kopenhag'da soluk kesen diplomasi

Güncelleme Tarihi:

Kopenhagda soluk kesen diplomasi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2002 15:00

Türkiye, tam üyelik görüşmeleri için tarih beklediği AB Kopenhag Zirvesi'nin başlamasına saatler kala yoğun bir diplomatik trafik yürütüyor. Gül ve Erdoğan, Simitis ve Papandreu ile biraraya geldi. Gül, "Şartları yerine getirdik, 2003'te tarih istiyoruz" dedi. Simitis ise, tam üyelik görüşmelerinin 2004'te başlayabileceğini ama Kıbrıs sorununun da muhakkak çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Sabah saatlerinde Başbakan Abdullah Gül, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Pat Cox ile biraraya geldi.

Radisson Sas Oteli'nde 1,5 saat süren kahvaltılı görüşmeye, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış da katıldı. Gül, görüşme sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlamadı.

Bu görüşmenin ardından Başbakan Gül, AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile biraraya geldi.

Başbakan Abdullah Gül ile Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis arasında Marriot Otel'de yerel saatle 11.10'da başlayan görüşme saat 12.30'da sona erdi. Görüşmeye AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun yanı sıra, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin de katıldı.

SİMİTİS: 2004'TE GÖRÜŞMELERE BAŞLANABİLİR

Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin son derece dostane ortamda görüşmede geçtiğini; Gül ve Erdoğan'la, Kopenhag Zirvezi'ne ilişkin gorüş alış verişinde bulunduklarını söyledi.
Görüşmede, Kıbrıs müzakerelerinin kaydettiği ilerlemenin de ele alındığını ifade eden Simitis, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin Birliğe önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Yunanistan'ın, Türkiye'nin tam üyeliğini desteklediğini belirten Simitis, "Türkiye - AB arasındaki işbirliği,  dayanışma ve güvenliği Doğu Akdeniz'de sağlayacaktır. AB'nin daha da gelişmesi için yeni olanaklar yaratacak ve Asya'nın diğer bölümleri ve Arap dünyası ile ilişkiler açısından çok olumlu olacaktır" dedi.

Türk hükümetinin son derece önemli adımlar attığını, özellikle de geçen haftalarda Kopenhag kriterleri açısından önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Simitis, ''Reform paketleri bu çabaların kanıtı, bu nedenle müzakereler 2004 yılında başlayabilir'' diye konuştu.  

Simitis, AB'nin kararı ne olursa olsun Yunanistan'ın, Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesi için çaba sarfetmeye devam edeceğini belirtti.

Görüşmede, Kıbrıs konusunda siyasi sorunların çözülmesin gerektiğini dile getirdiklerini anlatan Simitis, şöyle devam etti: "Bu mesele, Türkiye ile AB ve Yunanistan arasında çok önem taşıyor. Böylesi bir sorun olursa istediğimiz ilişki sürdürülemez. Umarım atılan adımlar değerlendirilir ve bir sonuca ulaştırılabilir. Bizce son derece olumlu bir durum sözkonusu, her zaman iletişimimiz devam edecektir."

GÃœL: 2003'TE TARÄ°H Ä°STÄ°YORUZ

Başbakan Abdullah Gül de, görüşmenin çok verimli geçtiğini belirterek, "Açık ve samimi davrandık. Konumumuzu açıkladık. Gerekli adımları attığımızı dile getirdim. Kopenhag Kriterleri'ni yerine getirmek icin gerekli adımları attığımızı dile getirdik" dedi.

Türkiye'nin gerekli şartları yerine getirdiğini ve artık AB'ın ''siz buraya gelmeden önce kuralları yerine getirin'' diyemeyeceğini belirten Gül, ''AB'den kesin bir tarih istiyoruz ve bu tarih 2003 olmalı'' diye konuştu.




Başbakan Gül, TSİ saat 14:00'te İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve saat 18:00 sularında da İngiltere Başbakanı Tony Blair'le görüşecek.

Başbakan Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile de Kopenhag'da üçlü görüşme yapacak.

Alman hükümetinin bir sözcüsü, Chirac, Schröder ve Gül'ün, AB zirvesi kapsamında, Türkiye'nin AB üyeliği süreci konusunda görüşmek amacıyla biraraya geleceklerini söyledi.

Sözcü, görüşmenin ayrıntıları ve ne zaman yapılacağı konusunda bilgi vermedi.

Gül, ayrıca yarın, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ile de biraraya gelecek.

Gül'ün Blair ile görüşmesine AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak.

ZÄ°RVE BU AKÅžAM BAÅžLIYOR

İki gün sürecek olan Kopenhag Zirvesi, AB üyesi liderlerin bu akşamki akşam yemeği ile başlıyor. Avrupa Birliği liderleri, tarihinin en büyük genişlemesi için toplanırken, Türkiye AB'ye tam üye olmak için kesin tarih alma peşinde koşuyor. Son ana kadar bu yönde adımlar atan ve görüşmeler sürdüren Türkiye 2004 yılına kadar müzakerelerin başlamasını istiyor.

Haberin Devamı

ZİRVE İÇİN 15 MİLYON DOLAR HARCANDI

Haberin Devamı

Kopenhag'daki AB Zirvesi'nin Danimarka'ya maliyeti 15 milyon Euro. Dönem başkanlığı boyunca sadece Dışişleri Bakanlığı'nın yapmış olduğu harcama ise 50 milyon Euro'yu aştı.

Zirvenin yapılacağı Bella Center binasında Türkiye'ye en büyük toplantı odası ayrıldı. AB Dönem Başkanı Danimarka Başbakanı'nın isteği üzerine zirveyi takip edecek Türk gazeteci sayısı tespit edildi. Gazeteci sayısının 200'e yakın olduğunu öğrenen Başbakan Rasmussen en büyük basın odasının Türkiye'ye tahsis edilmesi talimatını verdi.

Danimarka Kraliçesi Margrethe II liderler için bir resepsiyon veriyor. Ayrıca Başbakan Anders Fogh Rasmussen, Dışişleri Bakanı Per Stig Möller ve AB'den sorumlu Bakanı Bertel Haarder, liderlere yemek veriyorlar.

Haberin Devamı

ZÄ°RVE PROGRAMI

AB Kopenhag doruğu, bugün akşam saatlerinde Bella Center'da başlayacak. İki gün sürmesi planlanan doruk, liderlerin Bella Center'da bir araya gelmelerinden sonra 19.00'da Konvansiyon Başkanı Valerie Giscard D'Estaing ile yapacakları toplantıyla açılacak.

Kopenhag'da ilk akÅŸam, devlet ve hükümet baÅŸkanlarıyla dışiÅŸleri bakanlarının birlikte yiyecekleri akÅŸam yemeÄŸiyle sona erecek.Â

Liderler, Kopenhag'da ikinci güne bu kez Avrupa Parlamentosu baÅŸkanıyla bir araya gelerek baÅŸlayacaklar, ardından ilk çalışma toplantısına geçecekler ve gündemde yer alan maddeleri görüşmeye baÅŸlayacaklar.Â

Kopenhag'da yarın öğleden sonra yapılacak ikinci çalışma oturumundan sonra liderler, müzakere süreçlerini tamamlayan 10 aday ülkenin temsilcileriyle bir araya gelecekler.Â

Haberin Devamı

AB liderlerinin geleneksel aile fotoÄŸrafı çekiminden sonra da Danimarka Kraliçesi Margrethe ve Prens Henrik, konuklara Christiansborg sarayında resepsiyon verecek.Â

Konuklar, daha sonra Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in ev sahipliğini yaptığı akşam yemeğine katılacaklar. Yemeğin ardından zirve de resmen sona ermiş olacak.

ANA GÃœNDEM GENÄ°ÅžLEME

DoruÄŸun en önemli gündem maddesini geniÅŸleme oluÅŸturuyor. AB bir yandan Kıbrıs Rum yönetimi, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya ve Slovenya'yı bünyesine dahil etmeye hazırlanırken, Romanya ve Bulgaristan'ın AB süreçlerine iliÅŸkin deÄŸerlendirme yaparak, tam üyelik çerçevesinde bu ülkeler için yeni yol haritaları belirleyecek. AB ayrıca Türkiye için bir sonraki adımın ne olacağına karar verecek.Â

Haberin Devamı

Kopenhag'da 10 ülkenin üyeliÄŸe davet edilmesi bekleniyor. Ãœyelik anlaÅŸmalarını Nisan ayında Atina'da imzalayacak olan 10 ülkenin gerekli prosedürleri tamamlayarak üye olmalarının 2004 Mayıs ayına kadar süreceÄŸi tahmin ediliyor.Â

Fransa, Almanya, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un 1957'de temelini attıkları AB, kuruluşundan itibaren beşinci kez genişlemeye hazırlanıyor.


ÖTEKİ GÜNDEM:  GENİŞLEYEN AB'DE KURUMLARIN İŞLEYİŞİ

Kopenhag DoruÄŸu'nun gündem maddeleri arasında, Konsey'in 25 üyeli birlik içinde nasıl iÅŸleyeceÄŸi konusu da bulunuyor. Sevilla zirvesinde, geniÅŸlemenin ardından baÅŸkanlığın iÅŸleyiÅŸinin yeniden belirlenmesi yönünde çalışmalar yapılması ve Kopenhag'da buna iliÅŸkin bir rapor sunulması kararlaÅŸtırılmıştı. Bu çerçevede Kopenhag'da AB devlet ve hükümet baÅŸkanları, Danimarka'nın baÅŸkanlığında neler yapıldığını masaya yatıracak.Â

GeniÅŸleme sonrasında AB baÅŸkanlık iÅŸleyiÅŸinin ÅŸekillenmesi, Yunanistan'ın gelecek dönem baÅŸkanlığı ve Konvansiyon'un çalışmaları zirvede ele alınacak diÄŸer gündem maddeleri.Â

AGSP
 
Kopenhag DoruÄŸu'nda, Danimarka'nın ortak savunma politikalarının dışında olması nedeniyle Yunanistan'ın dönem baÅŸkanlığını yaptığı Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası da (AGSP) önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.Â

Kopenhag'da ele alınacak AGSP başlıkları arasında, askeri ve sivil yeteneklerin geliştirilmesi, Bosna Hersek'teki AB polis gücünün çalışmaları, terörizmle mücadele konuları bulunuyor. Kopenhag'da ayrıca genişlemiş AB'nin karşı karşıya kalacağı dil sorunu da ele alınacak.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!