Güncelleme Tarihi:
Beş yıl önce kurulan ve başkanlığını mimar Hasan Cansever’in yaptığı Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu (KIF) Uluslararası Kinoloji Federasyonu’na partner üye olarak kabul edildi. Böylece Türkiye, FCI logosunu kullanma ve uluslararası kabul gören şecere yani soy kütüğü çıkartma ve uluslararası yarışma düzenleyip yurtdışındakilere de katılma hakkını elde etti.
Türkiye’deki köpek ırklarının dünyaya açılması anlamına gelen bu anlaşma için Uluslararası Kinoloji Federasyonu’nun İsviçreli dünya başkanı Hans Mueller de İstanbul’a geldi. Konuk başkan, dernek yöneticileriyle bir araya gelip partner üyelik için düzenlenen törene katıldı.
Mueller törende Türkiye’nin uluslararası federasyona kabul edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı ve “Artık dünyaca ünlü köpekleriniz uluslararası arenalarda boy gösterebilecek” diyerek şunları anlattı: “FCI’da üç tip üyelik var. Her üyenin bizle ilişkileri partnerlikle başlıyor. Daha sonra tam üyeliğe doğru giden bir süreç söz konusu oluyor. Bu dört yıl sürüyor. Bu süre sonunda üyeliğin bitireleceği veya tam üyeliğe geçilebilmesi kararı veriliyor. Türkiye çok büyük bir ülke, çok fazla ırk var. Güçlü olan birtakım köpek cinsleri mevcut. O yüzden çok büyük potansiyel vaat ediyor. Türkiye 86 ülkenin bir araya geldiği bir organizasyona katılarak doğuyla batı arasında bir köprü oluşturdu. FCI’nın kuruluşunun 100’ncü yılı olan 22 Mayıs’ta Türkiye’de uluslararası bir yarışma yapılacak. Festival şeklinde düzenlenecek olan yarışma bir köpek şov şeklinde gerçekleşecek. Bu yapılacak yarışmalar ve gösteriler bundan sonra daha hızlı devam edecek. KIF’ın verdiği şecereler, bu partnerlik sonrasında FCI’nın diğer üye ülkelerinde de geçerli duruma gelecek.”
YERLİ IRKLARIN GEN HARİTASI
KIF Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cansever de yaptığı konuşmada, KIF’ın zorlu bir yoldan geçerek buraya kadar geldiğini belirtti ve şunları söyledi “Artık geldiğimiz noktada işimiz çok daha fazla zorlaşıyor ve yoğunlaşıyor. Çok kısa bir sürede FCI’ya tam üye olmak istiyoruz. Türkiye’de kinoloji camiasını güçlendireceğiz. 2006 yılı eylül ayında kurulduk. Kuruluşumuzun hemen ardından FCI’ya üye olmak için köpek yarışmaları düzenledik, hakem ve kinoloji seminerleri verdik. FCI’dan gelen yöneticiler çalışmalarımızı yerinde inceledi. FCI, köpeklerin ırklarına uygun bir şekilde dünya üzerinde yaşamlarını sürdürmesini amaçlıyor. FCI’nın Almanya’nın Dortmund kentinde 14 Ekim’de yaptığı toplantıda talebimiz kabul edildi. Ancak resmen atılan imzalar bu hafta gerçekleşti. Üyeliğimizle yerli ırkların Türkiye adına tescillenmesi sağlanacak. Federasyonumuz ülkemize ait köpek ırklarının (Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği, Türk Kopoyları, Sultan Tazısı diğer bazı türler) uluslararası platformda tescil edilmesine olanak sağlayacak. Gerekli olan ırk standardı hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmalarına ağırlık verildi. Kangal Çoban Köpeği ve Akbaş Çoban Köpeği ırklarıyla ilgili çalışmalar tamamlanacak duruma geldi.”
KÖPEK SAHİPLERİ TESCİL İÇİN NE YAPACAK
Köpek ırkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu’ndan şecere almak isteyen köpek sahipleri ilk olarak federasyonla irtibata geçecek veya sitesini takip edecek. Buradan kayıt organizasyonlarının tarihlerini ve yapılacakları şehirleri öğrenecek. Sonra bu organizasyonlara katılacak. Köpeğini burada bir federasyon hakemine inceletecek. Standartlara uyuyorsa kayıt formalarını doldurup hayvanı çipletecek. Kayıt ücreti için 75, cip ücreti için 25, soy kütük belgesi için de 25 lira ödeniyor.
FCI’IN TARİHÇESİ
FCI 22 Mayıs 1911’da köpekle ilgili her alandaki faaliyetleri (kinoloji) ve ayrıca safkan köpekler ve ırklarını her yol ve yöntemle teşvik etmek, desteklemek ve korumak amacıyla kuruldu. Kurucu ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda. Federasyon Birinci Dünya Savaşı sırasında yok oldu ve 1921’de tekrar oluşturuldu. Birliğin yeni tüzüğü 10 Nisan 1921 tarihinde onaylandı ve 5 Mart 1968 tarihinde verilen resmi hükümle FCI kanuni kimliğine kavuştu.