Güncelleme Tarihi:
Yapılan araştırmalar, köpeklerin bizi sandığımızdan daha iyi anlıyor olabileceklerini gösterdi. İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’nden Victoria F. Ratcliffe ve David Reby’nin yaptığı araştırma; köpeklerin sadece verdiğimiz bazı komutları anlamakla kalmayıp, söyleme şeklimize dikkat ederek başka sonuçlar çıkarabildiklerini de gösterdi.
Bu, biz insanların dili algılama şeklinden pek de farklı değil. Beynimiz, dinleme esnasında duyduğumuz şeyin yanı sıra, farklı unsurlara da tepki vermekte. Bunlar; diğer sesler, görsel uyaranlar, sesin duygusal tonu ve konuşan kişinin karakteristik özellikleri (cinsiyet, yaş, kimlik, meslek, vs.) olarak özetlenebilir. Dinlerken tüm bunları eşzamanlı değerlendiriyor, topladığımız verilerin tamamını zihinsel bir süzgeçten geçirerek farklı gruplara ayırıyoruz.
Araştırma, köpeklerin de benzer bir süreçten geçtiklerini gösterdi. Sesli iletişim haricindeki verileri de eşzamanlı işleyebiliyorlar. Victoria Ratcliffe durumu şöyle özetliyor: “Köpeklerin, onlarla konuştuğumuzda ne kadarını anladıklarını net olarak bilmemiz mümkün değil. Ancak tıpkı bizler gibi, beyinlerinin farklı bölgelerinde eşzamanlı işlemler yaparak, duydukları şeyi büyük bir titizlikle işlediklerini biliyoruz.” Araştırmada; aşina oldukları komut ya da sesleri beyinlerinin sol yarısıyla, ses tonundaki anlam ve diğer ek verileri de sağ yarısıyla işledikleri tespit edildi. İnsanlar için de durum aynı. Sonuçta, dili bizler gibi algıladıkları ortada.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.