Güncelleme Tarihi:
İnsan burnu bir trilyondan fazla kokuyu ayırt edebiliyor. Ama köpekler bu konuda bizden çok daha iyi. Örneğin üzerinden günler geçmesine rağmen geride bırakılan kokuları takip edebiliyorlar.
Tüm köpeklerin atası, 15 bin yıl önce Çin’de yaşamış olan Asya kurdu. DNA araştırmaları, dünyadaki köpeklerin %95’inin bu türün üç dişisinden türediğini gösterdi. Koku duyularının bu kadar gelişmiş olmasının sebebiyse anatomilerinde yatıyor. İnsanlar, havayı ve farklı kokuları aynı burun delikleri ile algılıyor. Köpeklerdeyse kokular ve hava için kullanılan kanallar farklı. Böylece aldıkları kokuları daha iyi işliyorlar. Aynı durum verilen nefes için de geçerli. Biz bunun için nefes aldığımız delikleri kullanıyoruz ama onların burunlarındaki yarıklar nefes verirken de devreye giriyor ve bazı kokuları seçerek daha uzun süre boyunca algılamalarına yardımcı oluyor. Bu sayede 210 kilometre ötedeki kokuları bile duyabilir hale geliyorlar. Burunlarının kokulara ayrılmış olan bölümünde 230 milyon koku alma hücresi var. İnsanlardaysa bu rakam 5 ila 40 milyon arasında değişiyor. Biz dünyayı algılarken nasıl görme duyumuza çok güveniyorsak, onlar da koklama duyularını öne çıkarmaktalar. Kokuları aldıklarında sadece esansları ayırt etmeyi başarmıyor, aynı zamanda hormon ve feromonları da algılayabiliyorlar. Feromonlar, tüm hayvanların doğada bıraktıkları bir iz gibi. Onları algılayabiliyor olmaları sayesinde, orada kendilerinden önce bulunmuş olan diğer hayvanları da tespit edebiliyorlar.
California Pine Street Araştırma Merkezi’nde, beş adet köpeğe özel bir eğitim verildi ve meme kanserini koklayarak tespit edebilecek duruma geldiler. Eğitim alan köpeklerin kanseri tespit etme oranının %90 olduğu görüldü. Bu büyük başarı da yine hormon ve feromonları koklayabiliyor olmalarından kaynaklanıyor.
popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.