Güncelleme Tarihi:
1806'da İstanbul'a gelen Fransız yazar Chateaubriand, zamanlarda kentin gözüne çarpan başlıca özellikleri arasında sokak köpeklerini sayar. Yine yüzyılın ilk yıllarında İstanbul'a gelen ünlü İspanyol yazar İbanez ve Guatemalalı yazar Carillo da Fransız yazar gibi sürü sürü dolaşan sokak köpeklerinden bahseder:
‘‘Türkler, Ortaasya'dan birlikte geldiklerini düşünerek; Avrupa topraklarındaki varlılarını bu köpeklere bağlıyorlar.’’ Bir Fransız işadamının derilerinden yararlanmak amacıyla, Türk hükümetinden sokak köpeklerini satın almak istemesinin halkın tepkisiyle karşılaştığını yine İbanez'den öğreniyoruz: ‘‘İstanbul'u fethedenlerin sadık dostlarını öldürmek ha! Olacak iş mi?’’ 19. Yüzyılın başı, 20. Yüzyılı'ın başı ve 20. yüzyılın sonu... Sokak köpekleri. Hep vardılar, hala varlar. Hala diyebiliyoruz çünkü hemen hergün başıboş sokak köpekleriyle ilgili şikayetler alıyoruz.
Biz de bunu düşünerek 'Belediyeler Yarışıyor' bölümümüzde bu hafta sokak köpeklerine yer vermeyi düşündük. Belediyelere bu konuda neler yaptıklarını sorduk, yanıtları değerlendirip size sunuyoruz. Siz de belediyenizin bu konudaki açıklamalarını değerlendirip, eksik ya da fazla bulduklanızı bize bildireceksiniz. Hafta içinde ise bunların takibini yapacağız. İşte belediyeler ve işte onların sokak köpekleri için yaptıkları:
BAKIRKÖY BELEDİYESİ
ANAP'lı Bakırköy Belediyesi bu konuda çalışmaları en kapsamlı olan belediye. Sokak hayvanları için yılda 150 milyar lira harcandığını bildiren yetkililer, çalışmalarını şöyle sıraladılar: ‘‘Başıboş hayvanlar yakalanıp, aşılanıyor, kısırlaştırılıyor, kulaklarından küpelenip tekrar sokağa bırakılıyor. Bunun yanısıra 42 milyar liraya malolan hayvan hastanesinde hayvanseverlerin hayvanlarına ücretsiz bakım yapılıyor. Hastanenin yanındaki barınakta ise tam 496 köpek bakım görüyor. İstanbul Üniversitesi veteriner Fakültesi ile varılan protokole göre fakülteye yılda verilen 1 milyar lira karşılığında kısırlaştırılması zor hayvanların kısırlaştırılması sağlanıyor.’’ Belediyenin bu konuda çalışan bir da hayvan cankurtaranı bulunuyor.
542 02 83
BEŞİKTAŞ BELEDİYESİ
Beşiktaş'taki CHP'li belediye ise bu konudaki çalışmalarını ağırlıkla sivil toplum örgütleriyle birlikte yürütüyor. Belediye Ortaköy'de kurduğu hayvan sağlık istasyonunda aşılama ve kısırlaştırma çalışmaları yürütülüyor. Sahiplendirilemeyen ve saldırgan köpekler buradan Kemerburgaz'daki barınma istasyonuna naklediliyor. İhtiyaç durumunda Büyükşehir Belediyesi'nin Alibeyköy'deki barınağından da yararlanılıyor. Yıldız Parkı girişindeki belediyeye ait boş bir mekan ise yine hayvanseverlere bırakılarak, çalışmalarına destek veriliyor. 236 10 20
B.EVLER BELEDİYESİ
Konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada ANAP'lı Bahçelievler Belediyesi herşeyden önce 'itlaf'ın (öldürme) bölgelerinde kesinlikle uygulanmadığını bildirdi. Nisan ayında bitecek olan 500 metrekarelik hayvan barınağı inşaatının sürdüğünü belirten Belediye Başkan Yardımcısı Reşat Akçay, burada kuracakları mini hayvanat bahçesinde cins hayvan üretimi yapıp, bunların satışlarından elde edilecek gelirle barınaktaki hayvanlara bakılacağını söyledi. Ayrıca bir de 'Alo Hayvan Sağlığı' hatlarının olduğunu anlatan başkan yardımcısı isteyen vatandaşların bu numarayı arayabileceklerini belirtti:
641 56 94.
KADIKÖY BELEDİYESİ
CHP'li belediye bünyesinde kurulan Veteriner Müdürlüğü Polikliniği'nde şüpheli hayvanlar müşahade altına alınıyor, ısırılan vatandaşlar aşıya gönderiliyor. 1998 yılı içinde poliklinikte 304 havyan kısırlaştırılmış, bin 392 hayvan muayene edilmiş, 41 hayvan müaade altına alınmış ve 45 kişi aşıya sevkedilmiş. 414 38 00
ŞİŞLİ BELEDİYESİ
ANAP'lı belediyenin kurduğu 'Hayvan Hastanesi Sağlık Merkezi' aşılama, kısırlaştırma ve barındırma hizmetleri veriyor. Böylece başıboş köpeklerin çevreye zarar vermelerinin önüne geçilmeye çalışıyor. Hayvan öldürme gibi çağdışı bir zihniyeti asla benimsemediklerini belirten belediye yetkilileri, bu konudaki şikayetler için bir de telefon hattı kurduklarını söylüyor: 221 85 59
BEYOĞLU BELEDİYESİ
Beyoğlu'nda ise FP’li belediye, bölgede 'Panter' olarak anılan Emel Hanım adlı bir hayvanseverin öncülüğünde, Büyükşehirle koordineli olarak çalışıyor.Belirlenen köpekler, aşılanıp kısırlaştırılıyor; sahip bulunanlar yeni yuvalarına; diğerleri ise Büyükşehir'in Alibeyköy'deki barınağına götürülüyor.
243 22 51
EMİNÖNÜ BELEDİYESİ
ANAP'lı Eminönü Belediyesi ise ilçenin yapısal karakterinden dolayı 'Mavi Hat' adını verdikleri telefon hattına sokak köpeği şikayeti gelmediğini belirtiyor. Yetkililer bölgede sokak köpeklerinin barınacağı arsaların ve onlara yiyecek verenlerin olmaması nedeniyle, başıboş hayvanların az olduğunu; yakaladıklarını da Büyükşehir'in ilgili mercilerine teslim ettiklerini bildiriyorlar. Asıl sorunun kendi bölgelerinden değil, başka bölgelerden getirilip Eminönü'ye bırakılan hayvanlar olduğunu anlatan yetkililer, tam 7 kez böyle yapanları tesbit ettiklerini söylediler. 516 21 31
FATİH BELEDİYESİ
ANAP'lı Fatih Belediyesi ise duyulan ihtiyaç üzerine bir hayvanbarınağı kurmak için kolları sıvamış. Kısırlaştırma faaliyetlerini yeterli bulmayan belediye yönetimi, barınak için bir yer ayarlamış ve çalışmalarını sürdürüyor. Bir iki aya kadar bitecek olan barınakta bütün Fatih'teki hayvanların kısırlaştırılması, tedavisi ve bakımı yapılacak.
532 72 26
ADALAR BELEDİYESİ
ANAP'lı Adalar Belediyesi kendi bölgesinde, aslında çok olduğu sanılsa da başıboş sokak köpeği olmadığını bildirdi: ‘‘Yazlıkçılar tarafından Adalara getirilen kedi ve köpekler kışın burada kalmakta ve yine Adalılar tarafından bakılmaktadır. Bunların hemen hepsi iyi cins hayvanlardır ve şimdiye dek bölgemizde tek bir kuduz vakası bile görülmemiştir. Bölgemizde bakımsız, uyuz köpek ve diğer sokak hayvanlarına rastlamak mümkün değildir.’’ 382 67 85
MALTEPE BELEDİYESİ
Maltepe'de ise ANAP'lı belediye Türkiye Hayvanseverler Derneği ile işbirliği halinde yeni bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Halen Veteriner Müdürlüğü'nce sahipli ya da sahipsiz hayvanları ücretsiz olarak tedavi eden belediye, proje ile kuracağı barınakta kısırlaştırma, tedavi, barınma ve sahiplendirme çalışmaları yapacak. Sahiplendirilen hayvanlar ise takip edilerek kötü muameleye maruz kalanlar geri alınacak.
VE DİĞERLERİ
Duyurumlarımıza karşın Cumhuriyet Halk Partili Çatalca Belediyesi ile Fazilet Partili Üsküdar, Tuzla, Sultanbeyli, Pendik belediyelerinden sokak köpekleri konusunda elimize herhangi yazılı bir doküman ulaşmadı. Belki bu konuda yaptıklarına güvenmediklerin belki de konuyu önemsememekten.
Yine de bu belediyelerin de önümüzdeki hafta ele alacağımız çok önemli bir başka konuda, özürlüler konusunda, faaliyetlerini bize bildireceklerine inanıyor, bunları da duyuracağımızı belirtiyoruz.
Alkışlar
Ayazağa’da çamura sonŞişli Belediye Başkanı Cüneyt Aygün Ayazağa Köyü'ne yaptığı ziyarette vatandaşların şikayetlerini dinledi.
Ayazağa'nın en büyük sorunu olan çamur, en yoğun şikayet konusu oldu. Gezi sırasında Aygün, ‘‘Bazı eksikliklerimizin bilincindeyiz. Bu eksiklikleri görmek için bizzat kendim geldim. Size söz veriyorum, Ayazağa çamurdan kurtulacak.’’ açıklamalarını yaptı.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
l KARAKÖY
Yayalar nerede yürüsün?
Bir okurumuz, Karaköy Tersane Caddesi'nden Şişhane'ya doğru gidişte park eden araçlar yüzünden yayaların yolun ortasından yürümek zorunda kaldıklarını yazmış gönderdiği faksta. Haklı olarak soruyor: ‘‘Polis, bu konuda bir şey yapamayacağını söyledi. Peki yayalara bir araç çarpsa sorumlusu kim?’’
TAKSİM
Dikkat, levha düşebilir!
Taksim’den arayan bir okurumuz, Taksim Alcas Apt. No. 27’deki tehlikeli durumu bildirdi. Sözkonusu binanın yan cephesindeki ilan panosunun yarısı düşmüş, yarısı da düşmek üzereymiş. Yönetenlerin dikkatine...