A.A
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 02:09
Amerikalı genetikçiler, köpek cinslerinin boylarını tek bir gendeki değişikliğin belirlediğini tespit ederek, buluşlarının morfolojik özelliklerin ve insanlarda kanser gibi hastalıkların genetik mekaniğini anlamaya yardımcı olabileceğini belirttiler.
Araştırmalarında öncelikle ağırlıkları 11 ila 34 kilo arasında değişen Portekiz su köpeklerini inceleyen bilim insanları, tüm bu cinsin DNA'larını karşılaştırarak, ayrıca küçük ve büyük cinsler arasındaki değişikliğin nedeni olan köpek gen bölgesini tanımlayarak, köpek boylarının bu kadar çeşitli olmasının sebebinin "IGF1" genindeki değişim olduğunu tespit ettiler.
IGF1'in büyüme hormonunun üretimindeki etkisini belirleyen genetikçiler, bu gendeki bir eksikliğin küçük türlerin sorumlusu olduğunu ortaya çıkardılar.
Ön araştırmalarının ardından aralarında çihuahua, pekin, kaniş, Saint-Bernard, danua gibi 143 ayrı ırka ait 3 bin 241 köpeğin genetik analizini yapan bilim insanları, 9 kilonun altındaki tüm köpeklerde bu gendeki değişimin aynı olduğunu tespit ettiler.
Utah Üniversitesi'nde yapılan ve sonuçları bugünkü Science dergisinde yayınlanan araştırmada, küçük köpek cinslerinde tek bir genin mutasyona uğradığını görmenin önemli olduğu belirtildi.
Amerikalı bilim insanları, genlerin köpeklerin boylarını kontrol ettiğini anlamanın, insanlarda boyun genetik olarak programlandığı anlayışına katkısının yanı sıra, kanser gibi hastalıkların mekanizmasını öğrenmekte yardımcı olabileceğini belirterek, IGF1 geninin prostat kanseri ile bağlantısına işaret ettiler.