Güncelleme Tarihi:
Olayın sorumlularının cezasız kaldığı gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını belirten Saçılık, gecikme faiziyle birlikte tazminat miktarının yaklaşık 450 bin YTL'yi bulmasını beklediğini söyledi.
Burdur E Tipi Cezaevi'nde tutukluların mahkemeye gitmeyi reddetmeleri üzerine güvenlik güçleri, 5 Temmuz 2000 tarihinde güvenlik güçleri koğuş duvarını dozer ile yıkarak içeri girdi. Bu sırada dozer, 1999 yılında Emek Gazetesi'ni satarken yakalanıp gözaltına alınan ve ‘Yasa dışı örgüte yardım ve yataklık' suçundan yargılanan Veli Saçılık'ın sağ kolunun parçalanmasına neden oldu. Saçılık, Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastanede kolun eski haline gelmesinin mümkün olmayacağı anlaşılarak, dirsek üzerinden kesildi.
KÖPEĞİN AĞZINDAKİ KOL İÇİN DAVA
Ameliyattan kısa süre sonra Saçılık'ın kolu, bir sokak köpeğinin ağzında bulundu. Bunun üzerine Saçılık, hastane yönetimi aleyhine Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'nde manevi tazminat davası açtı. Hastane yönetiminin, kolun gömüldüğünü, köpeğin toprağı kazarak kolu çıkarmış olabileceğini öne sürmesine karşın mahkeme, ‘Gömüldüyse bile usulüne uygun gömülmemiş' gerekçesiyle Saçılık'a 2 bin YTL, annesi Keziban ve babası Cemal Saçılık'a da 500'er YTL manevi tazminat ödenmesini karara bağladı.
TAHLİYE OLDU
Olaydan 5 ay sonra 23 yaşında cezaevinden tahliye olan Saçılık, suçsuz yere cezaevine girdiğini belirterek, yeniden yargılanma talebiyle Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne başvurdu. Yargılama sonucu genç adamın beraatine karar verildi. Saçılık, bu arada Antalya 1'inci İdare Mahkemesi'ne, İçişleri ve Adalet Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Mahkemenin tayin ettiği bilirkişi, makine ressamı olan Veli Saçılık'ın 36 yıl 1 ay 3 gün süreyle çalışması gerektiğini, bunun asgari ücretten hesaplandığında maddi kaybının 121 bin 240 YTL 87 YKr olacağını saptadı. Dava, 12 Mart 2005 tarihinde sonuçlandı. Saçılık'a 100 bin YTL maddi, 50 bin YTL manevi tazminat ödenmesine karar verildi. Saçılık, 4 gün önce tebligatın eline ulaştığını belirtti.
SORUMLULAR İÇİN AİHM YOLU
Saçılık'ın 2001 yılı Nisan ayında, eylemi bastırmakla görevli 415 jandarma hakkında açtığı dava için Burdur Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmada takipsizlik kararı verildi. Saçılık, “Önümüzdeki 5 Temmuz'da, olayın 6'ncı yılına gireceğiz. O günden bu yana birçok kişi, ‘Sorumlular cezalandırılacak' diye açıklama yaptı. Ancak, kimse ceza almadı. Bu durum, ülkemizde adalet ve hukuk sisteminin hala işlemediğini gösteriyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım” dedi.