Güncelleme Tarihi:
Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, Konya Ovası'nın en sulak yeri olarak bilinen Çumra'da da kuraklığın hat safhaya ulaştığını, Beyşehir Gölü'nden beslenen Apa Barajı'nda su kalmadığını, bu nedenle tarlalara su verilemediğini söyledi.
Su verilemediği için arazisini yüzey suyuyla sulayan çiftçinin zor durumda kaldığını anlatan Akbaş, “Şu an Konya'da sulu tarımın merkezi konumundaki ilçemizde çiftçilerin yüzde 45'i tarlalarını sulayamıyor” dedi.
Kıraç yerlerdeki çoğu hububat tarlasına maliyetini bile kurtarmayacağı için biçerdöver bile sokulmadığını, su kuyusu olmayan pancar çiftçisinin ise istenen verime ulaşamadığını vurgulayan Akbaş, şunları kaydetti:
“Pancarlarını yeterince sulamayamayan çiftçiler, bu yıl maliyetini ancak kurtarabilecek. Çiftçimizin durumu perişan. Biz her şeyden önce, Göksu Nehri'nin boşa akıp giden suyunun Mavi Tünel Projesi ile bir an önce hayata geçirilerek tarıma kazandırılmasını istiyoruz. Bizce kaynaklar, öncelikli sorunlarda kullanılmıyor. Türkiye'de bir yılda yollara döşenen kaldırımlara harcanan parayla 10 tane Mavi Tünel yapılabilirdi. Kaldırımsız idare edebiliriz ancak susuzlukla baş edemeyiz.”
Akbaş, yaşanan kuraklıkla birlikte çiftçinin ağır borç yükü altına girdiğini ifade ederek, “Çok sayıda çiftçi yeni banka kredisi alabilmek için, odamıza gelip çiftçilik belgesi alıyor. Bir bankaya borcunu ödeyemeyen çiftçi, bu borcu bir başka bankadan kredi çekerek kapatmaya çalışıyor. Çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesini istiyoruz. Çiftçinin borcu faizsiz ertelenmezse alacaklı bankalar en sonunda tarlasına el koyacak” diye konuştu.