Konya'daki ‘aşk tanrısı' ABD'ye gönderildi

Güncelleme Tarihi:

Konyadaki ‘aşk tanrısı ABDye gönderildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2008 11:12

KONYA'da Karahöyük'te yapılan kazılarda ortaya çıkarılan ve Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Tanrıça İştar Figürü ile Sfenksli Kap Parçası sergilenmek üzere ABD'ye gönderildi.

Haberin Devamı

Gılgamış Destanı'nda adı geçen ve ‘Aşk tanrısı' olarak adlandırılan Erken Hitit Çağı’na ait kanatlı, çıplak ve bikinili İştar heykelciği, 15 Mart 2009 tarihine kadar New York Metropolitan Sanat Müzesi'nde ‘Babil'in Ötesi: M.Ö. İkinci Bin Yılda Ticaret ve Diplomasi’ adlı sergide yer alacak.


Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, Erken Hitit Çağı'na ait Tanrıça İştar Figürü'nün dünyada tek örneğinin Karahöyük’te yapılan kazılarda bulunduğunu ve çok önemli bir parça olduğunu söyledi. Benli, Karahöyük'ün tarihte çok önemli bir yerleşim merkezi olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“Burada yapılan kazılarda çıkarılan tarihi eserler Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Bu tarihi eserlerin arasındaki en nadide parça Erken Hitit Çağı'na ait kanatlı, çıplak ve bikinili İştar heykelciğidir. Dünyada tek örneği Karahöyük'te bulunduğu için birçok ülkeye sergilenmek üzere gönderilmiştir. 19 Mart 2009 tarihine kadar da New York Metropolitan Müzesi'nde sergilenecek. Özel bir kurye ile gönderilen tarihi eserler, sergilemenin ardından yeniden Arkeoloji Müzesi’ndeki yerini alacak.”

Haberin Devamı

Benli, Konya Karahöyük'te yapılan kazılara 2 yıl önce 93 yaşında ölen Ord.Prof.Dr. Sedat Alp’in başkanlık yaptığını ekledi.

Ord.Prof.Dr. Sedat Alp'in, ‘Hititler'de Şarkı Müzik ve Dans’ adlı kitabında, sergilenmek üzere ABD'ye gönderilen Tanrıça İştar Heykelciği'ne yer verdiği belirtildi. Bu kitapta, şöyle denildi:
“Kazılarda bulunan, ‘Erken Hitit Çağı'na ait kanatlı, çıplak ve bikinili İştar heykelciği, çıplak tanrıça heykelleri arasında en ilginç olanlardan biridir. Kanatlı İştar ile yakın akraba olan ve en güzel örnekleri, Konya Karahöyük’te bulunan silindir mühür baskıları üzerinde görülen tülünü açan bayan tasvirleri, striptiz modasının en eski örneklerini vermektedir. Benzer tasvirler aynı çağa ait M.Ö. 2 binin ilk çeyreğine tarihlenen eski Suriye stilindeki silindir mühürlerde de görülmektedir. Tülünü açan bayan tasviri Koloni Çağı'na (Erken Hitit Çağı’na) ait olan Kültepe tabletleri üzerine yuvarlanmış olan silindir mühürlerde de görülüyor. Soyunan bayan tasviri Aşk Tanrıçası İştar’a aittir. Tülünü açan İstar tasvirleri Anadolu'da uzunca bir zaman yaşamıştır. Günümüz dünyasında bir ara çok revaçta olan ‘Striptiz’ ile bikini modası günümüzden 3 bin 750 yıl önce Anadolu’da yaşamıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!