Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2006 15:08
TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Konya İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, düzenledikleri basın toplantısında Konya'daki hava kirliliğinin alarm verecek seviyede olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi ve Mahalli Çevre Kurulu'nun gerekli önlemleri almadığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, havadaki partikül madde üst sınırının metreküpte 150 mikrogram, alarm seviyesinin 300 mikrogram olduğunu belirterek, “Konyada kirlilik değeri ortalama 450-500'lere çıkmıştır. Zaman zaman 600 ölçülmüştür” dedi.
Kurul adına konuşan Konya Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, Konya'da hava kirliliğinin sınır değerlerin üzerine çıktığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu, “Yönetmelikte belirtilen hava kalitesi indeksine baktığınız zaman sınır değerler aşırı önlemlerin alınması gerektiği nokta olarak görülüyor. Bunlar, gerekirse araçlarda tek-çift plaka uygulanması, sokağa çıkma yasağının uygulanması gereken durumlardır.
İnsan sağlığını hafiften bozacak değerler değildir. Normal sağlıklı orta düzeyde olan havada bu partikül madde değerinin metreküpte 154 mikrogramdan küçük olması gerekiyor. Bu değerler açıklanmadan yuvarlak değerler söyleniyor. Ancak yapılan ölçümlerde değerlerin zaman zaman 600'e kadar ulaştığı görülüyor. Bu ölçüm sonuçları Çevre Bakanlığı'nın ölçüm sonuçları” dedi.
Bazı yetkililerin Konya'da hava kirliliğinin önlenememesini coğrafi yapısına bağladığını belirten Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu şunları söyledi:
“Hava kirliliğini önleyemiyorsa yapılanların anlatılmasına gerek yok. Japonya'da deprem var diye bütün binaların yıkılması mı lazım? Konya'nın coğrafi yapısı bozuk diye ne yapacağız? Hava kirliliğini önlemeyecek miyiz? Zaten herşey uygun olsaydı hava kirliliği olmazdı. Kimsenin de tedbir alması gerekmezdi. Yapılması gerekenler herkes tarafından malumdur. Eğer resmi yetkililer bunu bilmiyorlarsa orada oturmaları çok zaten mantıklı değil. Normal dışarda gezen vatandaşa sorsanız hava kirliliği için ne önlem alınması gerekir diye. İşte başlar. Bunun 3 türü vardır. Motorlu taşıtlar, ısınmadan kaynaklanan ve edüstriden kaynaklanan diye anlatır. Bunlar için yapılması gereken tek şey var. Denetim, denetim, denetim. Bununla ilgili mevzuatta yeterlidir. Yetersiz değildir.”
DOĞALGAZ UZUN VADELİ ÇÖZÜM
Konya'da doğalgaz kullanımına başlanılmasının uzun vadede bir çözüm olduğunun da altını çizen Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu, “Doğalgaz uzun vadede çözebilecek bir önlemdir. Geçen seneki hava kirliliği ile bu senekini karşılaştırdığımız zaman aradan çok fark olmadığı görülüyor. Geçen seneye göre daha kirli olduğu görülüyor. Yani doğalgazın kullanılmasının şuanda Konya’da avantajı gözükmüyor. Şöyle bir şey de yok. Konya veya bir kente doğalgaz geldi diye kendiğinden hava kirliliği temizlenmez. Bununla ilgili önlemleri almaya devam edeceksiniz. 5 sene sonra doğalgaz hava kirliliğini önler. Ama, bu sene önlemez. Bu konuda en direk yetkili Büyükşenhir Belediyesi'dir. Bunun yanında Mahalli Çevre Kurulu vardır. Önlemesi gereken kurumlar bunlardır” dedi.
ARAÇLAR KONTROL EDİLMİYOR
Konya'daki araçların 3'te birinin egsoz emisyon ölçümleri yapıldığını da belirten Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu, “Üçte ikisinin ölçümü yok. 237 bin araç var. Her sene 80 bin araç kontrol ediliyor. Böyle bir tuhaflık var. Valiliğin il içine giren tüm araçlarda egsoz emisyon ölçümü yapması lazım. Eğer yüksekse şehre bile sokmamalı. Çünkü Konya’daki değerler o kadar yüksek.
Değerler lafı çok entresan. Çünkü alarm verilmesi gereken değerler bunlar. Yetkililer çıkıyor. Sadace 5-10 gün sınır değerleri aştık diyorlar. Fazla korkulacak bir şey yok diyorlar. Ama sınır değerler dedikleri alarm verilmesi kimsenin dışarıya çıkmaması gereken değerler. Yoksa sağlıklı havanın kötüye dönüştüğü değerler değil. Sağlıklı hava için 150 alarm için 300 değer olmalı. Ama değerler şuanda Konya’da 450-500 civarında seyir ediyor” diye şeklinde konuştu.
FABRİKAYA DOĞALGAZ BAĞLAMIYORLAR
Şehrin merkezinde yer alan Şeker Fabrikası'nın hava kirliliğine etken olduğu yönünde açıklamalar bulunduğuna dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Kalyoncu, “Önümüzde Konya Şeker Fabrikası örneği de çok entrasan. Şimdi şeker fabrikasına mecburen doğalgaza geçeceksin diyorlar. Ama doğalgazı bağlamıyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi? Bununla ilgili Büyükşehir Belediyesi'nin ve Çevre İl Müdürlüğü'nün yetkillilerinin gidip tuttuğu rapor vardır. Şeker Fabrikası'nın doğalgaz dönüşümünü bitirdiğini Büyükşehir de Çevre İl Müdürlüğü de biliyor. Niye doğalgaza geçmiyor? Siz vatandaşı zorluyorsunuz. Bitmiş olan birisi var ona vermiyorsunuz. Ve şeker fabrikası 20 bin aboneye denk aşağı yukarı. Hem de şehrin ortasında. Fabrika endüstriyel değerlere göre az ölçüm çıkartıyor. Eğer doğalgaza geçmiş olsa 3-4 katı aşağı bir değer çıkacak ortaya” dedi.