Konya'da göl ve barajlar kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Konyada göl ve barajlar kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2006 10:19

Konya bölgesindeki göl ve barajlardaki su miktarları normal seviyelerine göre yüzde 48 ile 99 arasında azaldı.

Haberin Devamı

Bu yıl da yağış çok fazla değişmedi. 72 yıllık ortalaması, Türkiye ortalamasının oldukça altında olan Konya, 324 kilogramın da altında yağış alır oldu.

Yağışın az düşmesi, son yıllarda etkili olan aşırı sıcaklar yüzünden buharlaşmanın fazla olması ve bilinçsiz tarımsal sulama gibi nedenler yüzünden Konya bölgesindeki göl ve barajlarda su seviyeleri birkaç yılda eski haline gelmeyecek ölçüde yüzde 48 ile 99 arasında azalma gösterdi.

Yaklaşık 15 yıl önceki rakamlar ve normal seviyeleri ele alındığında Apa Barajı'nda su miktarı ağustos ölçümlerine göre yüzde 93.7 oranındaki azalmayla 10.8 milyon metreküpe, Altınapa Barajı'nda ise yüzde 79 oranındaki düşüşle 6.6 milyon metreküpe geriledi.

İvriz Barajı'ndaki su hacmi yüzde 91'lik azalmayla 6.8 milyon metreküpe inerken, daha önce 2.4 milyon metreküp suyun bulunduğu Sille Barajı'nda su seviyesi ise yüzde 79 oranında düşüş gösterdi.

Haberin Devamı

Önceden sulak alan ancak daha sonra depo haline getirilen Suğla Depolaması'nda su miktarı da doğa intikam alırcasına yüzde 80 oranında azalarak 54.4 milyon metreküpe, May Barajı'nda da su hacmi yüzde 99 oranında çekilmeyle 0.1 milyon metreküpe indi.

Karaman'daki Ayrancı Barajı'nda su seviyesi yüzde 97, Aksaray'daki Mamasın Barajı'nda ise yüzde 95 düştü.
Var olduğundan bu yana belki de en kötü dönemini geçiren Beyşehir Gölü'ndeki su miktarı DSİ rakamlarına göre yüzde 48 oranında düşerek 2 milyar 800 metreküpe geriledi.

Çavuşçu Gölü'nde ise su hacmi yüzde 88'lik azalmayla 22.6 milyon metreküpe indi.

Bu rakamlarla minimum seviyesi 7 milyon metreküp olan İvriz Barajı, 2.3 milyon metreküp olan May Barajı, 60.8 milyon metreküp olan Suğla Depolaması minimum seviyelerinin altına inmiş oldu.

Beyşehir Gölü, Çavuşçu Gölü, Apa Barajı, Mamasın Barajı'nda ise minimum seviyeye doğru su azalması sürüyor.
Her ne kadar uzmanlar bölgenin yağışlı döneme girdiğini belirtse de su hoyratça kullanıldığı sürece göl ve barajların su miktarlarındaki azalma önlemeyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!