Güncelleme Tarihi:
Karatay ilçesinin Göçü Köyü’ne gittik. Düğün pilavı aslında Konya’da sünnet düğünlerde ve hacı karşılamalarında yapılan bir gelenek. Ancak bu kez sulama kanallarının açılışı için düzenlenmişti. Küçük bir tören ve ardından hepimiz masalara oturduk. Burada protokol yok, ayrılmış masalar yok. Herkes bulduğu masaya oturuyor. Servis haremlik selamlık. Bunu bir tek biz gazeteciler bozduk. Erkeklerin tarafında kendimize bir masa bulup oturduk. Yemekler ortaya servis ediliyor. İlk yayla çorbası geldi, ellerimizde kaşıklarımız başladık yemeye. Asıl yemek etli pilav. Masaya sürekli geliyor. Ortaya konuluyor, tabak bitiyor; yeni bir tabak geliyor. Ardından bamya çorbası ve tatlı olarak zerde ve irmik helvası geliyor. Sonra bütün süreç baştan başlıyor. Siz yemek yerken arkanızda insanlar doyup kalkmanızı bekliyor. Yaklaşık 2 bin, 3 bin kişi birlikte kaşık sallıyor.
Geleneksel düğün pilavlarında pilavın ücretini erkek evi karşılıyor. Hatta bir hikaye anlatılıyor biz masadayken. Konya’da cebinde kaşıkla gezenler varmış bir grup. Öyle kapıda davetine sorulmadığından bir o pilava bir bu pilava gider durularmış. Sofraya oturdklarında da sürekli "Biz kız eviyiz bize iyi bakın, ona göre" derlermiş. Ancak bir gün yine masada söylenip dururken yanlarına biri yaklaşıvermiş fısıldamış kulaklarına: “Bu sünnet pilavı, isterseniz yiyin fazla konuşmadan kalkın.”
Bir yandan yemek yerken bir yandan anlatıyorlar. Her pilav davetiye, 3 kişi hesaplanarak (dökülürmüş) Konyalılar pilav dökmek diyorlar. Kazan, tava namazdan hemen sonra duayla açılır ve ondan sonra tüm gün servis devam eder. Biz de Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun masasının hemen yanında masada yemek fırsatı bulduk. Eşi Sare Hanım haremlik bölümündeydi. Bir ara oraya gidip orada da oturduk masaya. Kadınların sohbeti daha zevkli.
Artık Ankara’ya dönüş zamanı.