Güncelleme Tarihi:
AK Parti’nin zaferinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hemşerilerinin sahip çıkması, kadınlar ağırlıkta olmak üzere teşkilatın diğer partilerden çok daha fazla çalışması, adayların belde ve köylere defalarca gitmesi, belediyelerin tüm imkanları seferber etmesi rol oynadı. 7 Haziran’dan sonra terörle mücadele başlatılması, ekonomik vaatler, koalisyonun istikrarsızlık getireceği endişesi MHP seçmenini AK Parti’ye yakınlaştırdı. Devlet Bahçeli’nin her şeye ‘hayır’ dediği propagandası da MHP’den AK Parti’ye oy kaymasının başlıca etkeni oldu. Türkiye- İzlanda maçında, Ankara’daki bombalı saldırıda ölenler için saygı duruşu sırasında tekbir getirenlere yönelik Bahçeli’nin tepkisi bile AK Parti tarafından MHP aleyhine kullanıldı. MHP, bu kentte oylarının yüzde 5’ini kaybedince Ak Parti’ye 1 milletvekilini vermiş oldu. CHP ise her seçimde olduğu gibi tabandaki kemik oyunu koruyup 1 milletvekili çıkardı.
KAYSERİ’de AK Parti, milletvekili sayısını 2 arttırarak 7’ye çıkarırken, CHP yine 1 vekille yetindi. MHP ise 3 milletvekilinden 2’sini kaybederek tek milletvekiline düştü. AK Parti’nin bu başarısında MHP’den gelen oyların yanı sıra seçim kampanyasında Kayseri’de miting yapan tek parti olması ve ülke genelinde estirdiği ‘istikrar’ rüzgarı etkili oldu. AK Parti’nin son kongresinde yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilen, belediyecilik deneyimli Mehmet Özhaseki’nin kentteki ağırlığı, eski bakan Taner Yıldız’ın kahve kahve, mahalle mahalle dolaşıp halkla yakın teması, başarıyı getirdi.
YOZGAT’ta AK Parti 4 milletvekilliğinin tamamını aldı. AK Parti bu sonucu, MHP oylarının neredeyse yarısını alan bağımsız aday Lütfullah Kayalar sayesinde kazandı. Bu ilde genel beklenti 7 Haziran’da olduğu gibi AK Parti’nin 3, MHP’nin 1 vekil çıkaracağı yönündeydi. Ancak ‘Türkiye’nin yeni lideri’ sloganıyla sahneye çıkan bağımsız aday Kayalar dengeleri bozdu. Eski bakan Kayalar 30 bine yakın oy alırken, MHP’nin önceki seçimde aldığı 66 bin 958 olan oyu 30 bin 374’e indi. CHP de 21 bin oydan 17 bine geriledi.
16 yıllık sandalye gitti
NEVŞEHİR’de AK Parti 3 milletvekilinin tamamını çıkarırken, bir önceki seçimde kazandığı milletvekilliğini kaybeden MHP hüsrana uğradı. 1999 yılından bu yana milletvekili kazanamayan MHP, 7 Haziran’da eğitimci Mehmet Varol’u Meclis’e göndermişti. Nevşehirli seçmen, AK Parti ve MHP çatısında koalisyon görüşmelerine oldukça ılımlı yaklaşmıştı. Ancak seçmen görüşmelerde sonuç alınamamasının faturasını MHP yönetimine kesti. Koalisyon görüşmelerinde Devlet Bahçeli’nin ‘hayırcı’ algısı ve ‘siyasi istikrarsızlık’ endişesi yaşayan seçmenin bu kaygılarını MHP göğüsleyemedi. Bir önceki seçimde MHP’ye oy veren seçmenlerden yaklaşık 15 bini AK Parti’ye dönünce, MHP 16 yıl sonra kazandığı milletvekilliğini kaybetti.
Doktorlar kaybetti
KIRŞEHİR’de 2 milletvekilini de AK Parti çıkardı. MHP yaklaşık 10 bin oy kaybedince bir önceki seçimde kazandığı milletvekilliğini AK Parti’ye teslim etti.
AK Parti’nin ilk sıra adayı Salih Çetinkaya ikinci kez, ikinci sıra adayı Mikail Arslan da üçüncü kez milletvekili seçildi. Aslan, Kırşehir’de Osman Bölükbaşı ve Memduh Erdemir’den sonra üçüncü kez milletvekili seçilip bu ilin tarihine geçti. MHP’nin ilk sıra adayı Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Yıldırım Türk’tü. CHP, ilk sıra adayı Dr. Osman Kök ile bir önceki seçimde aldığı oya bile ulaşamadı. Böylece MHP ve CHP doktor adaylarıyla kaybederken, AK Parti tüm milletvekillerini kazandığı iller arasına Kırşehir’i de ekledi.
MHP’nin oy artışı yetmedi
KARAMAN’da 2 milletvekilini de AK Parti kazandı. Bir önceki seçimde AK Parti oyları düşmüş, MHP oyları artmıştı. Bu da MHP’yi 1 Kasım’da da milletvekili çıkarma yönünde umutlandırdı. MHP adayları bu seçimde daha iyi kampanya yürütse de partililerin oylarının AK Parti’ye kaymasına engel olamadı.
AK Parti ise 1 Kasım seçimine, 7 Haziran’da milletvekilliğine seçilen Recep Konuk ve Recep Şeker’le gitti. 7 Haziran’da, Konyalı olması nedeniyle hem parti içinde hem de il genelinde ilk etapta benimsenemeyen Recep Konuk, 1 Kasım seçimlerinde daha çok destek buldu. AK Parti’nin ekonomik vaatleri de, düşen oylarının yeniden yükselmesini sağladı. CHP ise genel seçimlerde yüzde 15 civarında seyreden oyunu yine korudu.
Yurtdışı oylar bozkurdu vurdu
KIRIKKALE’de AK Parti, yurtdışı oylarla son anda MHP’nin elinden tek milletvekilliğini de alarak, skoru 3- 0 yaptı. Bu sonuç hem kazanan AK Parti hem de kaybeden MHP için sürpriz oldu. MHP’li seçmen 7 Haziran sonrası parti yönetiminin tavrından ve bu seçimde aday listesinden hoşnut değildi. Siyasi istikrarsızlık ve bir daha seçim korkusuna kapılınca, MHP’lilerin bir bölümü ‘ikinci seçenek’ AK Parti’ye yöneldi. Buna karşın AK Parti de seçime daha iyi hazırlandı. Ülke genelinde estirdiği ‘istikrar’ ve ‘tek başına iktidar’ rüzgarının yanında, adaylarını şehirde tanınan, sevilen isimlerden oluşturdu ve üçüncü sıraya eski il başkanı Mehmet Demir’i koydu. Bunun yanında çok iyi bir kampanya yürüttü, bire bir MHP’li seçmen üzerinde yoğunlaştı. MHP teşkilatı ise rakibinin bu çalışmasına seyirci kalıp, rehaveti üzerinden atamayınca ağır fatura ödedi.
MHP oylarıyla AK Parti 3’ledi
AKSARAY’da AK Parti, milletvekili sayısını yeniden 3’e yükselterek, 7 Haziran’da MHP’ye kaptırdığı 1 sandalyeyi geri aldı. AK Parti’nin ildeki 3 milletvekilliğinin tamamını kazanmasında MHP seçmeninin bu partiye yönelmesi etkili oldu. Siyasi istikrarsızlık ve artan terör endişesi gibi nedenlerle bir önceki seçimde MHP’ye giden yüzde 13’lük oy AK Parti’ye döndü. Seçim hükümetinde bağımsız kontenjanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koltuğuna oturan Ali Rıza Alaboyun ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, eski Aksaray Valisi olan İçişleri Bakanı Selami Altınok’un sık sık Aksaray’a gelerek seçim çalışmalarına destek verip, ilçe ilçe, belde belde ziyaretler gerçekleştirmesi de AK Parti’nin başarısına büyük katkı sağladı.
CHP ise Aksaray’daki yüzde 7’lik oy oranını bu seçimde de korudu.
AK Parti’de uzlaştılar
SİVAS’ta AK Parti 4, CHP 1 milletvekili çıkardı. MHP bir önceki seçimde 16 yıl aradan sonra kazandığı milletvekilliğini kaybederek hayal kırıklığına uğradı. AK Parti MHP’den bir milletvekilliğini alırken bir önceki seçimdeki 216 bin olan oyunu da 260 bine yükseltti. MHP’nin bir önceki seçimde aldığı 67 bin oy, 44 bine geriledi. AK Parti yalnız MHP’nin oylarını almakla kalmadı, BBP ve SP tabanı da AK Parti’ye kaydı. Seçim kampanyasında AK Partililer, MHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin uzlaşmaz tutumunu kullandı. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, kentte kamp kurup ilçe ilçe dolaşarak AK Parti’nin seçim kampanyasını yönetti. Aday listesini değiştirmesi de bu parti için artı oldu. Son 4 seçimdir oy oranını koruyan CHP yine 1 milletvekilliğini kazanırken, AK Parti’nin kazanmasında yine hükümet kurulamama korkusu, tekrar seçime gidilme endişesi etkili oldu.
CHP’den sürpriz
NİĞDE’de AK Parti 2, CHP 1 milletvekili çıkardı AK Parti’nin oy oranını 10 puan arttırdığı Niğde’de CHP, bir önceki seçimde MHP’ye kaptırdığı milletvekilliğini geri aldı.
MHP, Niğde’de de ‘hayır’cı olarak algılanması yüzünden hüsrana uğradı. 7 Haziran seçimlerindeki adayı Doğan Şafak’ın yerine 1 Kasım’da Ömer Fethi Gürer’i birinci sıradan aday gösteren CHP, bunun meyvesini sandıkta aldı. CHP oyunu her ne kadar yüzde 21.2’den 20.29’a düşürse de Gürer’in kısa süren seçim sürecinde partiyi toparlaması hem fazla oy kaybını engelledi hem de MHP oylarının AK Parti’ye kayması sayesinde vekillik kazandı. AK Parti, tüm Türkiye’de olduğu gibi Niğde’de oylarını büyük bir oranda arttırdı. AK Parti’nin oylarının artmasında Niğde Havaalanı için somut adımlar atılması da rol oynadı.
Fabrika uçurdu
ÇANKIRI’da AK Parti bu ilin 2 milletvekilliğini de kazanırken, bir önceki seçimde yüzde 59 olan oy oranını yaklaşık 10 puan daha arttırdı.
AK Parti, kurulduğu günden bu yana Çankırı’daki birinciliğini hiç kaybetmedi. MHP bir zamanlar kalesi olan Çankırı’da bir önceki seçimde aldığı 30 bin oyun 7 binini bu seçimde kaybetti. AK Parti ise 64 bin olan oyunu 76 bine çıkardı. Çankırı’da AK Parti oylarının artmasında partili belediye ile teşkilatın çalışmasının yanı sıra, Organize Sanayi Bölgesi kurulması ve Japon yatırımıyla yapılan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği lastik fabrikası büyük rol oynadı. AK Parti’nin ikinci sıra adayı olarak milletvekili seçilen Hüseyin Filiz’in bu fabrikanın kurulmasındaki hizmeti seçmene iyi anlatıldı. Çankırı’dan göçün lastik fabrikası ve Organize Sanayi Bölgesi sayesinde duracağı propagandası çok iyi yapıldı, bu da AK Parti’ye oy olarak döndü.
Artık CHP birinci değil
Eskişehir’deki 6 milletvekilinden 3’ünü AK Parti, 3’ünü de CHP kazandı. AK Parti hem milletvekili sayısını 2’den 3’e çıkardı hem de Eskişehir’de birinciliği CHP’den aldı.
Seçimin kazanını AK Parti, kaybedeni de sıfır çeken MHP oldu. İlk sıra adayı Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, MHP’nin 20 bine yakın oy kaybı nedeniyle bu kez milletvekili seçilemedi. AK Parti bu seçimde milletvekili Salih Koca’yı aday göstermedi, onun yerine Ticaret Odası eski başkanı Harun Karacan’ı 2’nci sıradan listeye aldı. İlk sıra adayı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ikinci sıradaki Harun Karacan ve diğer adayların yoğun seçim çalışması AK Parti’yi hareketlendirdi. Bir önceki seçimde yine üçüncü sırada olan ancak kazanamayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ekonomi Başdanışmanı Emine Nur Günay bu kez milletvekili seçildi. AK Parti 7 Haziran’daki yüzde 35.9 olan oy oranını 1 Kasım’da yüzde 43.48’e yükseltirken MHP’den oy almayı başardı. CHP, yaklaşık 3 bin oy kaybetti ama yine 3 milletvekilliğini korudu. Eskişehir’deki 6 milletvekilinden 2’si yine kadın oldu.