Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 10:57
KONYA Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Ovası’nda her yıl yağışların azaldığını belirterek, çöl iklimine doğru bir gidişin görüldüğünü söyledi.
Kamuoyunda, Mavi Tünel’in Projesi’nin Konya Ovası’nı su sorununu çözeceği yönünde bir algılama olduğunu belirten Prof.Dr. Babaoğlu, son günlerde Konya Ovası’nın 450-500 metre derinliğinde su bulunduğu yönünde açıklamalar yapıldığına da değinerek, bu suyu çıkarmanın maliyetinin çok yüksek olduğunu ve bununda mümkün olmadığını kaydetti.
Meteoroloji yetkilileri de Konya’daki yağış miktarındaki düşüşün belirgin biçinde yaşandığına dikkat çekti.
Meteoroloji verilere göre Konya Ovası’nda son 60 yılın ortalaması yıllık 340 milimetre küp olduğunu belirten Prof.Dr. Babaoğlu, “Son 12 yılda ise çok önemli bir değişim var. Konya Ovası’nda yıllık ortalama yağış miktarı 280 milimetre küp civarına düşmüş durumda. Bu yıl itirabiyle de Ekim ve Mayıs ayları arasındaki yağış miktarı ise 210 milimetre küp. Kulu ve Cihanbeyli İlçelerinde de yağış oranı daha az. Çöl şartlarında 80-100 milimetre yıllık yağışın alındığı şartlardır. Konya bölgesinde 340 yıllık ortalama yağış miktarının 280 milimetre küpe düşmesi yavaş yavaş yağışın düştüğü gösteriyor. Bu devam ettiği müddetçe bizim artık çöl iklimi şartlarına gittiğimiz söylenebilir” dedi.
MAVİ TÜNEL SU SORUNUNU ÇÖZMEZKonya Ovası Sulama Projesi’nin (KOP) önemli bir ayağı olan Mavi tünel Projesi’nin Konya’nın su sorunun çözmeyeceğini belirten Prof.Dr. Babaoğlu şunları söyledi:
“KOP’un önemli bir parçası olan Mavi Tünel’in çalışmalarına başlandı. Başlaması büyük bir başarı. Ama Türkiye genelinde bir yanılgı var. Bu da Mavi Tünel’in Konya Ovası’nın su sorunun tamamen çözeceği. Mavi Tünel 5 yıl sonra Konya Ovası’na 440 milyon metreküp su getirecek. Ama halen Konya Ovası’nda kullandığımız su 3-3.5 milyar metreküp. 440 milyon metreküplük suyun bir kısmınında şehir merkezinde içme suyu olarak kullanılacağı düşünülürse, Mavi Tünel’den gelecek suyun ovanın su sorunun tamamen çözeceği düşünülmemelidir. O bakımdan rehavete kapınılmaması, suyun etkin kullanımı, tasarruflu kullanımı konularında stratjiler geliştirilmelidir. İl Kuraklık Stratejik planının da biran önce oluşturulması gerekir. Daha etkin bir tarımın nasıl yapılabileceği konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Aynı zamanda GAP eylem planında olduğu gibi KOP eylem planının da hazırlanmaya başlanması gerekir. Biz Üniversite olarak bu istek ve talebin olduğunu görüyoruz. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Finansal konuların da bir şekilde hazırlanması lazım. Önemli olan ovada sürdürülebilir bir tarımın yapılmasıdır.
Konya Ovası’nda yüzde 35 oranında suyun israf edildiği yönünde bir tespit var. Bu 3-3.5, milyar metreküp sudan 1 milyar metreküp suyun israf edilmesi anlamına gelir. Uygun olmayan sulama, uygun olmayan zamanda sulama, fazla miktarda sulama, gibi çeşitli nedenlerle biz bu suyu israf etmekteyiz. Mavi Tünel’in 440 milyon metreküp su getireceğini ele alırsak, ovada bir yılda israf ettiğiniz suyun da 1 milyar metreküp olduğunu düşünürsek, israfımızın boyutu 2.5 yılda Mavi Tünel’in getireceği suyu 1 yılda israf ediyoruz sonucu çıkar.”
DERİNLERDEN SU ÇIKARMAK MALİYETLİSon zamanlarda Konya Ovası’nın 450-500 metrne derinliğinde su bulunduğu yönünde açıklamalar yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Babaoğlu, mevcut imkanlarla bu suyu çıkarıp tarım yapmanın maliyetinin çok fazla olacağını söyledi. Suudi Arbistan ve Libya örneğini veren Prof.Dr. Babaoğlu, “Onlar da çok derinliklerden su çekerek tarım yaptılar. Ama artık bu su ile yaptıkları yüksek maliyetli üretimin akılcı olmadığı yönünde görüşler ortaya çıkmaya başladılar. Onun için Suudi Arabistan bu yönde bir çok yatırımı askıya alıp buğdayı ithal etme planlamaları yapmaktadır” dedi.
Çiftçilerin teşviklerden yararlanarak sulama sistemini değiştirmesi gerektiğini ifade eden Prof.Dr. “Çiftçilerimiz mevcut teşviklerden yararlanmalı. Basınçlı, yağmurlama damlama sulamasına ilgi göstermeli. Kapalı sulama sistemleri ile suyu tasarruflu kullanmalı” dedi.
METEOROLOJİ YETKİLİLERİ DE KARAMSAR
Konya Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada, yıllık ve aylara göre yağış ortalamasının düşüş içerisinde olduğu belirttti. Yetkililer, Konya’daki yağış oranlarını şöyle açıkladı:
“Uzun yıllar yağış ortalamsına baktığımızda Konya’daki yağış oranı Ocak ayında 36.8, Şubat ayında 28.8, Mart ayında 28.1, Nisan’da 32.7, Mayıs’ta 43.0, Haziran’da 23.8, Temmuz’da 6.9, Ağustos'ta 5.1, Eylül’de 10.5, Ekim’de 28.9, Kasım’da 31.3 ve Aralık’ta 41.3 milimetreküp olmuş ve bu oran toplamda 317.2 milimetreküpe ulaşmıştır.
Son yıllara bakıldığında 2006 yılının Ocak ayında yağış oranı 21.2, Şubat’ta 23.8, Mart’ta 18.4, Nisan’da 53.4, Mayıs’ta 17.4 Haziran’da 9.9, Temmuz’da 0.3, Ağustos’ta 0.0, Eylül’de 20.0, Ekim’de 66.1, Kasım’da 51.9 ve Aralık’ta 0.1 milimetreküp değerleri ile toplamda 283.0 milimetreküp olmuştur.
Aynı durum 2007 yılının Ocak ayında yağış oranı 20.9, Şubat’ta 19.3, Mart’ta 15.4, Nisan’da 16.1, Mayıs’ta 16.3, Haziran’da 15.9, Temmuz’da 0.4, Ağustos’ta 6.0, Eylül’de 4.1, Ekim’de 25.5, Kasım’da 68.0 ve Aralık’ta da 53.8 milimetreküp’e ulaşarak toplamda 261.7 milimetreküpye düşmüştür.
Aynı durum 2008 yılında alınan yağış oranlarına bakıldığında Ocak ayında 23.0, Şubat’ta 21.2, Mart’ta 38.1, Nisan’da 20.5 ve Mayıs ayında da 23.4 milimetreküp değeriyle yansımaktadır.
Uzun yıllar ortalamasında 2008’in Mart ayında yağış oranında yüksek bir artış olduğunu görüyoruz. Yine uzun yıllar ortalamasına göre 2008’in diğer aylarında da önemli bir düşüş olduğu görülmektedir. 2008’i uzun yıllar ortalamasında değerlendirdiğimizde çok fazla olmasa da bir miktar düşüş olduğu ortadadır. Şubat ayında uzun yıllar ortalamasında yağış ortalaması 28.8 milimetreküp iken, bu oranının 2008 Şubat’ında 21.2 milimetreye düştüğünü görüyoruz.”