Güncelleme Tarihi:
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi’nde “Türkiye’nin 100 Yıllık Gayrimenkul Potansiyeli” konusu ele alınacak.
GYODER Başkanı Bekir Cumurcu, zirve ile ilgili tanıtım toplantısında, küresel ekonomik olumsuzlukların yanı sıra iç siyasi istikrarsızlığın belirleyici olduğu bir dönemden geçildiğini dile getirerek, bu sorunun ABD’de ve mortgage ile başladığını hatırlattı. Cumurcu, Türkiye’nin ise aslında konuyla ilgili bir sorun yaşamadığını, bu sorunu ithal etmiş olduğunu ifade etti. Küresel ekonomideki sorunun Türkiye’ye likidite ve tüketici güveninde kayıplar şeklinde yansıdığına işaret eden Cumurcu, “2002-2006 yılları arasında ortalama yüzde 7.5 büyüyen Türkiye için bu dinamiklerin daha düşük büyüme ve istihdam, daha az yabancı sermaye, daha yüksek enflasyon ve faiz oranları anlamına geleceği açıktır. Sayılan ekonomik parametrelere, özellikle de faiz hadlerine son derece duyarlı olan gayrimenkul sektörünün de bu gelişmelerden etkilenmesi beklentiler içerisindedir” diye konuştu.
GAYRİMENKULDE 2008 KAYIP, 2009 BELİRSİZ
Cumurcu, konut sektöründeki hareketliliğin 2008’de görülmeyeceğini, 2009 yılında ise yeniden görülmesini umut ettiklerini dile getirdi. 8. Gayrimenkul Zirvesi’nin, global gelişmeler ışığında Türk Gayrimenkul Sektörünün ve ayrı ayrı segmentlerinin bugünkü durumunun ve sunduğu fırsatların uzmanlarca detaylı olarak irdeleneceği bir zirve olacağını bildiren Cumurcu, bu çerçevede zirvede, “Dar Gelirlilerin Konut İhtiyacı ve Çözüm Önerileri”, “Türkiye’de Perakende Pazarı ve AVM’ler İçin Öngörüler 2015” ve “İller İçin Öngörüler 2015” konulu üç ayrı araştırma raporunun sunularak, değerlendirileceğini kaydetti. Cumurcu, ayrıca, 2009 yılındaki Gayrimenkul zirvesiyle eş zamanlı bir de gayrimenkul fuarı yapılacağını ve üç günün fuara, bir günün de zirveye ayrılacağını açıkladı.
“TÜRKİYE’DE 2010’DA AVM’LERDE DOLGUNLUK YAŞANACAK”
Toplantıda araştırma raporları hakkında bilgi veren Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Dr. Can Fuat Gürlesel ise, “Gayrimenkul Sektörü ve İller İçin Öngörüler 2015” adlı raporda Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Trabzon şehirlerine ilişkin, konut, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri ile sanayi ve lojistik alanlarının incelendiğini ve 2015’e kadarki dönem için öngörülerin yapıldığını anlattı.
Gürlesel, “Türkiye’de Perakende Pazarı ve Alışveriş Merkezleri için Öngörüler 2015” balıklı raporda ise Türkiye’de gelişen gayrimenkul sektörü içinde en hızlı büyüyen, yerli ve yabancı yatırımcıların en çok yatırım gerçekleştirdiği alışveriş merkezleri ile ilgili gelişme ve öngörülerin ortaya konulduğunu kaydetti. Bu rapor çerçevesinde bazı verileri paylaşan Gürseler, Türkiye’de 2007’de 658.8 milyar dolar, kullanılabilir gelirin 550 milyar dolar, özel tüketim büyüklüğünün de 465.1 milyar dolar olduğunu bildirerek, perakende harcama büyüklüğün ise 226.1 milyar dolar olduğunu ifade etti. Gürseler, 226.1 milyar dolarlık perakende harcama büyüklüğü içinde yüzde 35’i oluşturan 77.6 milyar dolarının alışveriş merkezlerinden yapıldığını söyleyerek, kalan yüzde 65’i oluşturan 146 milyar dolarlık harcamanın ise geleneksel pazarlardan yapıldığını aktardı. Türkiye’de 2007 yılı içinde 30 şehirde olmak üzere toplam 153 adet AVM bulunduğunu dile getiren Gürseler, 2001 yılında kişi başına düşen kiralanabilir alanın 18 metrekare olduğunu, şu anda ise 49.9 metrekareye ulaştığını anlattı.
Gürseler, Türkiye’de 2010 yılında AVM’lerde dolgunluk yaşanacağını öngörerek, “2015’te bekliyorduk ama kısa bir süreye sıkıştı. AVM’lerdeki yabancı yatırımı da artacak. Özellikle iyi konumlanmamış AVM’lerde yabancı ortaklığı görülecek ve AVM’ler daha kurumsallaşacak” dedi.