Utku BOLULU/İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 08, 2006 09:22
KONAK Belediye Meclisi, kamuoyunda ‘kırmızı sokak’ adıyla bilinen içkili yer açılabilecek yerlerle, içkili yer açılamayacak mesafeleri belirledi. Alsancak'ta uygulanan yeni içkili yer açılmasıyla ilgili kısıtlama Kaymakamlık'ın çekincesine karşın kaldırıldı; Kemeraltı'nda da içkili lokanta işletilmesinin önü açıldı
AKP Grubu, hem kırmızı sokak kararına, hem de Konak Belediyesi Faaliyet Raporu'na red oyu verdi.
Meclis'te önce içkili yerleri belirleyen Hukuk-Çevre ve Esnaf Komisyonları'nın raporu tartışıldı. Raporla, ilçenin pek çok yerinde içkili yer açılabilecek mahalle, cadde ve sokaklar belirlendi. Uzun süredir yeni içkili yer ruhsatı verilmeyen Alsancak'ın pek çok bölgesi kırmızı sokaklara dahil edildi. Kemeraltı'nın da tamamına yakın bölümüne içkili lokanta açılması için verildi. AKP Grup Sözcüsü Mehmet Ali Çavuş, Kaymakamlık'ın Alsancak ve Kemeraltı'yla ilgili güvenlik açısından çekincesi olduğunu belirterek bunların raporda dikkate alınmadığını söyledi. Yeşilyurt, Gültepe gibi kent yoğun bölgelerde de kırmızı sokak belirlenmesini eleştiren Çavuş, içkili yer açılamayacak mesafelerin de yerel şartlara uymadığını, mabet, dini kurum ve kuruluşlar için belirlenen 20 metre sınırı nedeniyle yakında cami duvarı bitişiğinde de içkili bir yer açılabileceğini söyledi. AKP'li Selim Gökdemir ise, özellikle Alsancak'ta güvenlik ve gürültü nedeniyle bu tür mekanların huzursuzluk yarattığını belirtti. Gökdemir, sayılarının artması yerine sınırlamalar getirilmesi gerektiğini söyledi. AKP'li Murat Akdemir ise, Kordon'da sınırlama yapmayı kimsenin taraftar olmayacağını ancak konutların bulunduğu alanlarda gerekli olduğunu söyledi. Akdemir, noktasıl izinler verilmesinin daha doğru olacağını belirtti.
TURİST, KEMERALTI'NDA BİRA İÇEMİYOR
CHP Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tuncağ, içkili yerlerin yarattığı gürültüyle mücadele için belediyenin 2 gürültü (desibel) ölçer alet aldığını ve bu konuda sıkı denetim uygulayacağını söyledi. Tuncağ, Kaymakamlık'ın Kemeraltı'nda içkili lokantada mahsur görmediğini zaten pavyon, bara izin verilmediğini belirterek “Güvenlik sorunu Türkiye'nin bir sorunudur. Bununla ilgili önlemler alınabilir. Ancak Alsancak'ta yan yana iki sokak, hatta karşılıkla dükkanlar arasında eşitsizlik vardı. Biri çalışırken, diğeri içkili yer ruhsatı alamıyor. Biz de bu durumu çözmek amacıyla tespitler yaptık. AKP, bir yandan AB'ye girmek istiyor, öte yandan böyle bir karara karşı çıkıyor. Turizm kenti olmayı hedefleyen İzmir'de Kemeraltı'na gelen turist bir bira içemiyor” dedi. Oylamada CHP'li 22 üye kabul, AKP'li 15 üye red verdi. Karar oyçokluğuyla kabul edildi.
AKP FAALİYETE RED VERDİ
Meclis'te, 2005 yılı Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'ın faaliyet raporu da tartışıldı. AKP Grubu, Tunçağ'a kaldırım işgalleri, sokakların temizliği, pazaryerleri ve yatırımların azlığı nedeniyle eleştirerek, başarısız bulduğunu açıkladı. Tunçağ ise veridği sözleri tuttuğunu kentin sırtlarına da yatırımlar götürdüğünü söyledi. Tunçağ, “Kaldırım işgalleriyle ilgili ikna yöntemine başvurduk. hort-zort yaparak sert yaptırımlar uygulamadık. Ancak, esnaf buna devam ederse zorunlu kalacağız”dedi. Oylamada, CHP 22 kabul, AKP 15 red oyu verdi. Faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.