Güncelleme Tarihi:
Kömürün tonu en düşük fiyat olan 30 dolardan (kalitesine göre tonu 100 dolara kadar çıkabiliyor) hesap edildiğinde 2,3 milyar tonluk yeni rezervin ekonomik değerinin 70 milyar dolar olduğu ve Türkiye'nin bugünkü tüketim seviyesiyle (yılda 60 milyon ton kömür tüketiliyor), yeni rezervin Türkiye'nin yaklaşık 38 yıllık ihtiyacını karşılayacağı belirtildi.
Türkiye'nin yeraltı maden zenginliklerini ekonomiye kazandırmak amacıyla çalışmalarını sürdüren MTA, kömür arama çalışmalarından olumlu bir sonuç daha aldı.
Mevcut ruhsat sahalarında 3 yıl yürütülen çalışmalar sonucunda, Elbistan'da Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) sahasında 730 milyon ton, Elbistan MTA sahasında 420 milyon ton, Trakya MTA sahasında 510 milyon ton, Soma TKİ sahasında 110 milyon ton ve Konya Karapınar'da 530 milyon ton düzeyinde yeni rezerv tespit etti.
Yeni rezervler Türkiye'nin mevcut kömür rezervinde yaklaşık yüzde 28 artış sağladı. Böylece Türkiye'nin toplam kömür rezervi 8,3 milyar tondan 10,6 milyar tona çıkmış oldu.
YENİ REZERV TERMİK ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN UYGUN
Türkiye'deki kömürlerin yüzde 80'i düşük kalori sınıfında (2000-3000 kalori civarı) bulunuyor. Yeni bulunan linyit rezervlerinin de ortalama bu düzeyde olduğu ifade edilirken, söz konusu rezervlerin termik elektrik üretimi için çok uygun olduğu belirtiliyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer, kurum olarak özellikle son 3 yıldır jeotermal ve kömürde ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtirken, “20 seneden sonra Türkiye'nin kömür rezervi ilk kez arttı. Çalışmalarımız devam ediyor, 2010 yılına kadar arama planımız var. Ümitli olduğumuz yerler var, rezervin artmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Yeni rezervlerin bulunmasında MTA'ya ayrılan arama bütçesinin artmasının büyük rol oynadığını kaydeden Üzer, 2003 yılında 30 milyon YTL olan arama bütçesinin, 2006 yılında 50 milyon YTL'ye, 2007 yılında 70 milyon YTL'ye, bu yıl ise 98 milyon YTL'ye çıktığını söyledi.
Arama bütçesine orantılı olarak sondaj miktarının da artırıldığı anlatan MTA Genel Müdürü, 2007 yılında 120 bin metre olan sondaj miktarının, bu yıl 180 bin metreye çıkartılmasını hedeflediklerini bildirdi.
DİĞER ARAMA ÇALIŞMALARI
MTA'nın diğer arama çalışmaları sonucunda, metalik maden aramaları açısından Çanakkale, Gümüşhane, Sivas'ta önemli altın yatakları, Erzurum, Adıyaman, Erzincan, Balıkesir, Elazığ ve Malatya'da önemli bakır, kurşun, çinko, altın yatakları ile Kayseri-Adana arasında önemli demir yatakları varlığı tespit edildi ve bunların ruhsatları alınarak çalışmalara başlandı. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda metal bakır rezervi 300 bin ton, metal altın rezervi ise 45 ton artırılmıştır.
Endüstriyel hammadde arama çalışmaları esnasında Ankara'da dünyada bilinen 2'inci saha olacak olan şabazit (zeolit) sahası ve Niğde'deki sondajlı arama çalışmaları esnasında da petrol varlığına rastlandı. Şabazitle ilgili teknolojik çalışmalar sürerken, petrol ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) bildirilerek detay etütlerin yapılması sağlandı. TPAO'nun konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Ayrıca mermer, kil, kuvars kumu ve kimyasal tuz arama çalışmalarının hızla devam ettiği ifade edildi.