Komşuları Habaş'tan korkuyor

Güncelleme Tarihi:

Komşuları Habaştan korkuyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ruhsatının iptal edilmesine, Danıştay'a yapılan başvuruya karşın, Habaş'ın Ambarlı Limanı ve çevresini tehdit eden LPG boru hattı ve depo inşaatı sürüyor.

Habaş Sanayi ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstri AŞ, Ambarlı'da 1980'li yıllarda satın aldığı araziye platform ve depolarını ancak bu yıl kurmaya karar verince ortalık karıştı. Şirket, gemiyle gelen LPG (likit petrol gazı) gazını, döşeyeceği borularla 2 kilometre gerideki depolarına aktaracak. Oradan da araçlarla şehre yollayacak.

Ambarlı'da faaliyetlerini sürdüren ve limanı işletmek üzere Altaş adlı bir şirket kuran bütün komşu tesisler Habaş'ı durdurmak üzere harekete geçti. Danıştay'a başvurdular. Danıştay 6. Daire'de dava devam ediyor. Bu arada Habaş'ın ruhsatının da iptal edilmesine rağmen, inşaat sürüyor.

Bölgedeki konutlar ve tesisler, Habaş'ın yaptığı inşaat nedeniyle büyük bir korku içinde. Şirketin yaptığı kazı çalışmaları şimdiden Altaş'a ait kuyuların kırılmasına neden oldu bile.

Heyelan bölgesi

Habaş yetkilileri bu yılın başında, Ambarlı Limanı'ndaki araziye LPG depoları ve denizden boru hattı inşa etmeye karar verdi. Limanın hizmet işletmesinden sorumlu Altaş'a tesisin planı verildi.

Heyelan bölgesi olması nedeniyle 20 metreye kazık çakılmasını öngören planı Altaş onayladı. Ancak daha sonra İTÜ tarafından yapılan incelemelerde heyelan yüzeyinin 32 metreye kadar indiği anlaşıldı. Bu durumda kazıkların 35 metreye çakılması gerekiyordu ama tüm uyarılara rağmen yapılmadı.

İTÜ İnşaat Fakültesi'nden Doç. Dr. Hüseyin Yıldırım ve Doç Dr. Yunus Kalkan tarafından hazırlanan raporda ayrıca, kazı çalışmalarının potansiyel heyelanlı olan sahada hareketleri hızlandıracağı belirtiliyordu.

Ruhsat iptal ediliyor

Bölge güvenliğinin tehdit altında olması nedeniyle limanın 9 ortağı ile İhlas Marmara ve Marine City yetkilileri inşaatı durdurmak için konuyla ilgili 22 kuruma dilekçe gönderdi.

Habaş tarafından belediyeden alınan ruhsata ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu eklenmemişti. Yapılan inceleme sonucunda İstanbul Çevre Müdürlüğü, proje için olumsuz rapor verdi. Rapor üzerine devreye giren Büyükçekmece Kaymakamlığı, ilçe belediyesine bir yazı yazarak ruhsatın iptal edilmesini istedi. Belediye derhal Habaş için verilen ruhsatı iptal etti.

Ama inşaat devam ediyor

İptalle birlikte çalışmaların durması gerekirken, kazılar gece gündüz devam etti. Hala da ediyor. Bu arada ruhsatsız inşaata Bayındırlık Bakanlığı'ndan, denizden boru hattı için bir de onay alındı.

Denize kurulması planlanan platformdan, depolara kadar yaklaşık 2 km. mesafe var. Bu da yer altına döşenecek boruların Marine City adlı büyük sitenin ve Total Petrol tesislerinin altından geçmesi anlamına geliyor.

Yerin altına boru

Bir de kira sorunu var. Total, tesislerinin bulunduğu araziyi Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden 29 yıllığına kiralamış durumda. Marine City ise yat limanı yapmak üzere Milli Emlak'tan 3 yıllığına bir arazi kiraladı. Habaş ise gazı limandan kendi arazisine ulaştırmak için Marine City'nin yat limanı yapmak üzere kiraladığı araziden ve Total'in altından boru hattı döşemek zorunda.

Bunun üzerine Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne durumun açıklığı kavuşturulması için başvuruldu. Milli Emlak, aynı araziyi birden fazla kişiye kiralamasının mümkün olmadığını bildirdi. Bu durumda Habaş'ın başka tesislere kiraya verilmiş arazilerde boru döşemesi yasal olarak mümkün gözükmüyor.

Ambarlı bu hale nasıl geldi?

1980'lerde Ambarlı'da konut, liman, depo, fabrika yoktu. İlk olarak Kumcular Kooperatifi geldi. Kumcular için yapılan liman zamanla büyütülerek 1993'de bugünkü Ambarlı Limanı halini aldı. Ancak 80'li yıllarda Büyükşehir Nazım Planı'nda Total ve Habaş'a ait olan araziler yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı madde depolama alanı olarak görünüyordu. Habaş plana güvenerek bölgeden kendisine arazi satın aldı. Ancak bugüne kadar bir tesis yapmadı. Bu arada ilçe belediyeleri plan üzerinde oynayarak bölgeye konut yapılmasına izin verdiler ancak arazi hala patlayıcı madde depolama alanı olarak görünüyordu. Zaman içinde konutlar limanın 200 metre gerisine kadar yaklaştı. Habaş bugün liman çalışanlarını saymazsak 35 bin kişinin yaşadığı bölgeye LPG boşaltım platformu ve deposu yapmaya karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!