Komşuda "Derviş" operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Komşuda Derviş operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2011 15:02

Ekonomik krizin siyasi krize dönüştüğü Yunanistan, "Kemal Derviş" modeliyle düzlüğe çıkmayı planlıyor. 2001 krizinin ardından Derviş'i Türkiye'ye davet ederek Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini veren Ecevit hükümetinin gerçekleştirdiği operasyonun bir benzerini de Yunanistan hayata geçirdi.

Haberin Devamı

Kasım 2000 ve Şubat 2001'de yaşanan iki mali krizin ardından Türkiye'ye davet edilen Derviş, 22 yıllık hizmeti olan Dünya Bankası'ndaki görevinden ayrılarak hükümette önemli bir rol üstlenmiş ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri yürüterek mali krizin asgari hasarla atlatılmasını sağlamıştı.

Türkiye'nin yaklaşık 10 yıl önce başvurduğu bu yöntem, Yunanistan'ın da kurtuluş umudu oldu.

AVRUPA MERKEZ BANKASI ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI

Yunan devlet televizyonu NET, Başbakan Yorgo Papandreu ve ana muhalefet Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Andonis Samaras'ın, oluşturulacak yeni hükümetin başına Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcılarından Lukas Papadimos'un geçmesi konusunda anlaştığını bildirdi.

NET haberinde, taraflar arasında yeni hükümetin oluşumuyla ilgili son ayrıntıların ele alındığı görüşmelerin sona ermek üzere olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yunanistan'da bugün Başbakan Papandreu'nun son kez katıldığı kabine toplantısında tüm bakanlar istifasını sunmuştu.

LUKAS PAPADIMOS KİMDİR?

Yunanistan'ın euroya katılımında önemli rol oynamakla tanınan Lukas Papadimos, 1947 yılında Atina'da doğru. Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) fizik ve ekonomi okuyan Papadimos, Columbia Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı. 8 yıl Yunanistan Bankası'nın yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunan Papadimos, daha sonra Avrupa Merkez Bankası Başkan yardımcılığını yaptı. Atina Akademisi'nin asil üyesi olan Papadimos, 2010 yılından bu yana Papandreu'nun ücretsiz danışmanlığını yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!