Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2005 00:04
Romanya’da ilk kez böyle bir vakaya rastlanırken, Romanya Tarım Bakanı Gheorghe Flutur, virüsün Rusya’dan gelen ve çiftlikte yetiştirilen üç ördekte bulunduğunu açıkladı. Bakan Flutur, hastalıktan ölen ördeklerin araştırma için İngiltere’ye gönderildiğini söyledi. Hastalığın insanlara zor bulaşmasına rağmen yetkililer deltadaki sekiz yerleşim birimini boşalttılar, avlanmayı yasakladılar ve Asya’daki ülkelerden kümes hayvanı ithalatını durdular.
TUNA’YA DİKKAT
HSN1 diye adlandırılan kuş gribi virüsü, 100’den fazla kişiye geçmişti, 2003 yılından bu yana en az 60 kişinin ölümüne yol açmıştı. Bu nedenle Güneydoğu Asya’da binlerce tavuk, ördek ve hindi imha edilmişti. HSN1 virüsüne güneydoğu Asya dışında Sibirya’daki 6 bölgede ve Kazakistan’da rastlanmıştı. Tuna deltası, Avrupa’nın en büyük sazlık alanlarından biri kabul ediliyor, Rusya, İskandinavya, Polonya ve Almanya’dan göç eden kuşların uğrak noktası olarak biliniyor.
HAZIR DEĞİLİZ
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın öncülüğünde, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 80 ülkeden sağlık yetkilileri ve 8 uluslararası sağlık organizasyonu, dünyayı tehdit eden kuş gribi salgınını görüşmek için Washington’da bir araya geldi. ABD Sağlık Bakanı Mike Leavitt, toplantıda ‘Dünya kuş gribi salgınına karşı hazırlıklı değil veya yeterince hazırlıklı değil’ dedi.
220 itlaf
Baş veteriner Ion Agafitei, Smardan köyündeki üç ördekte kuş gribine rastlandığını belirterek, ‘Hastalığın ilk ortaya çıktığı Ceamurlia de Jos bölgesinde şimdiye kadar 220 kümes hayvanı itlaf edildi. Bu işleme devam edeceğiz’ dedi. Kuş gribinin insanlar için herhangi bir tehlike oluşturup oluşturmadığını anlamak için başka testlere de ihtiyaç duyulduğunu söyleyen veteriner, altı köyün karantina altına alındığını söyledi.