Komisyon'da 1 Temmuz anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Komisyonda 1 Temmuz anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2013 19:11

Anayasa Uzlaşma Komisyonu Haziran ayı sonuna kadar çalışma kararı aldı.

Haberin Devamı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışmalarını Haziran ayı sonuna kadar sürdürme kararı alınırken, ortaya çıkacak tablo karşısında liderlere gidilmesine karar verildi. Komisyon üyesi AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, toplantı  sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “İnşallah Uzlaşma Komisyonu tarihi  de yanıltır, millete bekleneni verir. Ek süre, masa arayışı değil Anayasa arayışı  olmalıdır. İradenin net şekilde ortaya konulması halinde Anayasa taslağının  üretilebileceğini ve eski anayasa yürürlükten kaldırılarak yepyeni bir anayasanın  yapılabileceğini düşünüyorum” dedi.

İyimaya, “1 Temmuz'dan sonra ne olacak?” sorusuna, Komisyon'da, ciddi  bir çalışma halinde Haziran ayı ortalarında taslağın oluşabileceği kanısının  ortaya çıktığını belirtti. İyimaya, yeni yapılan bir anayasa Hükümet sisteminin  tartışılması gerektiğini kaydederek, “Belli bir olgunluğa gelinip sistem  dışındaki maddelerde uzlaşma sağlanırsa, AK Parti olarak Cumhurbaşkanı'nın halk  tarafından seçilmesi temelini de dışa bırakmayan bir parlamenter sistem üzerinde  müzakere yürütebiliriz. Haziran ayı içinde ortaya çıkan taslağa bakılarak birkaç  uzlaşılmayan konuda elbette liderlere başvurulabilir” diye konuştu.

Komisyon Üyesi AK Parti Konya Milletvekili Atilla Kart, taslak yazımı  çalışmaları konusunda Haziran ayı sonuna kadar çalışmalarını sürdüreceklerini  ifade etti. CHP olarak olabildiğince daha çok maddeyi içeren taslağın ortaya  çıkarılması gayretinde olacaklarını kaydeden Kart, “Yapıcı gayretimizi bu  aşamada da sürdüreceğiz. Protokol uyarınca Haziran ayı sonunda yine bir  değerlendirme yapılacak. O değerlendirmenin sonucuna göre pekala liderler  görüşmesi söz konusu olabilecek” dedi.

ŞART SÖZ KONUSU DEĞİL

İktidar grubunun üçüncü aşamaya geçmek için taslak metin tamamında  mutabakat sağlanması şartı bulunduğuna işaret eden Kart, “Böyle bir şart söz  konusu değil. Bundan sonraki aşamaya geçmek için elbette mutabık kalınan  maddelerin yanında mutabık kalınmayan maddeler yönünden de kamuoyunun bilgisine,  tartışmasına sunulması söz konusu olacak. Mutabık kalınmayan maddelerde de  kamuoyunun görüşleri, değerlendirmeleri alınacak, gruplar yeniden o metni  artısıyla eksisiyle tartışacak, değerlendirecek” görüşünü ifade etti.

Kart, Komisyon çalışmalarının tamamen tıkandığı, hiçbir üretimin olmadığı  noktada partisinin yetkili organlarının durumu müzakere edeceğini belirterek, o  aşamada komisyon çalışmalarının verimli olacağı kanısı olduğunda masada durmaya  devam edeceklerini söyledi. Çalışmaların sona ermiş sayılması için Komisyonun müşterek iradesi ya da doğrudan bir partinin masadan çekilmesi gerektiğini  hatırlatan Kart, “Bu bugün için de söz konusu. O noktada iktidar grubunun tavrı  belirleyici olacak. İradelerini hangi noktada kullanırlar bilemiyoruz. Umarım  iktidar grubu bizi yanıltır. Aslında bu zemini, bu süreci konjonktürel olarak  kullanmak istediğini hep biliyoruz. Bu kaygımız hala varlığını koruyor” dedi.

CHP MASADA KALACAK MI?

Bir gazetecinin “CHP her koşulda masada kalacak mı?” sorusuna Kart,  “Her ne koşulda olursa olsun demek çok doğru bir değerlendirme olmaz. Komisyonun  o zemini korunmasının anayasa yapımına katkı sağlayacağı, iktidar grubunu kamuoyu nezdinde gayret sarfetmeye yönelteceği kanısını koruduğumuz sürece o masada  çalışmalarımızı sürdüreceğiz” karşılığını verdi.

BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ise Komisyon'un maddeler üzerindeki  müzakeresinin bittiğini, 180 civarında maddeyi görüştüğünü anlattı. AK Parti'nin  100'den fazla madde, MHP'nin 135, BDP'nin 168, CHP'nin ise 171 madde önerisi  olduğunu hatırlatan Tan, bunlar arasında ortak olanlar bulunduğu gibi ortak  olmaya maddelerin de bulunduğuna işaret etti. Görüşülen 180 maddeden 40'ında  mutabakat olduğunu, 140'ında ise olmadığını kaydeden Tan, 140 maddenin  bazılarında çok küçük nüanslar bulunduğunu söyledi.

Tan, “Önümüzdeki 1,5 aylık dönemdeki tartışamalar bundan öncekiler gibi  çok uzun uzadıya olmayacak. Çünkü bunlar uzun uzadıya görüşülmüş, tartışılmış.  Son kez bir durum tespiti yapıldıktan sonra ortaya çıkacak tabloda uzlaşma varsa  sorun yok. Eğer anlaşmazlıklar devam ediyorsa, bu tablo Türkiye kamuoyu ve  liderlere takdim edilecek. Kararı kamuoyu ve siyasi partilerin liderleri, yönetim  kadroları verecek” dedi.
         
ÖNDER: KANDİL İLE ANAYASA'YI KONUŞMADIK
         
Alınan bilgiye göre, toplantıda BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan,  madde madde tartışmak yerine, ucu açık tartışma olmadan, konu başlıkları üzerinde  10 Haziran'a kadar çalışmaların sürmesini istedi. Tan, anadil, başlangıç,  vatandaşlık, diyanet, bölgesel yönetim, başkanlık başlıklarının, 10 Haziran'a  kadar gündemli tartışılmasını talep etti. CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, bu önerinin işlerliğinin olmadığını,  peşinen çalışmayı tıkayacağını ifade etti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise masanın, “anayasanın önüne geçtiğini”  kaydetti. Çiçek, konu başlıklarıyla tartışmanın, genel ve soyut bir sonuç  doğuracağını belirtti. Hiç kimsenin, “çalışma bitsin” demediğini ifade eden  Çiçek, nasıl bir çalışma olacak noktasına gelindiğinin görüldüğünü söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, İmralı sürecinin, anayasa çalışmalarını  etkilediğini vurguladı. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise “Şerefim üzerine söylerim ki; Kandil ile anayasa konularını görüşmedik” dedi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ise komisyonun anlaştığı maddeler  konusunda, yanlış bilgi verildiğini belirtti. Komisyonun, çalışmalarını tamamladıktan sonra liderler turu yapması da  benimsendi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun, bugünkü toplantısı, 3 Mayıs Cuma günü  yapılan toplantısına göre sakin geçti. Toplantıya bir kez ara verildi. Ayrıca,  Sırrı Süreyya Önder, anlattığı iki fıkrayla komisyon üyelerini güldürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!